Cardiomiopathy & Cardiology

הנחיות חדשות בנושא תרופות שאינן ממשפחת סטטינים להפחתת רמות כולסטרול (J Am Coll Cardiol)

איגוד ה-ACC (American College of Cardiology) פרסם מסמך הנחיות באשר לטיפול בתרופות שאינן ממשפחת סטטינים להפחתת רמות LDL (Low-Density Lipoprotein) להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

המומחים מסבירים כי מאז פרסום ההנחיות בשנת 2013 פורסמו מספר מחקרים חדשים עם נתונים נוספים אודות לפחות שלוש משפחות תרופות חדשות להפחתת כולסטרול בדם. שלוש המקורות העיקריים כללו כולם תוספת תרופות חדשות למתן סטטינים לחולים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם וכללו את הבאים:

·         HPS THRIVE הדגים כי אין ערך מוסף וייתכן נזק לתוספת ניאצין לסטטינים.

·         IMRPORVE-IT הדגים תועלת מתונה ובטיחות של Ezetimibe בנוסף לסטטינים.

·         נוגדנים חד-שבטיים כנגד PCSK9 נתונים קצרי-טווח בחולים בסיכון גבוה מאוד.

להן עיקרי ההמלצות במסמך החדש:

הנחיות ה-ACC/AHA משנת 2013 זיהו ארבע קבוצות מג’וריות בהן יש תועלת לסטטינים: 1) חולים בגיל 21 ומעלה עם מחלה טרשתית קלינית; 2) מבוגרים בגיל 21 ומעלה עם ריכוז LDL של לפחות 190 מ”ג/ד”ל (שלא עקב סיבות הפיכות); 3) מבוגרים בגילאי 40-75 שנים ללא מחלה טרשתית אך עם סוכרת וריכוז LDL של 70-189 מ”ג/ד”ל ו-4) מבוגרים בגילאי 40-75 שנים ללא מחלה טרשתית או סוכרת עם ריכוז LDL של 70-189 מ”ג/ד”ל וסיכון למחלה טרשתית בתוך 10 שנים של 7.5% ומעלה.

ההמלצות בשנת 2013 כללו טיפול בסטטינים בעצימות בינונית או גבוהה למניעה ראשונית ושניונית, עם התאמת מינונים לפי הצורך בהתאם לתופעות לוואי, גיל מתקדם, אינטראקציות בין תרופתיות, או מחלות רקע. ההמלצות הנוכחיות מתבססות על בסיס העדויות שנקבע בהנחיות משנת 2013 ומשלבות נתונים חדשים אודות Niacin, Ezetimibe (אזטרול) ומעכבי PCSK9 חדשים שאושרו לשימוש (Alirocumab ו-Evolocumab (רפאטה)).

ההנחיות משנת 2013 מהוות בסיס לתוספת טיפולים שאינם סטטינים עליהם התבסס המסמך הנוכחי למתן המלצות מפורטות יותר לתרחישים ספציפיים.

·         בהתאם להנחיות משנת 2013, יש לעקוב באופן קבוע אחר רמות LDL בצום לאחר התחלת טיפול להפחתת רמות שומנים בדם בתדירות של כל 3-12 חודשים.

·         הגישה לחשד לאי-סבילות לסטטינים תכלול הפסקה זמנית של הטיפול בסטטינים, הפחתת מינון, ניסיון חוזר (עדיפות ב-2-3 סטטינים בעלי מסלולים מטבוליים שונים) וטיפול לסירוגין (1-3 פעמים בשבוע) בסטטינים בעלי זמן מחצית חיים ארוך.

·         בחולים נבחרים בסיכון גבוה, דוגמת חולים עם מחלה טרשתית או LDL של 190 מ”ג/ד”ל ומעלה, ניתן לשקול טיפול בתרופות שאינן-סטטינים במידה וטיפול מקסימאלי נסבל בסטטינים לא הביא לירידה של מעל 50% ברמות LDL.

·         המסלול מספק גם הנחיות אודות גורמים אחרים שיש לקחת בחשבון כאשר שוקלים תוספת טיפול שאינו סטטינים, כולל ריכוז אבסולוטי של LDL, היקף העדויות הזמינות באשר לבטיחות וסבילות, אינטראקציות בין תרופתיות אפשריות, תועלת הפחתה נוספת של LDL בהפחתת אירועים קרדיווסקולאריים, עלות, נוחות ואחסון תרופות, נטל כדורים, אופן מתן והעדפות המטופל.

·         המומחים מדגישים כי ריכוז LDL אינו טריגר חד לתוספת תרופה, אך יש מספר גורמים שיש לקחת בחשבון באופן נרחב יותר בהערכת המצב הקליני של המטופלים.

·         ניתן לשקול הפניה למומחה להפרעות שומנים בדם ודיאטנית מוסמכת בחולים בסיכון מוגבר עם אי-סבילות לסטטינים. במקרים של חולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית מציעים בחום להפנות לגורמים אלו.

·         Ezetimibe היא התרופה הראשונה שאינה ממשפחת הסטטינים אותה ניתן לשקול במרבית התרחישים, לאור הבטיחות והסבילות של התרופה, כמו גם היעילות המוכחת, אם כי מתונה, כתוספת לסטטינים במינון בינוני במחקר אחד של חולים עם תסמונת כלילית חדה.

·         ניתן לשקול תרופות ממשפחת סופחי חומצות מרה כטיפול קו-שני בחולים בהם Ezetimibe לא נסבל היטב, אך יש להימנע מתרופות אלו בחולים עם ריכוז טריגליצרידים מעל 300 מ”ג/ד”ל.

·         ניתן לשקול Alirocumab ו-Evolocumab במידה ויעדי הטיפול לא הושגו תחת מינון נסבל מקסימאלי של סטטינים ו-Ezetimibe בחולים בסיכון מוגבר עם מחלה טרשתית קלינית או היפרכולסטרולמיה משפחתית. לאור העדר נתוני בטיחות ויעילות בטווח הארוך, תרופות אלו אינן מומלצות לשימוש למניעה ראשונית בחולים ללא היפרכולסטרולמיה משפחתית.

·         מומלץ בחום להפנות חולים עם היפרכולסטרולמיה הומוזיגוטית למומחה להפרעות שומנים בדם,עם סטטינים ותרופות ללא-סטינים כוללות Ezetimibe, סופחי חומצות מרה ושקילת שימוש ב-Lomitapide, Mipomersen ו-LDL Apheresis לפי הצורך.

J Am Coll Cardiol. 2016;68:92-125

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • מתן תוספי חומצות אמינו חיוניות מפחית את הסיכון למחלת כבד בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות והשמנה (Obesity)

    מתן תוספי חומצות אמינו חיוניות מפחית את הסיכון למחלת כבד בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות והשמנה (Obesity)

    מתן פורמולה של תוספי חומצות אמינו חיוניות סלקטיביות לטווח קצר עשוי להפחית שומן כבדי, אנזימי כבד וטריגליצרידים בדם בנערות מתבגרות עם תסמונת שחלות פוליציסטיות והשמנת יתר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לתנגודת לאינסולין, מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ודיסליפידמיה; מחקר קודם הראה כי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • התועלת של טיפול באור ולייזר כנגד שיעור יתר בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (JAMA Dermatol)

    התועלת של טיפול באור ולייזר כנגד שיעור יתר בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (JAMA Dermatol)

    טיפולים באור ולייזר לבד או בשילוב עם טיפולים אחרים הדגימו תוצאות חיוביות בהפחתת חומרת שיעור יתר, שיפור בריאות פסיכולוגית ושיפור איכות החיים הכוללת של נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך מדווחים מומחים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. המומחים מסבירים כי שיעור יתר נפוץ ב-70-80% מהנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, כאשר למרות שלרוב אנשי צוות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אלגוריתם בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית שגרתית. המערכת נועדה לזהות במהירות מקטע פליטה נמוך במהלך הבדיקה הגופנית של המטופלים. האלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית (Eko Low EF AI) פותח בשיתוף פעולה של מאיו קליניק עם Eko Health ומיועד לשימוש עם פלטפורמת זיהוי […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

  • חסר ויטמין D מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך (J Bone J Surgery)

    חסר ויטמין D מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך (J Bone J Surgery)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery עולה כי חסר ויטמין D מלווה בתוצאות קליניות ותפקודיות גרועות יותר לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך; עם זאת, תוספי ויטמין D עשוי להביא לשיפור בתוצאות בחולים עם חסר ויטמין D. החוקרים השלימו סקירה שיטתית של עשרה מחקרים שכלל 146,054 חולים שעברו 150,107 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה