Cardiomiopathy & Cardiology

הטיפול בקוצב הוגאלי ( VNS ) לטיפול בדיכאון עמיד לטיפול תרופתי (TRD) מציג יעילות גבוהה יותר (לאורך זמן) בהשוואה לטיפול המיטבי המקובל (TAU) ומפחית סיכוי לאובדנות (American Journal of Psychiatry)


האתגרים העומדים בפני הצוותים הרפואיים לטיפול בדיכאון עמיד לטיפול תרופתי הינם רבים ומרוכבים ובשנים האחרונות, מאז פרסום תוצאות ה-STAR*D?, גדל השימוש בעולם בשילוב פתרונות לא תרופתיים.

למרות שקיימים כיום מגוון פתרונות, כ- 40% מהמתמודדים עם דיכאון מראים עמידות לטיפול.

מטופלים עם דיכאון עמיד לטיפול (TRD) סובלים מסימפטומים דיכאוניים ללא הטבה משמעותית, לאורך חודשים ואפילו שנים, מה שמוביל לליקויים משמעותיים בתפקוד ,לתסכול רב ולפגיעה במשק.

בשנים האחרונות הצטברו עדויות קליניות לבטיחות והיעילות של  הטיפול בקוצב הוגאלי VNS לדיכאון עמיד לטיפול תרופתי.

המחקר המשמעותי ביותר שנעשה על טכנולוגית VNS לטיפול בדיכאון עמיד הינו המחקר שפורסם ב- American Journal of Psychiatry ב-2017  

A 5-Year Observational Study of Patients With Treatment-Resistant Depression Treated With Vagus Nerve Stimulation or Treatment as Usual: Comparison of Response, Remission, and Suicidality

Scott T. Aaronson, M.D., Peter Sears, C.C.R.P., Francis Ruvuna, Ph.D., Mark Bunker, Pharm.D., Charles R. Conway, M.D.,Darin D. Dougherty, M.D., Frederick W. Reimherr, M.D., Thomas L. Schwartz, M.D., John M. Zajecka, M.D

תקציר מחקר: המחקר הפרוספקטיבי הגדול והארוך ביותר (5 שנים) שנעשה באוכלוסיות מטופלים המתמודדים עם דיכאון מג’ורי. 800 מטופלים (500 בזרוע VNS+TAU ו-300 בזרוע TAU  טיפול מיטבי סטנדרטי), OPEN LABEL ב-61 מרכזים בארה”ב.

מאפייני אוכלוסיית המחקר: מתמודדים עם דיכאון בממוצע כ-30 שנה, גיל ממוצע הינו בין 40 -50 , מספר ניסיונות טיפול שנכשלו הוא 8 . רוב המטופלים חוו אישפוזים ומספר ניסיונות התאבדות (בין 1- ל-2) ומחציתם עברו טיפול ב- ECT (נזעי חשמל).

סיכום ממצאי מחקר:


  • לאחר 5 שנות מעקב ה-Response rate  לטיפול בזרוע ה- VNS+TAU היה 68% (מול 40.9% בזרוע ה-TAU) וRemission Rate היה 43.3% (מול 25.7% בזרוע ה-TAU), בנוסף נצפו הבדלים בשיעורי התמותה והאובדנות בין שתי זרועות הטיפול.

  • בניתוח שנעשה בקרב חולי דיכאון דו קוטבי וחד קוטבי נצפה שיפור משמעותי ב- Cumulative Percent Responders בזרוע ה- TAU+VNS לעומת זרוע ה- TAU , מהחודש ה- 12 לטיפול ועד סיום המעקב בחודש ה- 60 (p <0.05 ). מדובר באוכלוסייה שאין כיום פתרונות טיפולים רבים עבורה, ויש קושי ליישם עקרונות טיפול כללים על כלל החולים בגלל המורכבת וההטרוגנית של ההפרעות במצב הרוח.

  • תת-אנליזה שבוצעה בחולים שטופלו בעבר ב –  ECT  (סבב אחד או יותר) והגיבו לטיפול, הראתה כי שיעור התגובה המצטבר היה  71.3%בזרוע VNS+TAU  לעומת 56.9%בזרוע TAU ,    0.006),=P)

  • גם בחולים שלא הגיבו בעבר ל- ECT, התגובה המצטברת בזרוע ה VNS+TAU  הייתה טובה (57%) לעומת 34.1%בזרוע ה (p <0.001) TAU-.

  • Durability במחקר נמצא כי שיעור התגובה והרימיסיה גבוה יותר ויציב יותר לאורך זמן בזרוע ה-VNS+TAU  בהשוואה לזרוע ה- TAU.

החוקר הראשי (PI ) במחקר , פרופ’ אהרונסון (Director of Clinical research; Psychiatrist, The Retreat at SHEPPARD PRATT Baltimore, USA)

השתתף בוובינר בחודש מאי 2020 בנושא של דיכאון עמיד ו VNS (מצ”ב למטה קישור לוובינר)

 תובנות ומסקנות עיקריות שעלו בוובינר ע”י פרופ אהרונסון:


  • המחקר הנוכחי הינו המחקר הנטורליסטי הארוך והגדול ביותר שנעשה על יעילות הטיפול ב-VNS לדיכאון עמיד לטיפול תרופתי . תוצאות המחקר הראו כי לטיפול ב-VNS יש השפעה נוגדות דיכאון גדולה יותר בהשוואה לטיפול המיטבי המקובל באוכלוסיית חולים קשה זו.

·  כפי שניתן לראות מדובר באוכלוסיית מטופלים מורכבת, תוצאות המחקר מרשימות כאשר כ-2/3 מהמטופלים הגיבו לטיפול בVNS-  (68%) וכ-43% הגיעו להפוגה (( Remission  לאחר שנים של אפיזודות דיכאוניות.


  • לדברי פרופ’ אהרונסון, ניתן לומר כי התגובה ל-ECT (נזעי חשמל) מנבאת סיכוי הצלחה טובים יותר בטיפול ב-VNS  .

·  מכיוון שאוכלוסיית המחקר הינה אוכלוסייה מורכבת שסובלת שנים מדיכאון עמיד לטיפול, חשוב לא להתייחס לנתונים הסטטיסטים הנדרשים במחקר בלבד. בפרקטיקה, מספר פרופ’ אהרונסון כי כלל המטופלים שהגיעו אליו לקליניקה היו מטופלים מורכבים שניסו במשך שנים טיפולים תרופתיים שונים: נוגדי דיכאון, מייצבי מצב רוח, ליתיום ועוד. המטופלים שהתנסו בטיפול עם VNS הקטינו את כמות הטיפולים התרופתיים וזה לעצמו שיפר את מצב החולים. הם חוו פחות אשפוזים, פחות אפיזודיות מאניות וכמובן פחות אפיזודות דיכאוניות.

·  במחקר טיפול הוגדר ככישלון אם ההפחתה בציון בסולםMADRES  הייתה קטנה מ- 50% . למרות זאת פרופ’ אהרונסון מעיד כי מטופלים רבים חשו שיפור באיכות החיים גם אם הוגדרו כ”נכשלים” לטיפול ב-VNS במחקר. דוגמא: מטופלת שהופנתה לטיפול VNS נכשלה לפי המדדים הסטטיסטים (הציגה הפחתה של 20% בציון בסולם MADRES) אך דיווחה כי אחרי תחילת הטיפול הפסיקה להרגיש צורך יומיומי לשים קץ לחייה ואף נהנתה מרכיבה על אופניים, וזהו שינוי משמעותי באיכות החיים.  

·  “אנשים מצביעים ברגלים” כאשר הגיע המועד להחלפת הסוללה, גם המטופלים שלא עומדים ב-Response Criteria  הביעו רצון להמשיך את הטיפול ב-VNS. כלומר, גם חלק מהמטופלים שהוגדרו כנכשלי VNS ביקשו להמשיך בטיפול כי קיבלו תועלת משמעותית מהטיפול  והרגישו שיפור באיכות חיים. נקודות מבט חשובה במחלה כה כרונית, קשה וממושכת.

·  מחקר שביצע אנליזה במדד איכות חיים למחקר של פרופ’ אהרונסון ( CONWAY etal 2018 , מצ”ב ) מצא כי זרוע ה-  VNS+TAU הוביל לשיפור גדול יותר משמעותי באופן סטטיסטי באיכות החיים של המטופלים בהשוואה לטיפול מיטבי ( (TAU בלבד. השיפור באיכות החיים נצפה החל מהחודש ה- 3 לטיפול, והיתרון באיכות החיים עבור זרוע VNS+TAU נשמר לאורך כל חמש שנות המחקר. היתרון עבור זרוע ה- VNS+TAU נצפה גם כאשר השינוי בציון MADRS  בהשוואה לתחילת המחקר היה פחות מ 50%.

ניתן לראות את כלל הוובינרים המוקלטים בקישור המצורף (כולל הוובינר הזה- מספר 2) בחינם ע”י הרשמה בלינק הבא:

https://events.streamgo.co.uk/livanova-vns-therapy-for-depression-1/register

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה דרמטית בשיעורי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית (Br J Sports Med)

    עליה דרמטית בשיעורי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית (Br J Sports Med)

    לאורך שני העשורים נרשמה עליה בשיעור מקרי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית וכעת מדובר בסיבה השניה בשכיחות לתמותה לאחר תאונות באוכלוסייה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מטעם ה-National Collegiate Athletic Association שפורסמו בכתב העת British Journal of Sports Medicine. החוקרים בחנו את נתוני התמותה בין השנים 2002 ו-2022 והשלימו ניתוח סטטיסטי להערכת שינויים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אפליקציה ראשונה מסוגה תחת מרשם רופא לחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית. אפליקציית Rejoyn פותחה ע”י Otsuka Pharmaceutical ו-Click Therapeutics ותהיה זמינה עם מרשם בלבד למבוגרים בגילאי 22 שנים ומעלה, תחת טיפול רפואי, אשר כבר נוטלים טיפול בנוגדי-דיכאון. החברות מצפות כי האפליקציה תהיה זמינה להורדה […]

  • סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

    סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

    סקר חדש ומקיף שערכה מכבי שירותי בריאות במלאת חצי שנה למלחמת 'חרבות ברזל' חושף את המצב הבריאותי של הציבור הישראלי, כפי שהוא עצמו תופס אותו, רגע לפני חג הפסח. מהסקר עולה נתון מדאיג: עליה של יותר מ-100% בשיעור האזרחים שתופסים את מצבם הבריאותי כבינוני או גרוע בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה