המעבדה הרפואית

מחקר סרולוגי ראשון לזיהוי נוגדנים לקורונה שנערך בעיירה גרמנית מצא ששיעור ההידבקות הגיע לכ-14% , לעומת 2% שנמצאו חיוביים לנגיף ב-PCR (מתוך MIT)

כמה אנשים באמת נדבקו כבר בווירוס הקורונה ? בעיירה גרמנית אחת התקבלה תשובה ראשונית על בסיס בדיקה סרולוגית – כ 14%.

עיירת גנגלט, סמוך לגבול עם הולנד, נפגעה קשה על ידי Covid-19 לאחר שחגיגת הקרנבל בפברואר משכה אלפים לעיירה והפכה אותה למוקד התפרצות.

כעת, לאחר שבוצעה בדיקת דם סרולוגית ל- 500 תושבים לזיהוי נוגדנים לנגיף, מדענים מאוניברסיטה הסמוכה טוענים כי הם מצאו שאחד מכל שבעה נדבק ולכן הם כבר “חסינים”. לחלק מאותם אנשים לא היו כלל תסמינים.

לדיווח הקצר שלהם, עשויות להיות השלכות משמעותיות על משךהזמן,  עבור עיירה זו, ואולי גם עבור שאר העולם, שייקח כדי לצאת מהסגר .

“נראה לי שעדיין חלק גדול מהאוכלוסייה לא נחשף לנגיף “, אומר ניקולס כריסטקיס, רופא וחוקר מדעי החברה מאוניברסיטת ייל. “היו להם קרנבלים ופסטיבלים, אבל רק 14% נמצאו חיוביים. זה אומר שיש לחכות עוד זמן רב להתפתחויות עד שניתן יהיה לפתוח את הסגר אפילו בחלק זה שנפגע קשה בגרמניה. “

הסיבה ששיעור ההדבקה האמיתי באזור חשוב היא שככל שהוא גדול יותר, כך צפויה פחות תחלואה נוספת בהמשך. בסופו של דבר, כאשר יש מספיק אנשים שיש להם כבר נוגדנים של הוירוס והם חסינים – אולי חצי עד שלושת רבעים מהאוכלוסייה – הנגיף לא יוכל להתפשט הלאה, וזהו המושג המפורסם של “חסינות העדר”.

אולם העיירה הגרמנית עדיין אינה קרובה לסף ההוא, והמשמעות היא שלנגיף עדיין פוטנציאל הדבקה רב יותר.

הדו”ח הגרמני הוא בין הראשונים שסקרו אוכלוסייה באופן סרולוגי, מה שעשוי לאפשר למדענים לקבוע עד כמה התפשטה המגיפה, ובהתאם גם מה שיעור המוות האמיתי וכמה אנשים לא מדגימים סימפטומים בכלל.

“זה מאוד מקדים, אבל זה סוג המחקר שאנחנו זקוקים לו נואשות”, אומר כריסטאקיס, שמאמין שארה”ב צריכה לבחון עד 200,000 איש, מערים גדולות כמו ניו יורק ועד עיירות קטנות במערב התיכון.

באופן כללי, מספר המקרים הרשמי של covid-19 בעולם הוא יותר ממיליון וחצי אנשים, אולם נתון זה מבוסס בעיקר על בדיקות PCR שנעשו באנשים שהפגינו סימפטומים של המחלה. המספר האמיתי של האנשים שנדבקו, כולל אנשים ללא תסמינים שאינם נבדקים, הוא ככל הנראה הרבה יותר גבוה.

נתונים נוספים מ”הסקר הסרולוגי “אמורים להיות זמינים בקרוב; המקורות כוללים בתי חולים בארה”ב. ב- 6 באפריל הודיעה סטנפורד רפואה כי השיקה בדיקת סרולוגיה משלה והחלה בבדיקת רופאים, אחיות ואחרים אחר נוגדנים.

דוברת המרכז ליסה קים אמרה : “הבדיקה תאפשר לנו לקבוע אילו עובדים בתחום הבריאות עשויים להימצא בסיכון נמוך לעבודה עם חולים עם covid-19, כמו גם להבין את שכיחות המחלות ביישובים שלנו.”

תוצאות מוקדמות מבתי חולים כבר מופצות בקרב מומחים מסוימים, אומר כריסטאקיס, הסובר כי נתונים אלה יביאו אותנו “קרוב יותר לאמת” לגבי התפשטות המגיפהבערי ארה”ב. “אם אתה רואה 5% חיוביים אצל עובדי הבריאות שלך, פירוש הדבר כי שיעורי הזיהום כנראה אינם גבוהים יותר מאשר בעיר שלך,” הוא אומר.

הסקר בגרמניה בוצע על ידי צוות חוקרים בראשות הווירולוג הנדריק שטרק בבית החולים האוניברסיטאי בבון, שלפי הדיווח שלהם פנו לכאלף מתושבי גנגלט בכדי לקבל בדיקת דם.

החוקרים גילו כי 2% מהתושבים נדבקו באופן פעיל בנגיף הקורונה, כשבסך הכל ל- 14% מהם היו נוגדנים, מה שמעיד על כך שנדבקו לפני כן בנגיף. קבוצה זו של אנשים, אומרים החוקרים, “כבר לא יכולה להידבק ב- SARS-CoV-2“.

מתוצאות הבדיקה הוירולוגית שערך צוות החוקרים בגרמניה, עולה כי שיעור התמותה בעיירה עמד על 0.37% בסך הכל (מכלל אלה שנדבקו כולל אלה שלא פיתחו סימפטומים), נתון נמוך משמעותית ממה שמוצג בדיווחי של ה-WHO ואחרים (מעל 2%). .

המחברים מסבירים כי ההבדל בחישוב שיעור התמותה נובע כמובן מכך שהמכנה ע”פ זיהוי הנדבקים ע”פ הבדיקה הסירולוגית הרבה יותר גדול.

נוכחותם של אנשים שנדבקו בעבר בקהילה, מעריכים שטרק ועמיתיהם, תפחית את המהירות בה יכול הנגיף לנוע באזור. החוקרים מציעים מתווה של הפסקה הדרגתית של מדיניות ההתרחקות החברתית, תוך המשך הקפדה על שמירת אמצעים היגייניים, כמו שטיפת ידיים, ובידוד ומעקב אחר חולים פעילים. החוקרים מאמינים שהימנעות מחשיפה מוגברת לנגיף , שיכולה להתרחש למשל בבתי חולים או באמצעות קשר הדוק עם מישהו שנדבק תגרום לכך שפחות אנשים יידבקו ויפתחו מחלה קשה, כשבמקביל תתפתח גם חסינות עדר שתוכל להוביל לסוף ההתפרצות.

לדיווח ב-MIT REVIEW

הערת המערכת: כידוע הבדיקות הסירולוגיות עדיין לא מופעלות באופן שוטף בארץ ובמקומות נוספים בעולם בהעדר בדיקה שנמצאה כאיכותית ומהירה מספיק.

עם זאת, הנתון המדגמי הזה שהתקבל באותה עיירה בגרמניה מצביע על כך שהיקף ההידבקות האמיתי היה פי 7 גדול יותר ממספר החולים המאומתים.

 במונחים ישראליים, במידה ואפשר להשליך מהמדגם הגרמני לארץ, המשמעות היא שמספר האנשים שנדבקו בנגיף הוא כ-70,000-100,000 לעומת כ-10,000 שנמצאו חיוביים לנגיף בבדיקות ה-PCR . אם אכן הערכה זו תתברר כנכונה, המשמעות היא ששיעור התחלואה הקשה והתמותה מכלל הנדבקים בישראל הוא באמת נמוך מאוד.

נתונים או הערכות אלה מחייבים חשיבה מחדש של אסטרטגיית המשך ניהול ה”מלחמה” במגיפה או מה שמקובל לכנות בימים אלה “אסטרטגיית היציאה”. 

הגישה הדיפרנציאלית של התמקדות באוכלוסיות הסיכון והחזרת שאר האוכלוסייה לנורמליזציה הופכת להיות עוד יותר רציונלית והגיונית כעת, שכן הדבקה “קלה” של אוכלוסיות בסיכון נמוך אכן עשויה ליצור את אפקט חיסון העדר שיקטין את פוטנציאל ההדבקה העתידי, וזאת מבלי לגרום לתחלואה קשה שתוביל לקריסת מערכת האשפוז והטיפול נמרץ.

במילים אחרות, יש רציונל ל”שלם” מחיר של אולי עוד עשרות אלפים או יותר נדבקים “קלים” מתוך האוכלוסייה שאינה בסיכון גבוה, תוך ריכוז מאמץ בהגנה על קבוצות הסיכון כך שבמקביל לחזרה לנורמליזציה של מרביתה האוכלוסייה ניתן יהיה לשמור על מספר נמוך של חולים קשים ומתים.

ובריכוז מאמץ על האוכלוסייה שבסיכון המשמעות היא להמשיך בידוד חברתי של אוכלוסייה זו (ולא רק בתי האבות) , המשך ביצוע בדיקות PCR נרחבות למי שמתלונן על סימפטומים מתוך קבוצה זו, והעברה מהירה לאשפוז וטיפול בהימשך הסימפטומים מעבר ליומיים במטרה למנוע מעבר לשלב “סערת הציטוקנים” כפי שהסביר לנו ד”ר דרור דיקר בראיון המיוחד שהעניק לנו בשבוע שעבר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • טיפול ב-Lanadelumab מפחית התקפי אנגיואדמה תורשתית (J Allergy Clin Immunol)

    טיפול ב-Lanadelumab מפחית התקפי אנגיואדמה תורשתית (J Allergy Clin Immunol)

    בחולים עם אבחנה של אנגיואדמה תורשתית תועדה ירידה בשיעור ההתקפים החודשי עם טיפול ב- Lanadelumab, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו כפוסטר במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. לאחר שלושה שבועות, תועדה ירידה של 80% בשיעור התלקחויות אנגיואדמה תורשתית. הניתוח המלא של מחקר EMPOWER בשלב 4 כלל 113 חולים (גיל […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    למרות הסיכון הגבוה למחלות לב וכלי דם בחולים המופנים לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, החיסון כנגד נגיף קורונה לא השפיע על התוצאות המג’וריות לאחר ההתערבות ניתוחית ואין סיבה לדחות את מתן החיסון בחולים המופנים להשלמת ניתוח זה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר שימוש חירום ב- Pemivibart למניעה לפני חשיפה של COVID-19 במבוגרים ומתבגרים מגיל 12 שנים ומעלה ובמשקל של 40 ק”ג ומעלה. המומחים מסבירים כי Pemivibart הינו נוגדן חד-שבטי הומאני רקומביננטי, המכוון כנגד קולטן לחלבון זיז של נגיף הקורונה, המעכב את ההיצמדות של הנגיף לקולטני ACE2 על תאי […]

  • הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    אשפוז בשל שפעת מלווה בסיכון גדול יותר להתפתחות הפרעות נוירולוגיות, כולל מיגרנה, אירוע מוחי או אפילפסיה, בהשוואה לסיכון להפרעות נוירולוגיות לאחר אשפוז בשל COVID-19, כך עולה מתוצאות מחקר גדול שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר רפואי גדול להשוואת 77,300 חולים שאושפזו בשל COVID-19 אל מול מספר דומה של חולים שאושפזו בשל שפעת. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה