איגוד ה-AHA פרסם הצהרה ראשונה בנושא שיקום לבבי-אונקולוגי (Circulation)

הצהרה מדעית חדשה מטעם ה-American Heart Association מתמקדת בנושא שיקום לבבי משולב בחולים עם מחלות ממאירות, מסמך המהווה בסיס גם לקבלת החזרים עבור טיפולים אלו מצד הגורם המבטחים.  המומחים כותבים כי ההצהרה מהווה מדריך בכל הנוגע לשיקום לבבי של חולי סרטן, אך בכדי שתיושם ברמה ארצית, חשוב שיהיו החזרים עבור שירותים אלו.

ההצהרה המדעית הינה הצעד הראשון בדרך לקבלת החזרים עבור שירותים אלו עבור חולי סרטן הלוקחים חלק בתכניות שיקום לבבי. דרושה עבודה נוספת בכדי לבסס את הבסיס המדעי של שיקום לבבי באוכלוסיית חולי סרטן ולפתח הנחיות ומדדים לקביעת הקריטריונים להפניות וקבלת החזרים עבור שירותים אלו.

המומחים מסבירים כי באוכלוסיה זו קיים סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, עקב גורמי סיכון משותפים בין מחלות לב וכלי דם ובין מחלות סרטן, דוגמת השמנה, יתר לחץ דם וסוכרת, בשילוב עם השפעות ישירות של הטיפולים האונקולוגיים והשפעות עקיפות, דוגמת עליה במשקל וירידה ביכולת ניידות.

המסמך תואם להנחיות ASCO (American Society of Clinical Oncology) לבחירת טיפולים לסרטן המציבים מטופלים בסיכון לפגיעה בתפקוד לבבי. המלצות אלו כוללות בין היתר את הנקודות הבאות:

·       מינון גבוה של אנתרציקלינים או קרינה במינון גבוה.

·       מינון נמוך של אנתרציקלינים או Trastuzumab בלבד עם לפחות שני גורמי סיכון, גילאי 60 ומעלה בעת קבלת טיפול אונקולוגי, או סכנה לתפקוד הלבבי (היסטוריה של אוטם לבבי, מקטע פליטה של 50-55%, מחלת מסתם מתונה).

·       מינון נמוך של אנתרציקלינים ולאחריו טיפול ב-Trastuzumab.

בסיס עדויות מוצק תומך בהמלצות אלו, אך המומחים התווכחו באשר להכללת קבוצות אחרות בסיכון, דוגמת חולים עם סרטן ערמונית תחת טיפול הורמונאלי, ובסופו של דבר קבעו במסמך כי ההחלטה אם מטופל מצוי בסיכון נתונה בידי הקרדיולוג או האונקולוג.

למרות שחלק מהמודלים תומכים בהמלצה על פעילות גופנית בעת האבחנה והטיפול, אלגוריתם CORE (Cardio-Oncology Rehabilitation) הרבה יותר מתיר בנושא זה מאחר והלוגיסטיקה הכרוכה בשיקום בעת אבחנה או טיפול פעיל עשויים להיות מאתגרים מאוד.

בהצהרה מציעים המומחים כי חולי סרטן ישלימו תחילה סדרה של מדדים להערכת יכולת גופנית, במטרה לבחון את הבטיחות הכוללת של אלגוריתם CORE, עם גליון המפרט מדדים אלו.

מאחר והפעילות הגופנית עשויה להיות מוגבלת או לא בטוחה בעקבות תשישות משנית לטיפול, סוגיות הקשורות לתפקוד מערכת שריר-שלד, בעיות נוירולוגיות או קוגניטיביות, אובדן עצם והמשך טיפול, מומלץ עוד כי שיקום אונקולוגי יתחיל לפני תכנית CORE בכדי להתמודד עם ליקויים אלו.

לדוגמא, יש לבדוק את לחץ הדם בשתי הזרועות, אלא אם ישנה התווית-נגד בשל לימפאדמה או ליקויים אחרים, מאחר ותסמונת Subclavian Steal Syndrome עשויה להופיע במטופלים עם היסטוריה של קרינה לצוואר או למיצר. חשוב לבחון גם את התיק הרפואי לזיהוי תכשירים כימותרפיים ותכשירים אחרים, דוגמת מעכבי VEGF, העלולים להוביל להתפתחות יתר לחץ דם.

המסמך נוגע גם לקרדיולוגים שעובדים עם אונקולוגים לטיפול ברעילות לבבית או במרפאות מחלימים. קרדיולוגים רבים תלויים באונקולוגים שיפנו אליהם את המטופלים הללו בכדי שיוכלו לנהל את מצבם הלבבי.

בכדי להתקדם בנושא, הצהרת ה-AHA כוללת התייחסות למספר פערי נתונים, אשר דורשים מחקרים נוספים לקבלת מענה.  עם זאת, למרות שדרושה עוד עבודה רבה בנושא, המומחים אופטימיים כי יצליחו לסלול את הדרך בין הקרדיולוגיה והאונקולוגיה ולהוביל למתן טיפול טוב באוכלוסיה זו.

Circulation. Published online April 8, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) אינו-נחות לעומת אנטגוניסטים לוויטמין K במניעת אירועים מוחיים או תרומבואמבוליזם ורידי, לצד שיעור דומה של אירועי דמם מג’ורי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות […]

  • היעילות של קרינה סטריאוטקטית לטיפול בסרטן כליה (Lancet Oncology)

    היעילות של קרינה סטריאוטקטית לטיפול בסרטן כליה (Lancet Oncology)

    טיפול SABR (או Stereotactic Ablative Body Radiotherapy) מהווה גישת טיפול בטוחה, לא-פולשנית ויעילה במקרים של ממאירות כלייתית ראשונית בחולים שאינם מתאימים לכריתה ניתוחית של הגידול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lancet Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קרינה סטריאוטקטית הינה גישת טיפול מבטיחה לחולים עם סרטן כליה לא-נתיח מאחד ומדובר בפרוצדורה לא-פולשנית שאינה […]

  • יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    בחולים עם הישנות B-Cell ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) לאחר השתלת מח עצם תועדה תוצאות טובות יותר לאחר טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בהשוואה לטיפולים חליפיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European CAR T-cell Meetingמ מטעם ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation – European Hematology Association. ברקע למחקר מסבירים […]

  • מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למדד Immunoscore ערך מנבא ופרוגנוסטי חשוב בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד Immunoscore הינו כלי פרוגנוסטי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III ועשוי לסייע בחיזוי התועלת של משך […]

  • האם קרינה מוגבלת לצוואר עליון עדיפה על קרינה לכל הצוואר בחולים עם ממאירות של הנזופרינקס? (J Clin Oncol)

    האם קרינה מוגבלת לצוואר עליון עדיפה על קרינה לכל הצוואר בחולים עם ממאירות של הנזופרינקס? (J Clin Oncol)

    בחולים עם ממאירות נזופרינגאלית מתן קרינה אלקטיבית לצוואר העליון מובילה לתוצאות דומות לטיפול בקרינה לכל הצוואר עם שיעורים נמוכים יותר משמעותית של רעילות ארוכת-טווח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of Clinical Oncology. טיפול קרינתי מהווה את אפשרות הטיפול הסטנדרטית במקרים של קרצינומה של הנזופרינקס, כאשר לרוב מדובר בטיפול קרינתי לכלל הצוואר. עם זאת, […]

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

  • האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי אי השלמת דיסקציה של קשרית לימפה בבית השחי אינו מעלה את הסיכון להישנות או פוגע בסיכויי ההישרדות הכוללים לאחר חמש שנים בנשים עם סרטן שד מוקדם, ללא מעורבות קשריות לימפה עם גרורות לקשרית זקיף שהשלימו ניתוח וטיפול קרינתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה