פריצת דרך של חוקרי הטכניון: טכנולוגיה חדשנית זולה ומהירה ליצירת עדשות אופטיות מורכבות באמצעות נוזלים.

טכנולוגיה מקורית שפותחה בטכניון מאפשרת לייצר רכיבים אופטיים מורכבים ומדויקים במהירות וללא צורך ביציקה ובליטוש. המאמר שהתפרסם בכתב העת Optica מתאר כיצד פולימר נוזלי הנמצא בתוך סביבה נוזלית מיוחדת מתעצב לצורות מורכבות על ידי הכוחות הפיזיקליים הפועלים עליו. לאחר שהפולימר מקבל את צורתו הסופית הוא מוקשח באמצעות קרינת UV והופך לעדשה מוצקה.

הממציאים, חוקרים בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, מעריכים כי הטכנולוגיה החדשה תקדם ייצור מהיר של רכיבים אופטיים מורכבים על פי דרישה למגוון יישומים ובהם משקפיים ועדשות מגע, מערכות של מציאות מדומה ורבודה, דימות פנורמי, מיקוד קרינת שמש, כלי רכב אוטונומיים, מכשירי דימות רפואי, מיקרוסקופייה וטלסקופייה. 

את המאמר הובילו מור אלגריסי, סטודנט לדוקטורט במעבדה של פרופ’ מורן ברקוביץ’, וד”ר ולרי פרומקין שהחל את פרויקט עיצוב הנוזלים בהיותו פוסט-דוקטורנט במעבדת ברקוביץ’ (כעת הוא פוסט-דוקטורנט ב MIT). הרעיון שבבסיס הטכנולוגיה עלה כשד”ר פרומקין ופרופ’ ברקוביץ’ נחשפו לדו”ח של הפורום הכלכלי העולמי, שם נטען כי ל-2.5 מיליארד בני אדם אין כיום גישה למשקפי ראייה, בעיקר במדינות מתפתחות שאינן מצוידות בתשתיות הדרושות לייצור אופטיקה, אולם מהר מאוד התברר להם שעזרי ראייה הם רק אחד היישומים הפוטנציאליים של ההמצאה.

“הטכנולוגיה שלנו צפויה לצמצם באופן דרמטי הן את זמן הייצור של רכיבים אופטיים מורכבים והן את מחירם,” אומר עומר לוריה, מהנדס מחקר במעבדה, שהיה שותף לכתיבת  המאמר המדעי. “הטכנולוגיה שפיתחנו מאפשרת יצירה מהירה של עדשות חלקות במיוחד, בטופוגרפיות מורכבות וייחודיות, וזאת ללא צורך ביציקה ובליטוש ולא בציוד מתוחכם. בניגוד לשיטות ייצור אחרות כגון הדפסת תלת-ממד, זמן הייצור נותר קצר גם כשנפח הרכיב המבוקש גדל.”

רוב העדשות האופטיות המוכרות לנו הן כדוריות או כדוריות בקירוב, אולם התקדמות המדע, הטכנולוגיה והרפואה מצריכה עדשות מורכבות יותר וסימטריות פחות. יצירתן של עדשות כאלה היא תהליך ממושך ויקר בשל הציוד הייעודי הנדרש לתהליך היציקה ולליטוש פני השטח. טכנולוגיות כגון חריטה וליתוגרפיה אומנם מאפשרות יצירה של עדשות מורכבות, אולם הן מוגבלות בגודל התוצר. טכנולוגיה רלוונטית נוספת היא הדפסת תלת-ממד, אולם מאחר שהיא מבוססת על הדפסת שכבות היא אינה מספקת את פני השטח הנדרשים להתקנים אופטיים מתקדמים. יתר על כן, משך ההדפסה גדל ככל שנפח הרכיב גדל.

הטכנולוגיה החדשנית שפיתחו חוקרי הטכניון שונה לגמרי ומבוססת כאמור על עיצוב של פולימר נוזלי בתוך נוזל אחר. אחד האתגרים הגדולים בגישה זו נובע מכך שעבור אופטיקה הגדולה מקוטר של כ-2 מילימטרים, כוח הכבידה מאפיל בעוצמתו על כוחות פני השטח, והתוצאה היא השטחה של חלקה העליון של העדשה במצבה הנוזלי. בעיה זו נפתרה על ידי החוקרים באמצעות התאמת מאפייניהם של הפולימר ושל הנוזל ההיקפי כך שכוח הציפה יקזז את כוח הכבידה.

בשיטה שפיתחו חוקרי הטכניון מוזרק הפולימר הנוזלי לתוך הנוזל הראשוני ומתעצב בתוכו בהשפעת יחסי הגומלין בין מתח הפנים של הנוזלים, הכוחות ההידרוסטטיים הפועלים עליהם וכוח הכבידה, זאת בסיוע מסגרת קשיחה המתחמת את היקף הפולימר הנוזלי. כאשר הפולימר מגיע לצורתו הסופי מופעלת עליו קרינת UV המקשיחה אותו והופכת אותו לעדשה מוצקה.

אחרי שהשתמשו בשיטה החדשה ליצירת עדשות כדוריות פשוטות הדגימו החוקרים את יעילותה בייצור רכיבים אופטיים בעלי גאומטריה מורכבת המכונה Freeform optics. במאמר ב-Optica הם מראים כי העדשות המתקבלות מאופיינות באיכות פני שטח הדומה לזו של עדשות המעובדות בטכנולוגיות הליטוש הטובות ביותר הקיימות כיום. במאמר הם מציגים “רמת חיספוס” של פחות מ-1 ננומטר, המושגת בתהליך מהיר ופשוט.

לדברי פרופ’ ברקוביץ’, “השיטה שלנו מאפשרת לייצר רכיבים בטווח עצום של גדלים וצורות מכל נוזל שאפשר להקשיחו, ויש כאן גם ערך סביבתי זה תהליך שאינו מייצר פסולת.”

החוקרים מעריכים כי בנוסף לייצור עדשות קשיחות תשמש הטכנולוגיה החדשנית גם ליצירת עדשות נוזליות, כלומר עדשות שישמשו כרכיבים אופטיים במצבן הנוזלי. כך תושג דינמיות של העדשה, שכן אפשר יהיה לשנותה על פי צורך באמצעות הזרקת פולימר נוזלי נוסף או בשינוי צפיפות הנוזל הראשוני שבתוכו נוצרת העדשה.

למאמר בכתב העת Optica לחצו כאן

לסרטון המסביר את המחקר לחצו כאן

לפרטים נוספים: דורון שחם, דוברת הטכניון

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

    בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

    בחולים עם מחלת עין יבשה איכות שינה גרועה יותר וייתכן סיכון מוגבר למשך שינה לא תקין, אם כי לא הוכח קשר סיבתי בין עין יבשה ובין הפרעות שינה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMC Ophthalmology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה תהליך פיזיולוגי חיוני לחיים ומהווה כשליש מהפעילות היומיומית של בני […]

  • שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    השימוש במד סוכר רציף (Continuous Glucose Monitoring, או CGM) מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה סוכרתית ורטינופתיה סוכרתית פרוליפרטיבית במבוגרים עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 אשר טופלו בין השנים 2013 ו-2021. הם […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת EyeBio דווח על נתונים מוקדמים מהם עולות תוצאות חיוביות לטיפול ב- Restoret בחולים עם בצקת מקולארית משנית לסוכרת וכנגד ניוון מקולארי גילי רטוב. הטיפול נסבל היטב כתכשיר יחיד ובשילוב עם Aflibercept למשך 12 שבועות  עם שיפור חדות הראיה המתוקנת לצד הפחתת עובי הרשתית. על-פי ההודעה, Restoret הדגים שיפור באנטומיה ובתפקודי הראיה […]

  • בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולי סוכרת עם מחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

    בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולי סוכרת עם מחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולים עם סוכרת ומחלת כליות כרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה כרונית בחולים עם סוכרת עלולה להוביל לנזק לרשתית עם אובדן ראיה. למרות שקיימת קורלציה בין רטינופתיה סוכרתית ובין מחלת […]

  • זריקות סטרואידים לעין עלולות להוביל לעליה בסיכון לגלאוקומה ויתר לחץ תוך-עיני (BMJ Open Ophthalmol)

    זריקות סטרואידים לעין עלולות להוביל לעליה בסיכון לגלאוקומה ויתר לחץ תוך-עיני (BMJ Open Ophthalmol)

    בקרב חולים המטופלים בזריקות סטרואידים עיניות ייתכן סיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה או יתר לחץ תוך-עיני, גם באלו ללא אבחנה או טיפול קודם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open Ophthalmology. ממצאי המחקר מעידים כי בחולים תחת טיפול בזריקות סטרואידים סביב העין ו/או לתוך הזגוגית סיכון משמעותי להתפתחות גלאוקומה או יתר לחץ תוך-עיני, […]

  • מה בין תסמיני עין יבשה וחומרת כאב עיני ובין הפרעות שינה? (BMJ Open Ophthalmol)

    מה בין תסמיני עין יבשה וחומרת כאב עיני ובין הפרעות שינה? (BMJ Open Ophthalmol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMJ Open Ophthalmology עולה קשר הדוק יותר בין תסמיני מחלת עין יבשה ובין הפרעות שינה מאשר הממצאים בבדיקה הגופנית, אם כי דלקת ואיכות בלוטות המייבומיאן נקשרו עם איכות שינה סובייקטיבית. מחקר החתך כלל 141 יוצאי צבא (גיל ממוצע של 56 שנים; 87% גברים) ממרפאת Miami Veterans Affairs אשר השלימו הערכה […]

  • טיפול ב- Pegcetacoplan בטוח ויעיל לאורך שנתיים במקרים של אטרופיה גאוגרפית משנית לניוון מקולארי גילי (מתוך כנס Academy ’23)

    טיפול ב- Pegcetacoplan בטוח ויעיל לאורך שנתיים במקרים של אטרופיה גאוגרפית משנית לניוון מקולארי גילי (מתוך כנס Academy ’23)

    מנתונים חדשים שהוצגו בכנס Academy ’23 עולה כי טיפול ב- Pegcetacoplanהאט גדילת נגעים ונסבל היטב כאשר ניתן אחת לחודש או חודשיים בחולים עם אטרופיה גיאוגרפית לניוון מקולארי גילי. החוקרים השלימו ניתוח נתונים ממחקרי OAKS ו-DERBY בשלב 3, אשר כללו חולים בגילאי 60 שנים ומעלה עם אטרופיה גיאוגרפית שחולקו באקראי לקבלת זריקות Pegcetacoplan לתוך הזגוגית כל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה