Epilepsy

נוגדנים בסרום באפילפסיה ובמחול הקשורות לפרכוסים.

מוח גירוי חשמלי

 דר’ רויטל גנדלמן מרטון , עורכת מדור נוירולוגיה

רקע- מוטציות בגנים לתעלות יוניות ב- CNS זוהו במספר סינדרומים אפילפטיים. בנוסף לכך, מודולציה של תפקוד תעלות יוניות הוא מכניזם הפעולה של רוב התרופות האנטי-אפילפטיות, והארכה של פוטנציאל הפעולה בעצב באמצעות חסימת תעלות אשלגן  (ע”י 4-אמינופירידין) יכול לגרום לפרכוסים. קיימות עדויות בלתי- ישירות שאוטואימוניות יכולה לתרום לאפילפסיה. מספר סינדרומים אפילפטיים יכולים להגיב לאימונומודולציה, בעיקר בסינדרומים אפילפטיים בילדות , וכן קיים קשר בין אפילפסיה ומחלות כמו SLE , סינדרום האנטי-פוספוליפיד וסינדרום stiff man. מספר נוגדנים דווחו כקשורים לאפילפסיה, כמו נוגדנים לגנגליוזיד GM1, לרצפטורים לגלוטמט, לglutamic acid- decarboxylase(GAD)  ולפוספוליפידים ואנטיגנים נאורליים, אולם ייתכן שהתוצאות בכמה ממחקרים אלה מושפעות ממשתנים מתערבים, כמו קישור לא ספציפי של הסרום. נוגדנים לתעלות אשלגן הקשורות לוולטאז’ (VGKC) תוארו לאחרונה בחולים עם פרכוסים שהופיעו כחלק מאנצפליטיס לימבית.  

מטרת העבודה היתה לבדוק האם נוגדנים לתעלות יוניות ולאנטיגנים נאורליים אחרים נמצאים בסרום של חולים עם אפילפסיה ומחלות הקשורות לפרכוסים.

שיטות- סרום נלקח מ- 139 חולים, כולל 26 עם מחלה אוטואימונית, 46 בהם נחשד קיומו של בסיס אוטואימוני, ו- 67 עם אפילפסיה רפרקטורית. הסרום נבדק לנוגדנים ל- VGKC, VGCC(תעלות סידן), לרצפטור היונוטרופי לגלוטמט (GluR3), GAD, גנגליוזידים, קרדיוליפינים, ואנטיגנים של DNA וגרעין. התוצאות הושוו לקבוצת ביקורת של נבדקים בריאים וחולים במחלות CNS כמו MS, אוטמים מוחיים ועוד.

תוצאות- טיטרים מוגברים של נוגדנים ל- VGKC נמצאו ב- 16 מתוך 139 ( 11%) מהחולים עם פרכוסים ורק ב- 0.5% מקבוצת הביקורת. שלושה מהחולים השתפרו ספונטנית ו- 5 הגיבו היטב לטיפול אימונומודולטורי. לחולים האחרים החיוביים ל- VGKC היתה מחלה ממושכת יותר (למעלה מ- 6 שנים) ורמות בינוניות של נוגדנים. לא נבדקו טיפולים אימוניים בקבוצה זו. רמות גבוהות מאד של נוגדנים ל- GAD נמצאו ב- 3 (2.1%) חולים נוספים עם אפילפסיה רפרקטורית ממושכת.

מסקנות- קיומם של נוגדנים ל- VGKC ול- GAD מעלה אפשרות שהמערכת האימונית יכולה לתרום לסוגים מסויימים של אפילפסיה או מחלות הקשורות לפרכוסים. דרושים מחקרים נוספים על מנת לקבוע האם הנוגדנים פתוגניים.


McKnight K, Jiang Y, hart Y, et al. Serum antibodies in epilepsy and seizure-associated disorders. Neurology 2005:65:1730-1736.


הצעות לקריאה נוספת:

Palace J, Lang B. Epilepsy: an autoimmune disease? J Neurol Neurosurg Psychiatry 2000;69:711-714.

Van Engelen BGM, Renier WO, Weemaes CMR, et al. Immunoglobulin treatment in epilepsy: a review of the literature. Epilepsy Res 1994;19:181-190.

Bartolomei F, Boucraut J, Barrie M, et al. Cryptogenic partial epilepsies with anti-GM1 antibodies: a new form of immune-mediated epilepsy? Epilepsia 1996;37:922-926.

Rogers SW, Andrews PI, Gahring LC, et al. Autoantibodies to glutamate receptor GluR3 in Rasmussens encephalitis. Science 1994;265:648-651.

Peltola J, Kulmala P, Isojarvi J, et al. Autoantibodies to glutamic acid decarboxylase in patients with therapy-resistant epilepsy. Neurol 2000;55:46-50.

Thieben MJ, Lennon VA, Boeve BF, et al. Potentially reversible autoimmune limbic encephalitis with neuronal potassium channel antibody. Neurology 2004;62:1177-1182.

Peltola J, Haapala A, Isojarvi J, et al. Antiphospholipid and antinuclear antibodies in patients with epilepsy or new-onset seizure disorders. Am J Med 2000;109:712-717.   

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טכנולוגית בריאות דיגיטלית לבישה לחולי אפילפסיה (NEJM)

    טכנולוגית בריאות דיגיטלית לבישה לחולי אפילפסיה (NEJM)

    לאנשים החיים עם אפילפסיה, כמו גם משפחותיהם ומטפליהם, אפילפסיה היא הפרעה בלתי צפויה, מאתגרת ולעתים קרובות גורמת לחששות, במיוחד בשליש מהאנשים עם אפילפסיה שיש להם התקפים למרות הטיפול הרפואי. סקירה זו מתוך ה-NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE סוקרת את ההתפתחויות העכשוויות, וכן את היתרונות ואת המגבלות של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית לבישה המיועדת לחולי אפילפסיה.  פציעות […]

  • טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    טיפול ב-Levetiracetam מפחית סיכון לפרכוסים בנשים בגיל הפוריות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם אפילפסיה כללית אידיופטית, החלפת טיפול תרופתי מ-Valproate ל- Levetiracetamלעומת Lamotrigine מפחיתה את הסיכון להישנות פרכוסים לאחר 24 חודשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אפילפסיה כללית אידיופטית הינה צורה נפוצה של אפילפסיה ומהווה 15-20% מהמקרים, עם שכיחות מעט […]

  • סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    בחולים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה כמעט כפליים לפרכוסים, כאשר הסיכון גבוה עוד יותר בחולים תחת טיפול אימונומודולטורי לוויסות קולטן ספינגוזין-1-פוספט, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים אקראיים ומבוקרים, שפורסמה בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. מטה האנליזה כללה 63 מחקרים אקראיים ומבוקרים בשלב 3 עם 53,535 חולים. מרבית המחקרים שנכללו בסקירה […]

  • התועלת של גירוי עצב וגאלי על תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי (Epilepsy Research)

    התועלת של גירוי עצב וגאלי על תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי (Epilepsy Research)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epilepsy Research עולה כי גירוי עצב וגאלי (Vagus Nerve Stimulation, או VNS) עשוי להביא לשיפור תפקוד פסיכומוטורי בחולים עם אפילפסיה חמורה עמידה לטיפול תרופתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול תרופתי שכיחות גבוהה של הפרעות פסיכומוטוריות. מטרתם כעת הייתה לבחון את התוצאות הפסיכומוטוריות לאחר גירוי […]

  • אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

    אימוני יוגה עשויים להקל על תחושת הסטיגמה ולשפר את איכות החיים של חולים עם אפילפסיה (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אימוני יוגה עשויים להפחית את תחושת הסטיגמה של חולי אפילפסיה וכך להקל על נטל המחלה ולשפר את איכות החיים הכוללת של החולים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעבר לתסמינים הנוירולוגים, חולים עם אפילפסיה מתמודדים עם בעיות נלוות דוגמת סטיגמה, חרדה ודיכאון, […]

  • יתרונות בדיקות גנטיות ככלי אבחנתי במבוגרים עם אפילפסיה (מתוך כנס ה-AES)

    יתרונות בדיקות גנטיות ככלי אבחנתי במבוגרים עם אפילפסיה (מתוך כנס ה-AES)

    לבדיקות גנטיות חשיבות רבה בהערכה האבחנתית של מבוגרים עם אפילפסיה, כאשר אלו עשויות לסייע בזיהוי סיבות גנטיות להפרעה הנוירולוגית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Epilepsy Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקות גנטיות נכללות כחלק מההערכה הסטנדרטית של ילדים עם הופעה מוקדמת של אפילפסיה. מידע זה עשוי לסייע בהנחיית […]

  • קנאביס רפואי עשוי להפחית תדירות פרכוסים בחולים עם אפילפסיה (מתוך כנס ה-AES)

    קנאביס רפואי עשוי להפחית תדירות פרכוסים בחולים עם אפילפסיה (מתוך כנס ה-AES)

    במבוגרים עם אפילפסיה תחת טיפול בקנאביס רפואי תועדה ירידה משמעותית בתדירות פרכוסים שבועית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Epilepsy Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות THC ותדירות פרכוסים ולכן ביקשו לבחון את הנושא והתבססו על נתונים מרישומי Minnesota Department of Health ו-Vireo Health בין 2016 […]

  • הפרעות שינה מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בחולי אפילפסיה (מתוך כנס ה-American Epilepsy Society)

    הפרעות שינה מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בחולי אפילפסיה (מתוך כנס ה-American Epilepsy Society)

    הפרעות שינה בחולים עם אפילפסיה מלוות בסיכון מוגבר למוגבר לתמותה פתאומית לא-מוסברת בחולי אפילפסיה (Sudden Unexplained Death in Epilepsy, או SUDEP) ותמותה מכל-סיבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-American Epilepsy Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי SUDEP הינו סיבוך מאתגר מאוד בחולים עם אפילפסיה, אך מרבית המאמצים להערכת הסיכון למוות פתאומי זה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה