Head and Neck Cancer

הערכת החשיבות של בדיקת PET להערכת שלבי גידולים בראש וצוואר (JAMA Otolaryngol Head Neck Surg)

בדיקת PET להערכת שלבי גידולים באזור ראש וצוואר מובילה לאבחנה של שיעור גדול יותר של חולים עם מחלה בשלב מתקדם יותר, אך אינה מביאה לשיפור בשיעורי ההישרדות הכוללים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.

החוקרים כותבים כי עדיין יש מקום לשימוש בבדיקות PET בתרחישים קליניים מתאימים. עם זאת, מהנתונים עולה כי הבדיקות אינן מביאות לשיפור בתוצאות. הם מוסיפים כי הממצאים אינם תומכים או שוללים את חשיבות השימוש בבדיקת PET לקביעת שלבי הגידול בחולים אלו, שכן לבדיקה זו רגישות גבוהה יותר לאבחנת גידולים ראשוניים, מעורבות של קשריות לימפה אזוריות וגרורות מרוחקות, אך לא ברור אם נתונים אלו מתורגמים לתוצאות טובות יותר בחולים עם גידולי ראש וצוואר.

במסגרת המחקר נבחנו הנתונים אודות השימוש בבדיקת PET באמצעות סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 958 חולים, במטרה לקבוע את ההשפעה של הבדיקה על קביעת שלב הגידול והתוצאות בחולים עם ממאירויות באזור ראש וצוואר.

החוקרים לא זיהו הבדלים בשיעורי ההישרדות הכוללים לאחר שנתיים כאשר ערכו השוואה בין תקופה שקדמה לשימוש בבדיקות PET ובין התקופה בה הבדיקה הפכה נפוצה בשימוש (75.5% לעומת 74.0%, P=0.34, בהתאמה).

גם בעידן בדיקות PET, לא זוהו הבדלים בשיעורי ההישרדות הכוללים לאחר שנתים בין חולים שעברו בדיקות PET לקביעת שלב הגידול ובין חולים בהם לא בוצעו בדיקות אלו (53.2% לעומת 55.5%, P=0.69).

בעידן ביצוע בדיקות PET, חלה עליה משמעותית במספר החולים בהם נקבע כי מדובר במחלה מתקדמת מקומית, בעיקר בקרב אלו עם מחלה של חלל הפה ולרינקס ו/או היפופרינקס.

מניתוח סטטיסטי לא עלה קשר בין שימוש בבדיקת PET במחלה מתקדמת מקומית ובין שיעורי ההישרדות, למרות ששיעורי ההישרדות לאחר שנתיים בחולים עם מחלה מתקדמת מקומית היו גבוהים יותר משמעותית עם בדיקות PET (52.2% לעומת 32.1%, p=0.004).

לפיכך, התועלת ההישרדותית של בדיקות PET בחולים עם מחלה מתקמת מקומית הינה ככל הנראה תופעה של שינוי שלב המחלה והחוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא. הם מדגישים כי בדיקת PET אינה מהווה תחליף לבדיקת CT או MRI, אלא מבוצעת בנוסף לבדיקות אלו.

לסיכום, מהנתונים הנוכחיים עולה כי בדיקת PET אינה מביאה לשיפור תוצאות הטיפול בחולים עם ממאירויות באזור ראש וצוואר.

JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה