Obesity

55% מהגברים ו-44% מהנשים בישראל סובלים מעודף משקל או השמנת יתר (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)

הלשכה המרכזית לסטטסיטיקה פירסמה השבוע את לקט נתונים בנושאי בריאות ואורח חיים, מתוך הסקר החברתי 2017: משקל, דיאטה, תזונה והרגלי אכילה.

להלן נתונים נבחרים מהסקר:


בני 20 ומעלה, אלא אם כן צוין אחרת

·         כמחצית מהאוכלוסייה (48%) הם במצב של עודף משקל או השמנה: 55% מהגברים ו-41% מהנשים.

·         52% רוצים לרדת במשקל: 58% מהנשים לעומת 46% מהגברים; 54% מהיהודים ו-41% מהערבים.

·         21% עושים דיאטה בפועל: 24% מהנשים לעומת 18% מהגברים. 22% מהיהודים ו-16% מהערבים.

·         47% מאלה שעושים דיאטה קיבלו הנחיות מגורם מקצועי. 15% נפגשו עם דיאטנית בשנתיים האחרונות.

·         41% אוכלים לפחות 3 מנות ירקות ביום: 44% מהיהודים ו-28% מהערבים.

·         45% אוכלים לפחות 2 מנות פרי ביום: 53% בקרב בני 65 ומעלה.

·         30% אוכלים מאכלים המכילים דגנים מלאים לפחות פעמיים ביום: 56% מהערבים ו-26% מהיהודים.

·         60% אוכלים קטניות לפחות פעמיים בשבוע: 66% מהגברים לעומת 55% מהנשים; 75% מהערבים.

·         29% אוכלים דגים לפחות פעמיים בשבוע: 34% מהיהודים לעומת 8% מהערבים; 61% מהחרדים.

·         26% אוכלים בשר אדום או בשר מעובד לפחות 3 פעמים בשבוע: 46% מהערבים ו-21% מהיהודים.

·         38% שותים לפחות 3 כוסות משקה ממותק ביום: 17% שותים לפחות 5 כוסות משקה ממותק ביום.

·         42% בודקים רכיבים או סימון תזונתי שעל אריזות מוצרי מזון: 47% מהיהודים לעומת 24% מהערבים.

·         הרגלי התזונה של 39% מושפעים ממחקרים ומפרסומים בנושא תזונה: 43% מהנשים ו-35% מהגברים.


לנתוני התרשימים וללוחות

הסקר החברתי הוא סקר שנתי שוטף, המספק מידע על תנאי החיים של האוכלוסייה הבוגרת בישראל ועל רווחתה. הסקר נערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברחבי הארץ במהלך 2017. במסגרתו רואיינו בביתם כ-7,300 איש בני 20 ומעלה, המייצגים כ-5.5 מיליון איש. שאלון הסקר כולל גרעין קבוע וחלק מתחלף, שב-2017 התמקד בבריאות ואורח חיים, כפי שהיה בסקר 2010. השאלות על משקל, דיאטה, תזונה והרגלי אכילה שייכות לנושא זה. זו ההודעה השלישית מתוך הנושא השנתי בריאות ואורח חיים. ההודעות הקודמות עסקו בוויתורים בנושאי בריאות בשל קשיים כלכליים ובחיסונים ובדיקות רפואיות לגילוי מוקדם של מחלות ממאירות.

מדד מסת הגוף – (BMI)[1]

כמחצית מבני 20 ומעלה (48%) נמצאים במצב של עודף משקל, השמנה או השמנת יתר: 55% מהגברים לעומת 41% מהנשים; 46% מהיהודים לעומת 54% מהערבים; 37% מבני 44-20 ו-60% מבני 45 ומעלה. גברים נמצאים בעודף משקל יותר מנשים בכל קבוצות הגיל (39% לעומת 26% בהתאמה).

תרשים 1. בני 20 ומעלה לפי מדד מסת הגוף (BMI) ומין, אחוזים, 2017

דיאטה וייעוץ תזונתי

כמחצית מהאוכלוסייה (52%) רוצים לרדת במשקל: 31% מבעלי משקל תקין, 68% מבעלי עודף משקל ו-87% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. 35% מעוניינים להישאר באותו משקל ו-6% רוצים לעלות במשקל.

נשים מעוניינות לרדת במשקל יותר מגברים (58% לעומת 46%). בקרב אלה שמשקלם תקין, שיעור הנשים המעוניינות לרדת במשקל גבוה פי 3 משיעור הגברים המעוניינים לרדת במשקל (44% לעומת 14%, בהתאמה).

21% מהאוכלוסייה עושים דיאטה בפועל: 18% מהגברים ו-24% מהנשים; 14% מבעלי משקל תקין, 26% מבעלי עודף משקל ו-36% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. נשים עושות יותר דיאטה מגברים, בכל משקל.

בני 45 ומעלה רוצים לרדת במשקל יותר מבני 44-20 (56% לעומת 48%) ועושים יותר דיאטה (23% לעומת 19%).

יהודים רוצים לרדת במשקל יותר מערבים (54% לעומת 41%) ועושים יותר דיאטה (22% לעומת 16%).

47% מאלה שעושים דיאטה קיבלו הנחיות לדיאטה מגורם מקצועי, כגון רופא, יועץ תזונה או דיאטנית ו-31% קיבלו הנחיות מגורם אחר, כגון: תכנית מאורגנת, קבוצת תמיכה, ספרים, אינטרנט, משפחה או מכרים.              15% קיבלו ייעוץ תזונתי מדיאטנית בשנתיים האחרונות, 7% קיבלו ייעוץ לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. מאז 2010 לא חלו שינויים מהותיים באחוזי הנמצאים בעודף משקל, המעוניינים לרדת במשקל והעושים דיאטה.

 
משקל והערכת מצב הבריאות

61% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם ‘טוב מאוד’; 45% בקרב בעלי עודף משקל; 35% בקרב אנשים במצב השמנה והשמנת יתר.

אחוז המעריכים את בריאותם ‘טוב מאוד’ גבוה יותר בקרב בעלי משקל תקין, בכל קבוצת הגיל: בגיל 44-20 74% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם טוב מאוד, לעומת 69% בקרב בעלי עודף משקל ו-58% בקרב אנשים במצב השמנה או השמנת יתר. בגיל 64-45: 49% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם טוב מאוד, לעומת 38% בקרב בעלי עודף משקל ו-28% בקרב אנשים במצב השמנה או השמנת יתר.

תרשים 4. בני 20 ומעלה המעריכים את מצב בריאותם טוב מאוד, לפי גיל ומדד מסת הגוף, אחוזים, 2017

הרגלי אכילה[2]

41% אוכלים לפחות 3 מנות ירקות ביום[3]: נשים יותר מגברים; יהודים יותר מערבים; הגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש מעל 2,000 ש”ח, יותר ממשקי בית שבהם ההכנסה לנפש עד 2,000 ש”ח.

45% אוכלים לפחות 2 מנות פרי ביום[4]: בני 65 ומעלה יותר מבני 64-20; הגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש מעל 2,000 ש”ח יותר ממשקי בית שבהם ההכנסה לנפש היא עד 2,000 ש”ח.

31% אוכלים מאכלים המכילים דגנים מלאים לפחות פעמיים ביום[5], כגון לחם או פסטה מחיטה מלאה: ערבים יותר מיהודים; הגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית הממוצעת לנפש היא עד 2,000 ש”ח יותר מהגרים במשקי בית שבהם ההכנסה החודשית לנפש היא יותר מ-2,000 ש”ח.

60% אוכלים קטניות לפחות פעמיים בשבוע[6]: גברים יותר מנשים; ערבים יותר מיהודים.

29% אוכלים דגים לפחות פעמיים בשבוע: יהודים יותר מערבים; חרדים יותר מחילונים (61% לעומת 28%).

26% אוכלים בשר אדום או בשר מעובד לפחות 3 פעמים בשבוע[7], כגון נקניק, נקניקיות, קבב, המבורגר: גברים יותר מנשים; בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; ערבים יותר מיהודים.

38% שותים לפחות 3 כוסות משקה ממותק ביום[8]: גברים יותר מנשים; בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; ערבים יותר מיהודים. 17% שותים לפחות 5 כוסות משקה ממותק ביום.

 
הרגלי תזונה

79% משתמשים בשמן זית כשמן עיקרי בתוספת למזון[9]: ערבים יותר מיהודים.

41% משתמשים בשמן זית כשמן עיקרי בבישול ובטיגון: ערבים יותר מיהודים.

42% מבני 20 ומעלה בודקים רכיבים או סימון תזונתי שעל אריזות מוצרי המזון: נשים יותר מגברים; יהודים יותר מערבים; בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; בעלי השכלה גבוהה יותר מבעלי השכלה נמוכה.

הרגלי התזונה של 39% מושפעים ממחקרים או מפרסומים בנושא תזונה בריאה: נשים יותר מגברים; יהודים יותר מערבים, בני 64-20 יותר מבני 65 ומעלה; בעלי השכלה גבוהה יותר מבעלי השכלה נמוכה.

 
תרשים 5 – בני 20 ומעלה לפי הרגלי תזונה והשכלה, אחוזים, 2017

לעמוד הסקר החברתי באתר הלמ”ס 
לשאלון הסקר החברתי 2017
למחולל הלוחות של הסקר החברתי




[1] מדד מסת הגוף (BMI) מחושב באמצעות חלוקת המשקל (ק”ג) בגובה בריבוע (מטרים בריבוע). החישוב נעשה על פי דיווח עצמי על גובה ומשקל. ערכי המדד: עד 18.4 – תת משקל; 24.9-18.5 – משקל תקין; 29.9-25 -עודף משקל; 34.9-30 – השמנה; 35 ומעלה – השמנת יתר.




[3] כגון יחידה של מלפפון, עגבנייה, פלפל. משרד הבריאות ממליץ לאכול לפחות 5 מנות ירקות ביום.



[4] כגון יחידה של תפוז, תפוח, אשכול ענבים בינוני, פלח מלון. משרד הבריאות ממליץ לאכול 3-2 מנות פרי ביום.



[5] כולל: חיטה מלאה, שיפון, כוסמין, בורגול, תפוח אדמה, אורז מלא, כוסמת, גריסים שיבולת שועל, קינואה.



[6] כגון עדשים, שעועית לבנה, גרגרי חומוס.



[7] משרד הבריאות ממליץ להמעיט בצריכת בשר אדום ובשר מעובד ולאכול חלקים רזים של עוף, הודו ובשר בקר.



[8] כולל: מיץ ממותק בסוכר, משקה תוסס ממותק, משקה אנרגיה, מים בטעמים, קפה או תה בתוספת סוכר.

משרד הבריאות ממליץ להמעיט בצריכת מאכלים ומשקאות עם תוספת סוכר.



[9] משרד הבריאות ממליץ לצרוך שמנים מהצומח עם עדיפות לשמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, אגוזים, שקדים,

גרעינים ללא המלחה (כגון גרעיני חמנייה ודלעת) וטחינה גולמית משומשום מלא.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עליה בשומן באמה ובגו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה, בעוד שעליה בשומן ברגליים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 סיכון גבוה פי 2-4 למחלות […]

  • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה