נהלי החלפת טיפול באופיואידים כרוכים בעליה בשיעורי תמותה (Pain Medicine)

החלפת טיפול מתרופה אופיואידית אחת לאחרת במטרה לשפר את תוצאות הטיפול (Opioid Rotation) מהווה גורם חשוב בעליה בשיעורי התמותה הלא-מכוונת עקב נטילת אופיואידים, כך עולה מסקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Pain Medicine.

הסקירה כוללת עדויות הקושרות בין מקרי תמותה על-רקע אופיואידים ובין נהלים נפוצים להחלפת הטיפול. החוקרים טוענים כי גישה זו של החלפת טיפול באופיואידים היא גישה שגויה. למרות שהשימוש בטבלאות המרה אינו מזיק במרבית המקרים, מדובר בתחום בו הנזק עשוי להיות כה חמור עד מקרי תמותה כך שלא ניתן לקבל אף טווח טעות של 1%.

על-פי הסקירה החדשה, מרבית הפרוטוקולים המוצעים להחלפת טיפול באופיואידים כולל מתן מינון דומה על-פי טבלאות המרה של מינון התרופה המקורית ומינון מקביל של מורפין ולאחר מכן המרה למינון של האופיואיד החדש.

אחת הבעיות היא כי ההנחיות הנפוצות ביותר בשימוש פותחו לפני שנים רבות. באותה עת, מומחים האמינו כי היעילות של אופיואיד אחד בהשוואה לאחר במצב כרוני, תהיה דומה לזו של טיפול במצב אקוטי. במילים אחרות, לא לקחו בחשבון את האפשרות כי חולים יפתחו סבילות לטיפול, ועד לאחרונה לא התייחסו לסוגיות גנטיות.

לא רק שמרבית המחקרים התבססו על מינון בודד או טווח מינונים מוגבל, הם גם בחנו רק דרך טיפול ספציפית. לפיכך, לא ניתן להכליל את הממצאים לגישות טיפול אחרות. יתרה מזאת, המחקרים לא לקחו בחשבון תגובות המבוססות על מוצא אתני, גיל מתקדם, טיפול תרופתי נלווה אחר או מחלות רקע.

פרוטוקול החלפת טיפול תרופתי מעולם לא נבחן באופן רשמי ומעולם לא נעשה ניסיון לקבוע את התועלת של אופיואיד אחד בהשוואה לאחר עם שימוש כרוני.

התבססות על טבלאות שמקורן במחקרים להערכת מינון-יחיד היא בעייתית במיוחד עם מינונים חוזרים של מתאדון. לדברי החוקרים, מנהל התרופות והמזון האמריקאי פרסם אזהרה בנוגע למקרי תמותה ושינויים מסכני-חיים בנשימה ובקצב הלב בחולים בהם הותחל טיפול חדש במתאדון.

למרות שלעיתים נדרש מתן משכך כאבים חדש בשל אובדן יעילות או תופעות לוואי, במקרים רבי ההחלפה מבוצעת פשוט מאחר שהגורם המבטח אינו כולל עוד את התרופה הספציפית בכיסוי הביטוחי. לכן, רופאים נאלצים להחליף לתרופות פחות יקרות, והזולה ביותר היא לרוב מתאדון.

גורם נוסף התורם לבעיה נוגע לעובדה כי הטבלאות שהתפרסמו בנושא המרות כללו יחסי המרה משתנים. בנוסף, ההנחיות המופיעות בעלונים המצורפים, בעיקר עם אופיואידים בשחרור-ממושך, אינן עקביות ועלולות להיות מסוכנות. בנוסף, ניחוש או הימור מצד הרופא המטפל אינו מתקבל על הדעת, כאשר התוצאות עשויות להיות הרסניות.

בלבול גם עשוי לתרום לבעיה. מסקר שכלל 406 רופאים שאינם מומחים בכאב עלה כי 59% התקשו בחישוב מינון אופיואידים כאשר המירו לטיפול אחר. כאשר התבקשו לחשב את ההמרה הנדרשת של אוקסיקודון במינון 60 מ"ג למינון של מדבקת פנטניל, 41% מהמומחים, 28% מרופאי המשפחה ו-17% מהגריאטרים אמרו כי לא ידעו כיצד לעשות זאת.

ממחקרים בנושא עולה כי 50-80% מהחולים עם כאב כרוני עם תגובה לא-טובה לאופיואיד אחד מדווחים על שיפור לאחר החלפה לאופיואיד אחר.

במאמר נפרד שפורסם באותה מהדורה של כתב העת, הציעו החוקרים חלופה לטבלאות להחלפה בין תרופות אופיואידיות. הגישה הטובה להערכתם היא להפחית את מינון התרופה הראשונה ב-25-30% בשבוע, תוך התחלת הטיפול בתרופה החדשה במינון שהיה ניתן לחולה שלא קיבל קודם לכן טיפול באופיואידים, עם העלאת המינון בהתאם לתגובה הקלינית. במקרים רבים, נדרשים 3-4 שבועות להחלפה מאופיואיד אחד לאחר.

במידה והחולים סובלים מכאב במהלך ההמרה, על הרופאים להוסיף אופיואיד בשחרור-מיידי לגשר על הפער.

Pain Medicine. Both articles published online March 28, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חקירת ההשפעה של הודעות טקסט על ניהול אסתמה בקרב צעירים (Pharmacy)

    חקירת ההשפעה של הודעות טקסט על ניהול אסתמה בקרב צעירים (Pharmacy)

    אסתמה, מצב בעל השלכות קליניות וכלכליות משמעותיות, מחייבת גישות חדשניות לטיפול יעיל. הסכום השנתי של כ-80 מיליארד דולר על הוצאות רפואיות הקשורות לאסתמה בארה"ב, מדגיש את הדחיפות שבבחינת התערבויות חדשות. בשנת 2018 לבדה, יותר מ-1.6 מיליון אמריקנים פנו לקבל טיפול חירום לאסתמה. מחקר זה מתעמק באתגרים העומדים לפני צעירים הסובלים מאסתמה, תוך דגש על ההיענות […]

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    דיסאוטונומיה ראשונית מלווה בסיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס (Am Acad Dermatol)

    בחולים עם דיסאוטונומיה ראשונית תועד סיכון מוגבר לסבוריאה דרמטיטיס, כאשר חשיפה לתרופות פסיכוטרופיות הובילה לעליה גדולה עוד יותר בסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 220,192 חולים עם דיסאוטונומיה ראשונית ו-220,192 ביקורות תואמות ללא הפרעה זו ממאגר TriNetX וחישבו את […]

  • עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    עדויות חדשות קושרות בין סוכרת אימהית ובין אוטיזם (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות התומכות בקשר בין סוכרת במהלך היריון ובין סיכון מוגבר להפרעות בתפקוד המוח ומערכת העצבים בילדים, כולל אוטיזם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מתוארת ב-9% מההריונות בארצות הברית, כאשר ההיארעות מצויה במגמת עליה על-פי המרכז לבקרת מחלות […]

  • מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD במינון נמוך אינו משפר תסמיני ADHD במבוגרים (JAMA Psychiatry)

    מתן LSD (או Lysergic Acid Diethylamide) במינון נמוך פעמיים בשבוע לאורך שישה שבועות נמצא בטוח לשימוש במבוגרים עם הפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, או ADHD) אך לא נמצא עדיף על פלסבו בהקלה על התסמינים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. המחקר האקראי, כפל-סמיות, בשלב 2A נערך במרכז אחד בשוויץ ומרכז נוסף בהולנד […]

  • מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מסדרת מקרים רטרוספקטיבית עולה כי טיפול במעכבי IL-5 הפחית את רמות אאזנופילים ולווה בשיפור התוצאות הקליניות בחולים עם אבחנה של תסמונת DRESS (או Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms), ללא אירועים חריגים או סיבוכים אוטואימוניים ארוכי-טווח, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו סדרת מקרים רטרוספקטיבית שכללה 16 חולים שטופלו […]

  • האם ניתן להפסיק את הטיפול במתוטרקסט בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית תחת Certolizumab? (מתוך Arthritis Research & Therapy)

    האם ניתן להפסיק את הטיפול במתוטרקסט בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית תחת Certolizumab? (מתוך Arthritis Research & Therapy)

    הפסקת משלב טיפול עם מתוטרקסט אינה נחותה לעומת המשך הטיפול התרופתי לשמירה על פעילות מחלה נמוכה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) שהשיגו יעד טיפול זה תחת משלב מתוטרקסט עם Certolizumab, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. החוקרים מיפן השלימו את המחקר להשוואת ההשפעות של הפסקת מתוטרקסט לעומת […]

  • מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות מלוות בסיכון מוגבר למיגרנה (International Archives of Allergy and Immunology)

    מחלות אלרגיות דוגמת אטופיק דרמטיטיס, סתמה, נזלת אלרגית ודלקת לחמית אלרגית מלוות בסיכון מוגבר משמעותית למיגרנה, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת International Archives of Allergy and Immunology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים לזיהוי מחקרים תצפיתיים להערכת הקשר בין מחלות אלרגיות ומיגרנה. הם התמקדו בעשרה מחקרי עוקבה ומחקרי מקרה-ביקורת עם למעלה מ-14.9 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה