בדיקת צואה אימונוהיסטוכימית (FIT או Fecal Immunochemical Test), בדיקת צואה ביתית פשוטה, שאינה דורשת דיאטה מיוחדת, עשויה לזהות באופן מדויק 79% מכלל הממאירויות במעי הגס והרקטום. בנוסף, שתיים מבין הבדיקות הזמניות הן בעלות רגישות וסגוליות גבוהות, כף עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של 19 מחקרים, שפורסמה במהדורת 4 בפברואר של כתב העת Annals of Internal Medicine.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של המעי הגס והרקטום הינה הממאירות השנייה בשכיחותה האחראית למקרי תמותה עקב ממאירויות בארצות הברית, לאחר סרטן ריאות.
למרות שבדיקות סקירה מסייעות במניעת ממאירויות, הבדיקה הביתית השנייה, בדיקת דם סמוי בצואה, מזהה רק 13-50% מהממאירויות עם סבב סקירה יחיד. החוקרים מציינים כי האפשרות לבצע בדיקות קולנוסקופיה מוגבלת באזורים מסוימים. לפי הערכות ה-CDC, אח מכל שלושה מבוגרים בגילאי 50-75 שנים (או למעלה מ-20 מיליון אנשים), לא השלימו בדיקות לסרטן מעי גס ורקטום כמומלץ.
ישנן עוד ועוד עדויות מאיגודים מקצועיים התומכים בשימוש בבדיקות צואה אימונוכימיות, אך חסרות הערכות המדויקות של הרגישות של הבדיקות. החוקרים בחנו את העדויות במטרה להעריך את הדיוק של הבדיקה באבחנת ממאירות של המעי הגס והרקטום. הם ערכו סקירה של 53 מחקרים, כולל 9 מחקרים שנבחנו ע"י ה-USPSTF (U.S. Preventive Services Task Force) בשנת 2008. מבין אלו, הם כללו 19 מאמרים בסקירה.
גדלי המדגם של המחקרים נעו בין 80 עד 27,860 ובחנו 8 סוגים שונים של בדיקות FIT. 12 מהמחקרים כללו בדיקת קולנוסקופיה ללא תלות בתוצאות בדיקת הצואה ושבעה מחקרים כללו בדיקת קולנוסקופיה רק בחולים עם תוצאות חיוביות בבדיקת FIT. גיל המשתתפים הממוצע נע בין 45.2-62.7 שנים.
החוקרים מדווחים כי בדיקת הצואה זיהתה ארבעה מכל חמישה גידולים עם בדיקה יחידה והעידה כי 94% מהנבדקים לא סבלו מהמחלה הממארת. מדובר באפשרות חשובה לסקירת חולים, בעלת פוטנציאל דיוק גדול. ידוע כבר כי מדובר בבדיקה נוחה מאוד, העשויה להיות זמינה למטופלים רבים.
עדיין לא ברור אם בדיקת FIT צריכה לשמש כבדיקת הסקירה הראשונה לממאירות של המעי הגס והרקטום, עם שמירת אפשרות קולנוסקופיה לחולים עם תוצאות חיוביות. המומחים כותבים כי יש לערוך השוואה ישירה בין שתי הבדיקות, כאשר המחקרים בסקירה הנוכחית לא עסקו בשאלה זו.
שני מותגים של הבדיקה שנכללו בסקירה, OC-Micro/Sensor ו-OC-Light נבחנו במספר מחקרים עם נתונים זמינים והדגימו רגישות וסגוליות דומות (86% ו-91% עם הראשון ו-93% ו-91% עם השני, בהתאמה).
למרות שהסיכוי להשלמת בדיקת FIT גבוה יותר לאור נוחות הבדיקה, לא סביר כי הרשויות הרפואיות יעזרו בתזכורות אוטומטיות להשלמת הבדיקה, מכתבים או יצירת קשר ישירות עם המטופלים.
מהסקירה עולה כי לבדיקת FIT דיוק גבוה, סגוליות גבוהה ורגישות די גבוהה לזיהוי ממאירויות של המעי הגס והרקטום.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!