האיגוד הלאומי האמריקאי לליפידים (NLA) פרסם לאחרונה נייר עמדה הכולל המלצות לניהול דיסליפדמיה ברפואה הקלינית (חלק 1). הנחיות אלו התבססו על העיקרון שהפחתת רמות מוגברות של כולסטרול אתרוגני (כולסטרול שאינו HDL ו-LDL כולסטרול) מפחיתים את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית טרשתית (ASCVD ).
המסמך הנוכחי מייצג המשך של המלצות ה-NLA שפותחו ע"י פאנל מגוון של מומחים אשר בחנו את העדויות וחיברו המלצות המתייחסות לנושאים הבאים:
1. טיפולים הקשורים לסגנון חיים.
2. קבוצות עם שיקולים מיוחדים לרבות ילדים ומתבגרים, נשים, קשישים, קבוצות אתניות וגזעים מסויימים, מטופלים עם וירוס הפוגע במערכת החיסון, מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית, ומטופלים עם סיכון שארייתי משמעותי על אף טיפול בסטטינים ובשינוי סגנון חיים.
3. אסטרטגיות לשיפור תוצאות קליניות באמצעות העלאת ההיענות ושימוש בטיפולים המבוססים על שיתוף פעולה קבוצתי.
במסגרת ההנחיות החדשות של ה-NLA נכללו גם העדכוניםהחשובים הבאים:
· ההגדרה של ASCVD הורחבה בהשוואה להנחיות של ACC/AHA והיא כוללת טרשת של העורקים הכליליים, טרשת של עורק הכיליה, מפרצת של אבי העורקים כתוצאה מטרשת עורקים ופלאק בעורק התרדמה הגורם להיצרות של 50% ומעלה.
· ההמלצות תומכות בהתוויה של קבוצת התרופות החדשה, מעכבים חד שבטיים של PCSK9 כתוספת למינון המקסימלי הנסבל של סטטינים במקרים הבאים, כתוספת לסטטינים במינון המקסימלי הנסבל ועם או בלי אזטרול:
· מניעה ראשונית בחולים עם FH (הטרוזיגוטים) ורמות LDL גבוהות מ-130 מ"ג/ד"ל יש לשקול שימוש במעכבי PCSK9.
· חולים עם ASCVD ורמות LDL הגבוהות מ-100 מ"ג/ד"ל יש לשקול שימוש במעכבי PCSK9.
· בחולים מסוימים עם ASCVD ורמות LDL בין 70 ל-100 מ"ג/ד"ל, ,למשל חולים עם אירועים חוזרים – ניתן לשקול שימוש במעכבי PCSK9.
· חולים מסוימים בסיכון גבוה או גבוה מאוד אשר עונים על הקריטריונים של אי סבילות לסטטינים.
יש לציין שע"פ ההנחיות יש מקום ל- PCSK9 בקבוצות חולים מסוימות, אפילו ללא טיפול קודם באזטרול וזאת בהתבסס על מחקרים חדשים בתחום שאת תוצאותיהן ה-NLA מאפשר ליישם במסגרת ההמלצות הפרקטיות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!