מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי הרפס זוסטר אינו מעלה את הסיכון לדמנציה, למעשה, מהממצאים עלה כי הזיהום הנגיפי עשוי לספק הגנה מפני התפתחות דמנציה במבוגרים.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על סיכון מוגבר ועל סיכון מופחת לדמנציה לאחר הדבקה בהרפס זוסטר. הסברה היא כי הנגיף תורם להתפתחות דמנציה דרך תהליכים דלקתיים בעצבים, וסקולופתיה מוחית, או נזק עצבי ישיר, אך העדויות האפידמיולוגיות בנושא הן מוגבלות.
במטרה לבחון את הנושא, החוקרים התבססו על מאגרי נתונים מדנמרק וזיהו 247,305 מבוגרים שפנו לבית חולים בשל הרפס זוסטר וקיבלו מרשם לטיפול אנטי-ויראלי כנגד הנגיף לאורך תקופה של 20 שנים. הם התאימו לחולים אלו למעלה מ-1.2 מיליון מבוגרים ללא הרפס זוסטר.
לאורך 21 שנות מעקב, שיעורי אבחנת דמנציה עמדו על 9.7% מהחולים עם הרפס זוסטר ועל 10.3% בקבוצת הביקורת.
בניגוד לציפיות החוקרים, הרפס זוסטר לווה בירידה קטנה בסיכון לדמנציה מכל-סיבה לאורך המעקב (יחס סיכון של 0.93, רווח בר-סמך 95% של 0.90-0.95).
בניתוח לפי תתי-קבוצות החוקרים לא זיהו סיכון מוגבר לדמנציה, למעט עליה אפשרית בסיכון באלו עם הרפס זוסטר עם מעורבות מערכת העצבים המרכזית (יחס סיכון של 1.94, רווח בר-סמך 95% של 0.78-4.80), אשר לא תוארה בעבר.
עם זאת, השיעור המיוחס לאוכלוסייה של דמנציה משנית לסיבוך נדיר זה הוא נמוך (פחות מ-1%), רמז לכך שלחיסון אוניברסאלי כנגד וריצלה זוסטר בקשישים פוטנציאל מוגבל להפחתת הסיכון לדמנציה. אעפ”י כן, החוקרים כותבים כי יש לעודד חיסון כנגד שלבקת חוגרת בקשישים מאחר ועשוי למנוע סיבוכים עקב מחלה זו.
Neurology. Published online June 8, 2022
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!