Cognitive Function

מחלוקת אודות חובת השלמת בדיקות קוגניטיביות של רופאים על-בסיס גיל בלבד (Am J Geriatr Psychiatry)

מומחים מעלים טיעונים כנגד הסוגיה השנויה במחלוקת של חיוב השלמת בדיקות קוגניטיביות, מבוססות-גיל, להערכת כשירות רופאים. בסקירה החדשה שפורסמו בכתב העת American Journal of Geriatric Psychiatry דנים הכותבים בעדויות המדעיות בכל הנוגע לליקוי קוגניטיבי על-רקע גילי, מפרטים משאבים להערכות ומכשולים אפשריים וקובעים המלצות לעתיד.

למרות שמחקר קודם הדגים קשר מובהק בין הזדקנות ובין שינויים בתפקוד הקוגניטיבי, אין כיום חובת ביצוע בדיקות או פרישה מעבודה בקרב אנשי הצוות הרפואי המזדקנים. לפיכך, החוקרים סבורים כי יש מקום לגישה עקבית יותר להערכה וסיוע לרופאים המבוגרים.

הכותבים מסבירים כי אין מקום לסטיגמות או ענישה פשוט כי אדם התבגר בגיל. עם זאת, זיהוי והערכה מוקדמים מספקים אפשרות טובה יותר למניעת טעויות רפואיות, הגנה על הציבור וסיוע לרופאים המזדקנים.

מדו”ח מטעם ה-Federation Physicians Data Center עלה כי בשנת 2012, 26.3% מהרופאים היו בגילאי 60 שנים ומעלה, עליה מ-24.4% בשנת 2010. אין ספק כי יש הזדקנות של כוח העבודה של הרופאים, בפרט בקרב גברים. בשנת 2016, 36% מהרופאים ממין זכר בארצות הברית היו בגילאי 60 שנים ומעלה, כלומר, למעלה משליש מהרופאים.

מחקר שפורסם בשנת 1994 מצא כי התפקוד הקוגניטיבי היה דומה בין 1,002 הרופאים ו-581 נבדקים שאינם רופאים עד גיל 50 שנים. למרות שבקרב אלו שאינם רופאים תועדה הידרדרות קוגניטיבית מהירה יותר לאחר גיל 60, הירידה הקוגניטיבית הייתה משמעותית בשתי הקבוצות. הידרדרות קוגניטיבית הייתה דומה בין שתי הקבוצות לאחר גיל 75 שנים.

מחקרים אחרים הצביעו על קשר עם תמותה מוגברת יותר כאשר פרוצדורות קרדיווסקולאריות בוצעו ע”י מנתחים מבוגרים יותר וכאשר קשישים שאושפזו בבתי חולים בארצות הברית טופלו בידי רופאים מבוגרים יותר.

לאור העדויות המצטברות בנושא, הצהרה מטעם ה-American College of Surgeons בשנת 2016 תמכה בהערכה גופנית ורפואית התנדבותית, עם בדיקות חוזרות בהמשך. תכנית MOC (Maintenance of Certification) השנויה במחלוקת נוצרה במטרה להעריך ולשפר את כישורי הרופאים דרך בדיקות תקופתיות, הערכות תפקוד ועוד. עם זאת, החוקרים מציינים כי האופי ההתנדבותי של התכנית עשוי להוביל לזיהוי ירוד של אלו בעלי הליקוי החמור ביותר, שכן הפניה-עצמית דורשת מודעות-עצמית.

מנגד, מספר מדינות בחרו בקביעת חובת הערכה מבוססת-גיל, כולל ניו-זילנד כחלק מתכנית סקירה שגרתית. ה-Federation of Medical Regulatory Authority of Canada קבע שלוש רמות סקירה בשנת 1993, כאשר רמה 1 נוגעת לסקירת כישורי כלל הרופאים וזו משמשת באלברטה ונובה-סקוטיה, כמו גם בבריטניה. עם זאת, מדינות ללא ביטוח רפואי ארצי מתמודדות עם מכשולים שונים.

בארצות הברית ישנה הערכה סדירה של תפקוד רופאים מוסמכים בבתי חולים, אך לעיתים קרובות דרך סקר עמיתים. עם זאת, רופאים עשויים להימנע מלדווח על ליקויים של עמיתים שלהם למקצוע. בדומה, ישנן תוכניות נוספות במדינות אחרות שנועדו לשמש למעקב אחר כישורי רופאים.

מעבר לחשיבות הבנת נושא השינויים הקוגניטיביים על-רקע הגיל וההשפעה על התפקוד, הכותבים קובעים חמש המלצות:

1.     אם רואים דבר מה חריג, יש לדווח על כך חולים ועמיתים צריכים לדווח על דגלים אדומים בשלב מוקדם, כאשר המטרה היא לזהות ולאחר מכן לטפל במצבים הפיכים או לסייע לחולים להתמודד עם ההשלכות של מצב בלתי-הפיך.

2.     יש להשתמש בתכניות הערכה זמינות.

3.     יש לשקול לדחוף לגישה סטנדרטית, כולל הערכה שגרתית של 360 מעלות.

4.     טפל, או עודד פרישה. באלו עם ליקוי הפיך, טיפול עשוי לכלול טיפול בהפרעות שימוש בחומרים, פסיכותרפיה, או התאמת מקום העבודה. עבור אחרים, יש לתכנן את המסלול לפרישה ממקום העבודה.

5.     שיפור הליכי הפרישה.

Am J Geriatr Psychiatry. 2018;26:631-640

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה