Celiac

ההנחיות הנוכחיות לבדיקות סקירה אינן מזהות מחלת צליאק (Pediatrics)

ההנחיות הנוכחיות לזיהוי מחלת צליאק לא-מאובחנת אינן מספקות כבדיקות סקירה נרחבות למחלת צליאק, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics.

ההנחיות הנוכחיות מתבססות על שאלת ילדים אודות תסמיני המחלה, אך ממחקר סקירה מבוסס-אוכלוסייה עולה כי נתוני שאלונים אודות תסמינים אינם שונים משמעותית בין חולים שיאובחנו בסופו של דבר עם מחלת צליאק ואלו ללא המחלה.

מספר מחקרים קודמים הציגו גישות לחיפוש מקרים פעיל וקבעו כי הן יעילות עם היארעות מוגברת של מחלת צליאק בקבוצה בה בוצע חיפוש מקרים. עם זאת, למחקרים אלו היו מגבלות מאחר והיו חסרות קבוצות ביקורת, ויש לבחון את הרגישות, הסגוליות והערכים המנבאים של הגישות המוצעות.

לפיכך, במחקר הנוכחי החוקרים ביקשו לתאר את התסמינים והמצבים הנלווים למחלת צליאק בקרב מקרים של מחלת צליאק שזוהו בבדיקות סקירה וילדים ללא מחלת צליאק, כפי שדווח לפני שהיה ידוע אודות נוכחות מחלת צליאק. כמו כן, החוקרים ביקשו להעריך גישות חיפוש מקרים המבוססות על שאלונים באוכלוסיה הכללית.

מדגם המחקר כלל ילדים מחמישה אזורים ברחבי שבדיה, שהיו בגילאי 12 שנים ובכיתה ו’. בסקירה מבוססת-אוכלוסיה, 7,054 ילדים (98%) ו-6,294 מההורים (88%) השלימו שאלונים אודות תדירות תסמינים ומצבים הקשורים במחלת צליאק, שכללו עייפות, תאבון ירוד, בחילות, כאבי בטן, גזים, נפיחות, יציאות קשות, יציאות רכות ואי-סבילות ללקטוז.

ההורים דיווחו גם על נוכחות הפרעות הקשורות במחלת צליאק בילדיהם, כולל אנמיה, סוכרת מסוג 1, מחלת בלוטת תריס, מחלה ריאומטית, מחלת מעי דלקתית, ויטיליגו, Alopecia areata, Dermatitis herpatiformis, טריזומיה 21, תסמונת טרנר וכן נוכחות מחלת צליאק בקרובי משפחה מדרגה ראשונה.

מבין 7,208 ילדים בהם נערכו בדיקות לנוגדני Tissue Transglutaminase-immunoglobulin A או Tissue Transglutaminase-immunoglobulin G, החוקרים זיהו רמות מוגברות ב-192 ילדים (2.7%). מבין אלו, 153 ילדים (2.1% מכלל המדגם) נמצאו חיוביים למחלת צליאק בביופסיה מהמעי הדק.

עם זאת, כאשר החוקרים השוו בין התשובות לשאלונים מהילדים עם אבחנה של מחלת צליאק בעקבות הסקירה וללא אבחנה של המחלה הכרונית, הם לא זיהו הבדלים בשכיחות (2.1% לעומת 2.1%, p=0.930) בדומה, הם לא זיהו הבדלים משמעותיים בתדירות מצבים הקשורים למחלת צליאק (3.6% לעומת 2.1%, p=0.07).

זיהוי מקרים ע”י שאלות הנוגעות לתסמינים הקשורים במחלת צליאק ו/או מצבים נלווים יביאו לזיהוי 52 מקרים (38% מכלל המקרים) בעלות של דגימות דם מ-2,282 ילדים (37%) באוכלוסיית המחקר. הרגישות של שאלונים לזיהוי מקרים עמדה על 38%, עם סגוליות של 63%, ערך מנבא חיובי של 2% וערך מנבא שלילי של 98%.

מהממצאים עולה כי שאלונים בנוגע לתסמינים אינם יכולים לשמש להבחנה בין ילדים מחלת צליאק לא-מאובחנת ובין ילדים ללא המחלה הכרונית, ממצאים העולים בקנה אחד עם מחקר סקירה שפורסם לאחרונה במבוגרים בארצות הברית.

סקירה המבוססת על מצבים נלווים למחלת צליאק לא הייתה יעילה יותר, כאשר גישה זו צפויה לזהות רק 10% מהמקרים ודורשת בדיקות דם מ-381 משתתפים. הרגישות של בדיקת הסקירה במדגם הנוכחי עמדה על 10%, עם סגוליות של 94%, ערך מנבא חיובי של 3.7% וערך מנבא שלילי של 98%.

Pediatrics. Published online January 13, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    תוצאות מבטיחות לבדיקת דם חדשה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם (מתוך הודעת חברת Immunovia)

    בדיקת דם מהדור הבא הדגימה סגוליות של 98% ורגישות של 75% בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I או II, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם היצרנית. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי סרטן לבלב הינה מחלה ממארת אלימה וקטלנית ויש מקום לפיתוח בדיקה פשוטה, מהירה ונוחה לזיהוי מוקדם של המחלה הממארת במטופלים בסיכון לסרטן לבלב. בדיקת […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לאוסטיאוארתריטיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת בדרגה נמוכה והפרעות מטבוליות עשויות להיות מעורבות באופן חלקי לפחות בהופעת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול ואוסטיאוארתריטיס. המשמעות הינה כי לשתי המחלות הללו […]

  • מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מדד Immunoscore מסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למדד Immunoscore ערך מנבא ופרוגנוסטי חשוב בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד Immunoscore הינו כלי פרוגנוסטי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום בשלב III ועשוי לסייע בחיזוי התועלת של משך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה