Geriatrics

בריאות, תוחלת החיים והוצאות על בריאות בגיל המבוגר (JC 402)

ג’ורנאל קלאב, מגזין 402: מחקר המתפרסם ב-NEJM בוחן את ההשלכות הכלכליות של העלייה בתוחלת החיים.

בעשורים האחרונים הולכת ועולה תוחלת החיים. ולפי הידוע, מצב בריאותם של הקשישים הולך ומשתפר. הסיבה למחקר זה היא דלדול המשאבים הכספיים של תוכנית ה-MEDICARE האמריקאית. כספי הקרן האמריקאית אמורים להיגמר בשנת 2029. קרן זו מספקת שירותי בריאות ל-40 מיליון אמריקאים רובם מעל גיל 65.

סיבת הפגיעה העיקרית בקרן היא עליה בכמות המבוטחים בגלל הצטרפותו של דור ה-BABYBOOM. הרצון להעריך את עלות השינוי בתוחלת החיים ובמצב הבריאות הם אשר הביאו לביצוע מחקר זה. מחקרים קודמים הציעו שהשיפור בתוחלת החיים יהווה עול כלכלי רב על תוכנית ה-MEDICARE.

מאידך, קיימים מחקרים המראים שהבריאות הטובה יותר בגיל המבוגר מבטיחה שצריכת שירותי הבריאות תהיה קטנה יותר ובכך עלות שירותי הבריאות לא תגדל בעקבות העלייה בתוחלת החיים. אולם מחקרים אלו לא בדקו קשר זה באופן ישיר.

המחקר עקב אחר 17,000 אנשים מעל גיל 70, סך זמן המעקב היה 50 אלף שנות אדם.

הערכת מדד הבריאות היתה מבוססת על יכולת לבצע פעילויות גופניות שונות כמו כריעה, סחיבת משא קל הליכה למרחק שני רחובות ועוד, כמו גם על היכולת לתפקד באמצעות מכשירים כמו שימוש בטלפון הכנת אוכל וביצוע קניות ולבסוף היכולת לתפקוד יומי כמו רחצה, לבוש, אכילה ושליטה מלאה על צרכים.

מתוצאות המחקר עולה כי כ-30% מאוכלוסית בני ה-70 אינם לוקים בתפקודים אשר נבדקו. ל-40% רק מגבלה אחת בביצוע פעולות גופניות, לכ-10% היתה מגבלה אחת לפחות בשימוש במכשירים יומיומיים , ל-20% מגבלה אחת בתפקוד היומי ושני אחוזים היו מאושפזים במוסד.

תוחלת החיים הכללית הצפויה בגיל 70 הייתה 13 שנים. מתוכם מחציתם שנים פעילות.

סך ההוצאות על שירותי בריאות מגיל 70 ועד המוות היו 140 אלף דולר למטופל. סך ההוצאות השנתיות עלה ככל שמצב הבריאות היה גרוע יותר. החל מ-4600$ לאנשים ללא מגבלות ועד לפי עשרה לקשישים מאושפזים במוסדות.

ההוצאות הצפויות לגברים היו נמוכות מההוצאות הצפויות לנשים, אך בפועל ההוצאה לשנה בגברים היתה גבוהה יותר, מכיוון שנשים מאריכות חיים יותר מגברים, ולכן סך ההוצאות על נשים היו גבוהות יותר. בשחורים תוחלת החיים הצפויה היתה נמוכה יותר, אך סך ההוצאות על בריאות היתה דומה לזאת שבלבנים.

רוב ההוצאות של קשיש מעל גיל 70 צפויות להופיע בתקופות בהן קיימת מגבלה בפעילות או בעת אשפוז. לדוגמא: קשיש בן 70 אשר בשארית חייו יהיה מוגבל בפעילות או מאושפז במשך שליש מהזמן, צפוי להוציא כ-2/3 מההוצאות הצפויות לו במשך שארית חייו בתקופה בה הוא מוגבל.

ככל שמצב הבריאות בגיל 70 טוב יותר, כך תוחלת החיים הצפויה גבוהה יותר וכך גם שנות פעילות ממושכות יותר. תוחלת החיים הארוכה ביותר צפויה לקשישים שהיו ללא כל מגבלה בגיל זה, והקצרה ביותר למאושפזים.

כמו כן, קשישים מעל גיל 70 ללא מגבלות בפעילות ואשר תוחלת החיים שלהם ארוכה יותר לא גרמו להוצאות גבוהות יותר במהלך חייהם מאשר שאר הקשישים.

האפשרות שמצב בריאותי טוב יותר בקשישים מקטין את ההוצאות על שירותי בריאות הועלתה במחקרים אחרים. מחקר זה מטיל ספק באפשרות זאת וטוען שסך ההוצאות של הבריאים אשר חיים יותר שנים דומה לסך ההוצאות של החולים יותר.

אחת הסברות הן שיתכן ואלו אשר מגיעים לגיל 70 במצב בריאות טוב יותר, כבר גרמו להוצאות רבות יותר כדי להגיע במצב בריאותי טוב לגיל 70, מאלו אשר מגיעים לגיל 70 בבריאות טובה פחות. סברה מעניינת, אך ללא ביסוס עובדתי בשלב זה.

לא ידוע מהן המגמות העתידיות לגבי הארכת תוחלת החיים, אולם הפעילות למניעת נזקי עישון, חינוך לבריאות ופעילות גופנית אשר מתמודדים אל מול העלייה בהשמנת היתר, ובשיעור הלוקים באסטמה בקרב אלו הצעירים מ-65, נראית כתורמת להארכת תוחלת החיים והמצב הבריאותי.

להערכת כותבי מאמר זה היא שפעילות לשיפור הבריאות באוכלוסיה הלא קשישה תשתלם בצורת חיים ארוכים יותר ובריאות טובה יותר, אשר לא תביא לעליה בהוצאות על בריאות בקרב קשישים, למרות העלייה בתוחלת החיים.

Health, Life Expectancy, and Health Care Spending among the Elderly, James Lubitz, N Eng J Med ,Volume 349:1048-1055

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    הבדלים בהיקף העיכוב באבחנת מחלת צליאק בילדים (JAMA Netw Open)

    בילדים באיטליה עם תסמינים פחות ספציפיים או הפרעה בשגשוג תועד עיכוב ארוך יותר באבחנה של מחלת צליאק, בעוד שאלו מתחת לגיל 3 שנים או עם היסטוריה משפחתית מאובחנים מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 3,171 ילדים עם אבחנה של מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    מה בין חשיפה לפוראן ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית? (BMC Public Health)

    חשיפה לפוראן, תרכובות כימיית המצויה במוצרי חקלאות, מייצבים, תרופות ואוכל, מלווה בעליה משמעותית בשיעורי הימצאות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ותמותה נשימתית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים מסקר National Health and Nutrition Examination Survey בין 2013 עד 2018 וזיהו 270מבוגרים עם […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה