AMD

על אף שיעור הוצאה ציבורית נמוך לבריאות בישראל, תוחלת החיים עלתה בשנים האחרונות והיא גבוהה יותר מממוצע מדינות ה-OECD (דו”ח מערכת הבריאות 2019, משרד הבריאות)

הודעת משרד הבריאות

מערכת הבריאות בישראל בראי ה-OECD לשנת 2019

כמדי שנה מפרסם ארגון ה-OECD את נתוני הבריאות של 38 המדינות החברות בארגון.  בעקבות זאת מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות מפרסם כמדי שנה את דו”ח מערכת הבריאות בישראל בראי ה-OECD.

מאגר המידע של ה-OECD מכיל מגוון רחב של מדדי בריאות בני השוואה בין המדינות השונות. בדו”ח זה מובאים למעלה מ-50 מדדים נבחרים, המאפשרים להעריך את מצב הבריאות במדינת ישראל מהיבטים שונים ביחס לשאר המדינות החברות בארגון.

המדדים המובאים בדו”ח כוללים את הנתונים העדכניים האחרונים, משנת 2019.

בנוסף, מוצגים גם נתונים מ-2010, המשקפים את השינוי לאורך זמן בישראל ובשאר מדינות הארגון בכל מדד ומדד.
יש לציין כי בשנתיים האחרונות, מאז פרוץ מגפת הקורונה, סקטור הבריאות העולמי עבר שינויים מקצה לקצה; שינויים אלו צפויים להשפיע על המדדים השונים בשנים הבאות. שינויים אלו אינם באים לידי ביטוי בפרסום זה, המציג את הנתונים השלמים העדכניים ביותר שפרסם ארגון ה-OECD בשנת 2019, טרם פרוץ המגיפה.

להלן עיקרי הממצאים המופיעים בדו”ח:

• תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע במדינות ה- OECD. תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי עלתה בשנים האחרונות והיא גבוהה בכשנתיים בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה OECD (בישראל 81 לעומת ממוצע של 78.3). בקרב נשים תוחלת החיים גבוהה יותר (84.8 לעומת 83.6 בממוצע ה – OECD). תוחלת החיים הכללית באוכלוסייה עומדת על 82.9 שנים והיא מהגבוהות ב-OECD.
• שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מן הממוצע במדינות החברות בארגון ועמד בישראל, בשנת 2019, על 3.1 פטירות לאלף לידות חי לעומת ממוצע של 4.2 בקרב מדינות ה-OECD.
• שיעור צריכת האלכוהול בישראל הינו נמוך משמעותית מממוצע מדינות הארגון ועומד על 3.1 ליטרים בשנה לעומת 8.8 ליטר בממוצע בשאר מדינות הארגון, והוא מהנמוכים ביותר מבין מדינות הארגון.
• שיעור השמנת היתר באוכלוסייה בישראל עמד על 17.7%, בדומה לממוצע במדינות הארגון (17.5%).
• שיעור הפריון בישראל הוא הגבוה ביותר ב-OECD ועומד על 3 לידות לאישה לעומת 2.1 במקום השני (מקסיקו) ו-1.6 בממוצע ב-OECD.
• ישראל ניצבת במקום השלישי ב-OECD באחוז המחזיקים בביטוחי בריאות וולונטריים עם שיעור מחזיקים של 84.1%.
• שיעור ההוצאה על בריאות מהתוצר בישראל עומד על שיעור יציב של 7.5% והוא נמוך מרוב מדינות ה-OECD (מקום 27 מתוך 37 בדירוג המדינות) ומהממוצע במדינות הארגון העומד על 8.9%.
• שיעור ההוצאה הציבורית מתוך סך ההוצאה על בריאות הינו מן הנמוכים ב-OECD ועומד על 65% לעומת 74% בממוצע ב-OECD (מקום 31 מתוך 38 בדירוג המדינות).
• שיעור הרופאים הפעילים לאלף נפש נמוך בכ-9% מהממוצע במדינות ה-OECD ועומד על כ-3.3 רופאים לאלף נפש.
• שיעור האחיות לאלף נפש הינו מן הנמוכים ב-OECD ועומד על כ-5 אחיות לאלף נפש.
• שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות החברות בארגון (רביעי מתחתית הרשימה) ועומד על כ-2.2 מיטות לאלף נפש לעומת ממוצע של 3.5 במדינות החברות ב- OECD. יש לציין כי ההגדרות שונו לפני מספר שנים וכעת מיטות לבריאות הנפש נכללות בהגדרה של מיטות כלליות. שינוי זה משפיע גם על הנתונים בנוגע לשהייה הממוצעת ולשיעורי התפוסה. תפוסת המיטות בישראל עומדת על 91% והיא מהגבוהות ב-OECD.
• שיעור מכשירי ה-MRI למיליון תושבים בישראל עומד על 5.1. למרות ההגדלה המשמעותית בשנים האחרונות של מספר המכשירים, ישראל נמצאת במקום נמוך לעומת ממוצע ה-OECD העומד על 17. רק במקסיקו וקולומביה שיעור נמוך מזה שבישראל. עם זאת, בעקבות הניצול הגבוה של המכשירים, הפער במספר הבדיקות לנפש בין ישראל ל-OECD (של כ-40%) קטן יותר מהפער במספר המכשירים (של כ-70%). בישראל מבצעים 47.5 בדיקות MRI לאלף תושבים לעומת 80 ב-OECD. מספר בדיקות ה-MRI בישראל ביחס לאוכלוסייה עלה בשנת 2019. לעומת זאת, בבדיקות CT ישראל דומה לממוצע ה-OECD, 159 בדיקות ל-1,000 איש לעומת 155 ב-OECD.
• שיעור הניתוחים הקיסריים בישראל הוא הנמוך מבין מדינות הארגון ועומד על 151 ניתוחים לאלף לידות חי לעומת 276 ניתוחים בשאר מדינות הארגון.
• שיעור ההתאבדויות בישראל ל-100 אלף תושבים עלה בשנת 2019 ועומד על 6. עם זאת, שיעור זה נמוך משמעותית מממוצע מדינות הארגון שעומד על 11.6 והוא מהנמוכים בקרב מדינות הארגון.
• שיעור המעשנים בישראל ב-2019 עמד על 16.4% מהאוכלוסייה בגיל 15 ומעלה, בדומה לשיעור הממוצע של מדינות ה-OECD (16.3%).

בדוח המלא ניתן יהיה למצוא למעלה מ-50 תרשימים עם הממצאים המרכזיים.

מנכ”ל המשרד, פרופ’ נחמן אש: “נתוני ה-OECD משקפים נאמנה את מצבה של מערכת הבריאות בישראל, שמראה תוצאות מצוינות, אך עם משאבים נמוכים יחסית. בשנתיים האחרונות, יותר מתמיד, אנו רואים כיצד עובדי מערכת הבריאות נותנים מעצמם ומובילים את מערכת הבריאות למצוינות, ועל כך אנו מודים להם . מערכות הבריאות בכל העולם ניצבות כעת בפני טלטלה ואנו צופים כי נתוני ה-OECD יספקו לנו ממצאים מעניינים ביותר בשנים הקרובות.”

לדו”ח המלא

הערת המערכת: מערכת הבריאות בישראל מצליחה להציג מדדי בריאות גבוהים על אף רמות השקעה נמוכות יחסית בבריאות, וזה כמובן תוצאה המעידה על הרמה הגבוהה של המערכת ועל יעילותה הגבוהה.  השאלה היא אם ניתן יהיה להמשיך לשמור על תוצאות אלה לאורך זמן בהעדר השקעות משמעותיות בתשתיות וכח אדם. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה