התוכנית הלאומית לקידום אורח חיים פעיל ובריא הוגשה היום לאישור הממשלה (משה"ב)

להלן ההודעה לתקשורת אותה הפיצה דוברות משה"ב היום בנושא:

משרדי הבריאות, החינוך והתרבות והספורט, מגישים היום לממשלה את "התוכנית הלאומית לקידום אורח חיים פעיל ובריא". ההצעה תידון בישיבת הממשלה ביום א' הקרוב.

התוכנית הלאומית נועדה לקדם אורח חיים פעיל ובריא בקרב אזרחי ישראל, להתמודד עם מגיפת ההשמנה והסוכרת באמצעות חינוך, הסברה וחקיקה ותוך הקצאת משאבים משמעותיים.  

סגן שר הבריאות ח"כ הרב יעקב ליצמן: "משרד הבריאות החליט לקחת אחריות על הנושא מתוך מחויבות לקידום הבריאות בישראל. התוכנית הלאומית גובשה בראייה כוללת ומקיפה למען קידום ושיפור איכות החיים של אזרחי ישראל. שיתוף הפעולה בין משרד הבריאות למשרד החינוך ומשרד התרבות והספורט, מבטא את הנחישות לביצוע מהלך לאומי רחב היקף והיא הערובה להצלחת התוכנית המוצעת".

שר החינוך, מר גדעון סער: "למערכת החינוך תפקיד משמעותי בתהליכי שינוי חברתי ובקידום אורח חיים פעיל ובריא. למערכת החינוך יש תפקיד מכריע בהקניית ההרגלים ליצירת אורח חיים בריא בקרב ילדים ובני נוער. אני מאמין כי בכוחם של הילדים להיות סוכני שינוי עבור החברה כולה באמצעות ההשפעה על הוריהם ועל בני המשפחה".

לקראת פתיחת שנת הלימודים הנוכחית, תשע"ב, הכריז שר החינוך, גדעון סער, כי שנת הלימודים תעמוד בסימן אורח חיים פעיל ובריא. בהתאם לכך, גובש חוזר מנכ"ל מיוחד לבתי הספר, המנחה את מנהלי בתי הספר והמורים לפעול לגיבוש תכניות מותאמות לבתי הספר ולהטמעת תכניות מערכתיות שגובשו על ידי אנשי מקצוע בשיתוף משרד החינוך.

שרת התרבות והספורט לימור לבנת: "התוכנית הלאומית לאורח חיים פעיל ובריא מצטרפת לשורה של פרויקטים שאני מובילה בשנתיים האחרונות שמטרתם להגביר את המודעות לספורט והעיסוק בפעילות גופנית כחלק משמירה על אורח חיים בריא. כשרת הספורט אני סבורה שזוהי חובתי לפעול לא רק לקידום הספורט ההישגי אלא גם לעידוד וטיפוח הספורט העממי מתוך אמונה שזה לא רק בריא אלא גם כיף ואמצעי לשיפור איכות החיים. אני סבורה שזו החלטה נכונה וחשובה להציב את הספורט והפעילות הגופנית במקום מרכזי בתוכנית הלאומית. במסגרת התוכנית יתמקד משרד הספורט בהנגשת מתקני הספורט והתשתיות לציבור במטרה להרחיב את מעגלי האוכלוסייה שישתתפו בפעילות גופנית מאורגנת או עצמאית. אני מאמינה כי שיתוף הפעולה בין המשרדים השותפים לתוכנית ותמיכת ממשלת ישראל בה יסייעו להביא לשינוי הרגלי פעילות גופנית ותזונה של האוכלוסייה לאורך זמן, ומכאן לשיפור איכות החיים של אזרחי ישראל".

להלן רקע ועיקרי התוכנית המוצעת:

הישראלים הולכים ומשמינים. כמעט כל ישראלי שני נמצא במצב של עודף משקל, אחד מכל 8 סובל מהשמנת יתר. הבעיה בולטת במיוחד בקרב הדור הבא (הילדים). פעילות גופנית ותזונה נבונה אינם משולבים מספיק בחיי היום-יום. השמנה והעדר פעילות גופנית גורמים להתפתחות מחלות כרוניות קשות: סוכרת, סרטן, לב וכלי דם ועוד, והעלות למשק הישראלי מגיעה ל כ- 6 מיליארד שקלים בשנה.

משרד הבריאות, בשיתוף משרד החינוך ומשרד התרבות והספורט, יזמו  תוכנית לאומית, שתקיף את כל סוגי האוכלוסייה ותשפיע על כל אזרחי ישראל החל מהרמה הלאומית ועד לרמת הפרט, המשפחה והשכונה. מטרת התכנית לשנות מיסודו את המצב הקיים. התכנית הלאומית עוסקת ביצירת סביבה מתאימה לפרט המאפשרת בחירה קלה יותר באורח חיים פעיל ובריא ובמתן כלים לשיפור אורחות חיים בדגש על תזונה נבונה וביצוע פעילות גופנית קבועה.

על מנת להשיג מטרה זאת גובשה התכנית הלאומית. התכנית מונחית על ידי ועדת היגוי מקצועית, בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, ומבוססת על המלצות שנבחנו והוכחו כיעילות במדינות שונות ומנתונים ומחקרים שנעשו בארץ.

התכנית הלאומית תופעל במספר רבדים: ברובד הלאומי (לדוגמא: תוכנית ארצית של "בית ספר מקדם בריאות"), ברובד המקומי (לדוגמא "עיר פעילה ובריאה") וברובד חקיקתי באמצעות חוקים ותקנות הקשורים לצריכת מזון בריא והנגשת מתקני ספורט ופעילות ותגמול קופות החולים להשקיע בקידום בריאות (לדוגמא סדנאות למניעת השמנה). במהלך שנת תשע"ב (2012-2011) יופעל פיילוט ב-10 רשויות, אשר נועד להוביל את התוכנית לכלל הישובים בישראל במהלך השנים הבאות.

מה כוללת התוכנית הלאומית לאורח חיים פעיל ובריא

כדי לייצר אפשרות לחברה מקדמת בריאות יש  לאפשר "בחירה בריאה" בתזונה פעילות גופנית ואורחות חיים שישפיעו על מצב הבריאות הפרטי והחברתי. יש ליצור סביבה תומכת שתאפשר שינוי התנהגויות והרגלים מתוך בחירה.

השינוי מיועד לכל גיל והוא נכון בכל זמן נתון. הכוונה היא לפעול בשיתוף הציבור, במתן תמריצים וביצירת סביבה תומכת, באופן שיביא לשינוי אמיתי ומהותי. לפעול מרמת הפרט, המשפחה, הקהילה, השכונה, העיר ועד לרמה הלאומית, תוך צמצום פערים בין מגזרים שונים ובין מרכז ופריפריה.

למטרה זו תוקם ועדת היגוי, שתכלול נציגי משרדי ממשלה (משרדי ראש הממשלה, הבריאות, החינוך, התרבות והספורט, התחבורה ומשרדים רלבנטיים נוספים ( בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, שתהיה אחראית להנחות ולפקח על צוות עבודה מקצועי שיוקם ליישום התכנית לקידום אורח חיים פעיל ובריא.

להלן עיקרי המלצות משרד הבריאות המוגשות, בין היתר, כהצעת מחליטים לממשלה:


  • תמרוץ לרשויות מקומיות המעודדות תוכניות לפעילות גופנית בשטחים פתוחים כגון קבוצות הליכה, מתקני ספורט בשטח ושבילי אופניים.


  • בחינת דרכים אפשריות להעלאת המודעות בקרב המעסיקים לעניין החשיבות והתועלת הקיימת בקידום בריאות העובדים במקום העבודה.

  • בחינת שימוש בכלי רגולציה צרכניים לשם הגברת מודעות הצרכנים לחשיבות הצריכה של מוצרי מזון בעלי ערך תזונתי גבוה כגון לחם מחיטה מלאה, על מנת להביא לירידה במחירם.

  • הגבלת מכירת מזון בו אחוז שומן הטראנס גבוה.

  • הנגשה והקלה ביכולת השימוש במכוני כושר (החלפת הצורך בקבלת אישור רפואי בהצהרת בריאות אישית, התייחסות לנערים מגיל 14 כמבוגרים)

  • תקצוב מיוחד יינתן לקופות החולים שיעסקו בקידום בריאות ויקיימו פעולות כגון קבוצות תמיכה וטיפול להורדה במשקל, טיפול בסוכרת, סדנאות להורים וילדים שמנים, וייעוץ פרטני למבוטחים.

  • הגבלת פרסום מזון בעל ערך תזונתי נמוך בשעות צפיית ילדים ובשעות צפיית שיא.

כאמור, רוב ההמלצות של התוכנית נבחנו במדינות שונות ונמצאו יעילות. התכנית תלווה בשיווק, שיווק חברתי ודוברות, במקביל לעשיית בקרה, ניטור והערכה מתמשכות על ידי צוותים מקצועיים. 

מתוך אחריות לתוכנית הלאומית שמוביל משרד הבריאות, יחד עם משרד החינוך ומשרד התרבות והספורט, תתוקצב התוכנית באופן חסר תקדים.  בין השנים 2011 ל-2015, ישקיע משרד הבריאות לפחות 175.5 מיליון שקלים. משרד החינוך כ-15 מיליון שקלים ומשרד התרבות והספורט כ- 10 מיליון שקלים.

הערת המערכת: תכנית מבורכת וחשובה. בציניות אפשר לאמר שדווקא כאשר מערכת הבריאוח עצמה חולה כנראה במחלה חמורה על סף קריסת מערכות לתכנית כזו יש ודאי עוד יותר חשיבות…בימים אלה לא מומלץ להגיע לבתי החולים כחולה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי ההיארעות הכוללת של ממאירות מעי גס ורקטום בבריטניה התייצבה סביב 6.74 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בין שנת 2000 עד 2021, עם שיפור קל בהישרדות הכוללת, בפרט באלו בגילאי 60-69 שנים; עם זאת, היארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום הדגימה מגמת עליה במהלך […]

  • חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין (חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר) עקב השריפות שפרצו בקליפורניה במהלך שנת 2020 לוותה בעליה בהיקף הפניות לחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות בתוך שבוע מהחשיפה, כולל עליה של 8% בהיקף הפניות על-רקע בריאות הנפש, עליה של 15% בשיעור הפניות בשל דיכאון ועליה של 29% בהפרעות מצב רוח אחרות, כך עולה מנתונים חדשים […]

  • האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי […]

  • מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מסדרת מקרים רטרוספקטיבית עולה כי טיפול במעכבי IL-5 הפחית את רמות אאזנופילים ולווה בשיפור התוצאות הקליניות בחולים עם אבחנה של תסמונת DRESS (או Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms), ללא אירועים חריגים או סיבוכים אוטואימוניים ארוכי-טווח, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו סדרת מקרים רטרוספקטיבית שכללה 16 חולים שטופלו […]

  • שימוש בקנאביס בחולים עם גסטרופרזיס מלווה בעליה בהיקף הפניות לקבלת שירותים רפואיים (Am J Gastroenterol)

    שימוש בקנאביס בחולים עם גסטרופרזיס מלווה בעליה בהיקף הפניות לקבלת שירותים רפואיים (Am J Gastroenterol)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי נרשמה עליה בהיקף השימוש בקנאביס בחולים עם גסטרופרזיס ומלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון ואשפוזים, אך לצד ירידה בשיעור בדיקות גסטרוסקופיה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות רבות באשר לתועלת האפשרית של קנבינואידים להקלה על תסמיני גסטרופרזיס, כאשר הבטיחות שלהם לא נבחנה היטב, למרות […]

  • פורמולה מועשרת פרוביוטיקה עשוי להפחית את הסיכון לביטויים אלרגיים בילדים עם אלרגיה לחלב (Clinical Nutrition)

    פורמולה מועשרת פרוביוטיקה עשוי להפחית את הסיכון לביטויים אלרגיים בילדים עם אלרגיה לחלב (Clinical Nutrition)

    בילדים עם אלרגיה לחלב פרה אשר קיבלו פורמולה לאחר פירוק נרחב של קזאין ומועשרת ב-Lactobacillus rhamnosus GG תועדו שיעורי היארעות נמוכים יותר של ביטויים אלרגיים דוגמת אקזמה, אורטיקריה, אסתמה ותגובה עינית או אפית, לצד סיכוי גבוה יותר לפתח עמידות חיסונית לאלרגן, בהשוואה לאלו שקיבלו פורמולות אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical […]

  • חשיפה לאוזון בגיל צעיר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בילדים (JAMA Netw Open)

    חשיפה לאוזון בגיל צעיר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בילדים (JAMA Netw Open)

    חשיפה רבה לאוזון במהלך השנתיים הראשונות לחייהם מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות אסתמה וצפצופים בגילאי 4-6 שנים, גם באזורים עם ריכוזים יחסית נמוכים של אוזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו ניתוח רב-מרכזי שהתבסס על נתונים מתכנית להערכת ההשפעה של השפעות סביבתיות על בריאות הילד; 1,188 ילדים משש ערים בארצות […]

  • תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    למרות שיפור בתוצאות לאחר שלוש שנים מאשפוז עקב COVID-19, עדיין ישנה שכיחות גבוהה של בעיות רפאיות, עם החמרה משמעותית בדיווח עצמי על עייפות והפרעות קוגניטיביות בין השנה השניה והשלישית לאחר השחרור מבית החולים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. בנוסף, חולשת שרירים לאחר מאמץ תועדה בקרוב לשליש מהחולים שלוש […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Leqembi לטיפול במחלת אלצהיימר בשלב מוקדם (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Leqembi לטיפול במחלת אלצהיימר בשלב מוקדם (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    בתום הליך סקירה של כשנתיים, הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Lecanemab (לקמבי) לטיפול בחלק מהחולים עם ליקוי קוגניטיבי קל בשלבים מוקדמים של מחלת אלצהיימר. בעקבות צעד זה, Leqembi הינה התרופה הראשונה המאושרת באיחוד האירופי לטיפול בגורם לפגיעה קוגניטיבית, זאת לאחר שהייתה תחת בחינה של הרשות מינואר 2023. מחברות התרופות Eisai ו-Biogen נמסר כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה