Trauma

התועלת של שילוב מורפין-קטמין לשיכוך כאבים במצבי טראומה מחוץ לכותלי בית החולים (Ann Emerg Med)

בשטח, מתן קטמין לאחר מנה ראשונית של מורפין הינה גישה יעילה יותר ממתן רציף של מורפין במבוגרים עם פציעות טראומה משמעותיות, כך מדווחים חוקרים מאוסטרליה במאמר חדש שפורסם בכתב העת Annals of Emergency Medicine.

יתרה מזאת, כותבים החוקרים, תופעות לוואי אינן נפוצות עם טיפול זה ע”י צוותים שאינם כוללים רופאים.

החוקרים כותבים כי למרות שמורפין משמש לעיתים קרובות לטיפול בכאב חד על-רקע מצבי טראומה, לעיתים קרובות הטיפול גורם לדיכוי נשימתי ובחילות. קטמין הינה אפשרות טובה לטיפול מחוץ לבתי חולים, הודות לתכונות משככות הכאבים והדיסוציאטיביות שלו, עם הפחתת הצורך באופיואידים. בנוסף, הטיפול מאפשר לחולים לשמור על דרכי האוויר שלהם.

במטרה לבחון את הנושא, החוקרים ערכו מחקר אקראי בתווית-פתוחה, שכלל 135 מבוגרים עם כאב משמעותי על-רקע טראומה ומדדי כאב של למעלה מ-5 לאחר טיפול תוך-ורידי במורפין במינון 5 מ”ג. לאחר מכן הם חולקו לטיפול בקטמין בבולוס של 10 או 20 מ”ג, ולאחריו 10 מ”ג, כל שלוש דקות, או מורפין במינון של 5 מ”ג כל חמש דקות, עד להיעלמות הכאב.

חציון מדדי הכאב בתחילת המחקר עמדו על 7.5 בקבוצת הטיפול בקטמין ו-7.0 בקבוצת הטיפול במורפין. המדדים ירדו ב-5.6 ו-3.2 נקודות בשתי הקבוצות, בהתאמה. ההבדל של 2.4 נקודות לטובת פרוטוקול הטיפול בקטמין עלה על הסף שהוגדר מראש של 1.3 נקודות.

יתרה מזאת, בקבוצת הטיפול בקטמין נרשמה ירידה מהירה יותר בכאב, בהשוואה לקבוצת הטיפול במורפין.

תופעות הלוואי היו מינוריות, למרות שהשיעור היה גבוה יותר עם קטמין (39%) בהשוואה למורפין בלבד (14%). לא תועדו תופעות לוואי שדרשו פרישה מהמחקר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול משולב באופיואידים עם קטמין במינון-נמוך הינה דרך יעילה להקלה על כאב במצבי טראומה מחוץ לכותלי בית החולים.

Ann Emerg Med

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה