Pain

מהם המרכיבים החשובים ביותר בטיפול פליאטיבי בחולי סרטן? (מתוך כנס PCOS)

טיפול פליאטיבי המשולב בשלב מוקדם במשטר הטיפול האונקולוגי מלווה בשיפור איכות החיים, מצב הרוח וגישת מתן טיפול בחולים הנוטים למות עם ממאירות מתקדמת. עם זאת, עד כה לא היה ברור אילו מרכיבים ספציפיים בגישת הטיפול הפליאטיבי מלווים בהשפעות המועילות הללו. כעת, מתוצאות מחקר PCOS (Palliative Care in Oncology Symposium), עולות עדויות ראשונות בנושא.

החוקרים כותבים כי המרכיבים החשובים בטיפול פליאטיבי כוללים התייחסות לכישורי התמודדות, העשויים להביא לשיפור איכו החיים ודיכאון, וניהול תסמינים, באופן המותאם לצרכים הייחודים של החולים. כעת הם השלימו מחקר שנועד לקבוע את המרכיבים המרכזיים של טיפול פליאטיבי מוקדם לאורך המחלה.

מדגם המחקר כלל 171 חולים עם סרטן ריאות שאינו ניתן לריפוי או ממאירות במערכת העיכול, שאינה של מעי גס ורקטום, שקיבלו טיפול פליאטיבי מוקדם, בשילוב עם טיפול אונקולוגי סטנדרטי. החולים השלימו את מדדי איכות החיים ומצב הרוח בתחילת המחקר ולאחר 24 שבועות.

בנוסף, רופאים שסיפקו טיפול פליאטיבי השלימו סקרים אלקטרוניים לאחר-ביקור שתיעדו את התוכן שעלה בכל ביקור. הם בחנו אם בביקור כוסו המרכיבים המרכזיים (מערכת יחסים חמה ותומכת, ניהול תסמינים, סוגיית התמודדות) ובחנו את השינויים בתוכן הביקורים עם הזמן.

בסך הכל נערכו 2,921 ביקורים, כאשר בממוצע, כל חולה השלים 17 ביקורים ומרבית החולים השלימו למעלה משלושה ביקורים. משך כל ביקור עמד בממוצע על כחצי שעה. אונקולוגים השתתפו ב-23% הביקורים והשתתפו בלפחות ביקור אחד שערכו 84% מהחולים.

עם הזמן, ביקורי טיפול פליאטיבי התמקדו יותר ויותר בניהול תסמינים וסיוע לחולים להתמודד עם מחלה מסכנת-חיים.

מערכת יחסים חמה ותומכת זוהתה כגורם חשוב נוסף בטיפול פליאטיבי וסייעה במיוחד בתחילת משטר טיפול פליאטיבי. החוקרים מציינים כי כל הרופאים דיווחו כי השקיעו את הזמן בביקור הראשון לביסוס מערכת היחסים עם המטופל. לאחר ביסוס מערכת היחסים עם המטופל, מרכיב זה הפך פחות חשוב עם הזמן.

הבנת המחלה היה מרכיב חשוב נוסף. למרות שחשיבות הבנת המחלה הייתה קבועה עם הזמן, נושא זה זכה לפחות תשומת לב מאשר יכולת התמודדות עם המחלה.

נושאים קשים יותר, דוגמת החלטות טיפול, תכנון טיפול מתקדם ושחרור החולים, זכו לפחות דגש מנושאים אחרים, אך זכו לתשומת לב רבה יותר במהלך שלושת הביקורים האחרונים של החולים.

מרבית הביקורים התמקדו ביכולת התמודדות (64.2%) וניהול תסמינם (74.5%). מעניין לציין כי ניהול תסמינים לווה בהחמרת איכות חיין, דיכאון וחרדה בתחילת הדרך והחוקרים מקווים כי דגש על ניהול תסמינים יוביל לשיפור מסוים בתוצאים.

במקרים בהם אחוז גבוה יותר מהביקורים התמקד בהחלטות טיפול, תועדה ירידה בסיכוי שהחולים יקבלו טיפול כימותרפי חדש (יחס סיכויים של 0.56), יאושפזו (יחס סיכויים של 0.62) או יפנו לחדר מיון בשישים הימים שלפני מותם.

תכנון טיפול מתקדם לווה בסיכוי גבוה יותר לקבלת טיפול הוספיס (יחס סיכויים של 1.85) ומוות בבית (יחס סיכויים של 1.35). קשר זה נותר מובהק גם בנוכחות ההשערה לפיה רופאים עשויים לעודד נוחות תמותה בעקבות תכנון טיפול מתקדם.

מתוך כנס PCOS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה