Chronic Kidney Disease

פראצטמול – כנראה יותר מסוכן ממה שהוערך עד כה.. (BMJ)

סקירה שיטתית חדשה מה-BMJ מצביעה על האפשרות שהסיכונים הקשורים בשימוש במשכך הכאבים הפופולארי פראצטמול (נחשב למשכך הכאבים ללא מרשם הנמכר ביותר וכמומלץ לטיפול קו ראשון לכאבים אקוטיים וכרוניים ע”י מרבית האירגונים הבינ”ל) –  גדולים מאלה שהוערכו עד כה. המחברים, וכך גם מומחים שהתייחסו למחקר מביעים אמנם זהירות במימצאים שהתקבלו, שכן מדובר במחקרים תצפיתיים. עם זאת, הם מציינים שעקומת התגובה הקשורה למינונים לכל אחת מתופעות הלוואי שנבחנו מצביעים על רמת רעילות ניכרת של פראצטמול, בעיקר בקצה העליון של המינונים האנלגטיים הסטנדרטיים .

בסקירה השיטתית ביקשו החוקרים לקבוע את פרופיל תופעות הלוואי ולשם כך סקרו מחקרים תצפיתיים שדיווחו על תמותה, ואירועים קרדיווסקולרים, גסטרואינטנסיאליים או כלייתיים חריגים תחת טיפול בפראצטמול במינונים אנלגטיים סטנדרטיים. נכללו 1,888 מחקרים.

במחקר אחד שבחן  סיכון לתמותה בין מבוגרים שנטלו פרצטאמול נמצא שיעור מתוקנן לתמותה של 1.9 (ברווח 1.88-1.94) עבור משתמשי פראצטמול. מחקר אחר הראה סיכון יחסי של 1.28 (בטווח 1.26-1.3) כמו גם תגובה הקשורה למינון שנעה בין 0.95 במינון מינימלי (בהשוואה ללא משתמשים) לבין 1.63 בחשיפה למינון המקסימלי.

מבין 4 מחקרים שדיווחו על תופעות לוואי קרדיווסקולריות, בכולם נמצאה קשר של מנה-תגובה, כשמחקר אחד הראה סיכון מוגבר לכל האירועים הקרדיווסקולריים של החל מ- 1.19 (בטווח 0.81-1.75) ברמת חשיפה מינימלית, עד ל-1.68 (בטווח 1.1-2.57) ברמת החשיפה המירבית.

מחקר אחד שדיווח על תופעות לוואי גסטרואינטנסיאליות מצא קשר מנה-תגובה עם סיכון יחסי לתופעות גסטרואינטנסיאליות או דימומים במערכת העיכול החל מ-1.11 (בטווח 1.04-1.18) ועד 1.49 (בטווח 1.34-1.66) לרמות חשיפה נמוכות וגבוהות לפראצטמול.

ארבעה מחקרים דיווחו על תופעות לוואי בתפקודי כליות, שלושה מהם דיווחו על קשר מנה-תגובה כשאחד מהם הראה על עלייה בסיכון של פי 1.4 לירידה של 30% או יותר ב-eGFR .

המחברים ממליצים לרופאים לשאול את עצמם אם המטופל זקוק לתרופה בשלב ראשון, למרות שתרופות OTC הן בדר”כ תרופות בטוחות. הם ממליצים לבחון אם קיימים דרכים להקלת הכאב ללא טיפול תרופתי.  כמו כן, הם סבורים שיש לשקול מתן פראצמול במקרים בהם מטופלים נוטלים גם תרופות אחרות כנגד הכאב כמו NSAIDs , ולסקור את מכלול הטיפול האנלגטי שהמטופל נוטל.  יש להיות זהירים במיוחד במטופלים הנוטלים מינונים בינוניים וגבוהים של פראצטמול.  במיוחד הדבר נכון לדברי החוקרים במטופלים מבוגרים הנוטלים פראצטמול לאורך זמן בשל כאבי גב, כאבי שרירים וכד’. במקרים אלה, הם מציעים לשקול ביצוע תרגילים לשחרור שרירים שעשויים להיות אפקטיביים יותר.

BMJ. Published online March 2, 2015.

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה