Hypertension

פציעות שכיחות בריצה, הערכה וטיפול/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

ספורט הריצה זוכה לעדנה בעולם כולו ובהחלט גם בארצנו. הריצה מהווה תרגול מצויין ומבחינה מטאבולית שקולים מולה רק שחייה מאומצת ורכיבה על אופניים. פציעות הכרוכות בספורט הריצה שכיחות יחסית. בקרב רצים מתחילים השכיחות השנתית של פציעות מוערכת ב 27% מכלל הרצים, 32% בקרב הרצים ריצות ארוכות ו 52% בקרב רצי המרתון.

כ 80% מפציעות הריצה הן פציעות עומס יתר. רוב הפציעות סביב הברך, שרירי ההמסטרינגס, עצם השוק, קרסול ופסיה פלנטרית.

בין הפציעות החדות בולטים נקעים בקרסול מתיחות המסטרינגס.

דלקת של גיד הפיקה: זו הפציעה השכיחה ביותר באצנים. הכאב ממוקד לקוטב תחתון של הפיקה לאחיזת הגיד, מישוש מקומי גורם לרגישות ורכינה על רגל אחת מעוררת כאב. בהדמיית על קול האבחנה חד משמעית. הטיפול שמרני ומתבסס על תרגילים אקסצנטריים. טיפול בטייפינג או גלי הלם אינו יעיל. טיפול כירורגי מכוון למטופלים שלא חל שיפור במצבם לאחר לפחות 3 חודשי טיפול שמרני.     

סינדרום כאב פטילופימוראלי: בסינדרום זה אופייני כאב בחלק קדמי של הפיקה מאחורי הפיקה (בחלק הפנימי של הפיקה). הכאב מוחמר בפעילויות המאמצות את המפרק, כגון עלייה ובעיקר ירידה במדרגות, רכינה וריצה. תתכנה גם תלונות על אי יציבות וחריקות. טראומה כגורם שהתחיל את הכאב או ממצא של נוזל תוך מפרקי אינם אופייניים לפציעה זו. ממצאים בבדיקה הכוללים כאב ברכינה, כריעת ברכיים או כאב המופק בהתנגדות ליישור הברך, מחזקים מאד את סבירות האבחנה. עוד אופייני באנמנזה כאב בקדמת הברך המופיע לאחר קימה מישיבה ממושכת (התיאור קלאסי של קימה לאחר ישיבה בהצגת תיאטרון או צפייה בסרט).

הטיפול העיקרי שמרני. בסקירת ספרות נמצא כי טיפול יומיומי משך 6 שבועות שעיקרו גמישות שרירים ובניית כוח שריר יעיל ביותר. אמצעים נוספים כגון טייפינג, מחוכים למיניהם ועל קול טיפולי לא הוכחו כיעילים. NSAID נמצאו יעילים לטוח קצר אך לאחר 3 חודשים אין עדיפות לטיפול בNSAID לעומת פלצבו.

הסינדרום של האיליוטיביאל בנד (ITB): בסינדרום זה הכאב בחלק הצדדי של הברך ונובע מחיכוך של ה ITB בקונדייל הלטרלי של הפימור כ 2 ס”מ מעל קו מפרק הברך. עיקר הכאב בעת כיפוף הברך בזווית של 20-30 מעלות. הכאב מוחמר בריצה ויש שמלווה ב”קנאק” או בתחושת “קפיצה” של הגיד. תחילה הכאב מופיע בריצה בלבד, אך בהמשך יכול להופיע גם במנוחה. בבדיקה הפיזיקלית לחיצה על הגיד 2 ס”מ פרוקסימלית לקונדייל הפימוראלי הלטרלי וביצוע תנועות כיפוף ויישור (0-60 מעלות) גורם לכאב בכיפוף 30 מעלות.

הטיפול מבוסס על חיזוק אבדוקטורים ושיפור הגמישות של ה ITB וההמסטרינגס. שילוב של NSAID במתיחות נמצא יעיל. בכישלון טיפול שמרני ניתן לנסות הזרקת סטירואידים וכן טיפול כירורגי. 

נקעים של הקרסול שכיחים יחסית באצנים ונובעים לרוב מתנועת אינברסיה של הקרסול ופגיעה ברצועות הלטרליות. באבחנה המבדלת יש לשלול שבר. ההחלטה לבצע צילום מושתתת על רגישות גרמית על הפטישונים ואי יכולת לפסוע מעל 4 צעדים מייד לאחר הפגיעה (בזמן הבדיקה בחדר המיון או במרפאה). הטיפול המיידי כולל הגנה על הקרסול, לחץ מקומי, הרמה, מנוחה, וקירור מקומי. הנטייה היום היא הפעלה מוקדמת מבחינת טווחי תנועה. במחקרים אחרונים נמצא ערך רב לקיבוע פונקציונאלי חיצוני מסוג טייפינג או מחוכים למיניהם. מומלץ אף להשתמש במחוך משך 3-12 חודשים לאחר הפציעה במהלך אימון, על מנת לשפר יציבות ולמנוע נקעים חוזרים. בנוסף נמצאה חשיבות לתרגול שיקומי למניעת נקעים חוזרים.

דלקת גיד אכילס: מסתמנת לרוב ככאב בעקב כ-6 2 ס”מ מעל האינסרציה של הגיד. בכרבע  מהמקרים הכאב הוא באחיזה של הגיד לעצם העקב. האבחנה מתבססת על בדיקה קלינית. בדיקות על קול או MRI מסייעים באבחנה וניתן לגלות בעזרתן קרעים סמויים של הגיד.

הטיפול כולל חיזוקים אקסצנטריים. טיפול בגלי הלם עשוי לעזור במקרים בהם הדלקת באחיזת הגיד לעקב.

דלקת של הפסיה הפלנטרית: בדלקת זו הכאב בד”כ ממוקד לגבשושית המדיאלית פלנטרית של עצם העקב. הכאב חמור בעיקר בצעדים ראשונים לאחר קימה משינה ומשתפר בהמשך ההליכה. ממצא אופייני בבדיקה הוא רגישות נקודתית על הגבשושית הנ”ל, וכן רגישות לכל אורך הפסיה הפלנטרית, לעיתים אף חריקה, התעבות ונפיחות מקומית. מתיחה של הבהונות הגורמת למתיחה של הפסיה הפלנטרית מסיבה כאב. האבחנה קלינית, אך ממצא בעל קול או בצילום של עיבוי הפסיה מעל 4 מ”מ תומך באבחנה. ממצא נוסף תומך בהדמייה הוא הידקקות או אובדן של כרית השומן תחת העקב. ממצא רנטגני של “דורבן” בעקב אינו תומך באבחנה ולעיתים קרובות אינו נמצא בדלקת של הפסיה הפלנטרית.

הטיפול המומלץ הוא מתיחות של הפסיה הפלנטרית וחיזוק שרירים פלנטיפלקסורים. מדרסים התומכים בקשת האורכית מסייעים בהחלמה. הזרקת סטירואידים יכולה לשפר כאב מייד לאחר ההזרקה אך לאחר חודש אפקט זה אובד.

פציעות המסטרינגס: פציעות אלו תתכנה אקוטיות (מתיחה או קרע חלקי) או כרוניות דלקת של הגיד. הכאב לרוב בחלק המקורב של הגיד.

הטיפול המומלץ המיידי הוא מנוחה, קירור מקומי, חבישה לוחצת והרמת הגפה. בפציעות אקוטיות מומלץ לחזור לפעילות רק כאשר מסוגלים ללכת ולרוץ באופן רגיל. במסגרת השיקום מבצעים מתיחות של שרירי ההמסטרינגס.

דלקת כרונית של ההמסטרינגס מתאפיינת בכאב בחלק האחורי של הירך או בעכוז, המתפתח באופן הדרגתי. יש שהכאב קורן לפוסה הפופליטאלית. הכאב מוחמר בריצה ובישיבה.

בבדיקה הגופנית הרמת הירך בכיפוף 90 מעלות של הברך ויישור פתאומי של הברך גורמים לכאב. במסגרת הטיפול מומלצים תרגילים אקסצנטריים, במאמר אחד נמצא כי הזרקות סטירואידים עשויות להקל על הכאב. 

פציעות עצם השוק: תסמונת עומס של הטיביה המדיאלית הקרויה גם Shin splint היא פציעה שכיחה באצנים, בפציעה זו נגרם פריאוסטיטיס ושברים מיקרוסקופיים בחלק הקדמי של הטיביה. ההסתמנות היא כאב בשליש מרכזי או דיסטלי של הטיביה יותר בחלק הפוסטרומדיאלי. בבדיקה רגישות מקומית במישוש מקומי ותתכן גם נפיחות מקומית. בצילום אין מממצא אופייני. MRI רגיש יותר ממיפוי עצמות באבחון. הטיפול הוא מנוחה ממאמצים, מתיחה של שרירי הסובכים וטיביאליס פוסטריור.

שבר מאמץ של עצם השוק: עצם הטיביה היא העצם בה נגרמים שברי מאמץ בשכיחות הגבוהה ביותר באצנים. לאחריה לפי הסדר עצם הנביקולר, עצמות המסרק, עצם הירך ועצמות האגן. הסבירות לשברים אלו עולה כאשר חלה עלייה פתאומית בעומסים. המקום המועד לפורענות הוא שליש מרכזי ודיסטלי של הטיביה.

במסגרת הטיפול יש להפסיק ריצה וכל פעילות הגורמת לכאב למשך 6-8 שבועות. חזרה לפעילות יש לבצע באופן הדרגתי בהתאם לכאבים. בסקירות ספרות נמצא כי ספורטאים הלוקים בשברי מאמץ של הטיביה עלול להיעדר מפעילות למשך 3-10 חודשים

Arnold MJ. Moody AL.  Common running injuries: Evaluation and management. Am Fam Physician. 2018;97(8):510-516

הערות העורך: ספורט הריצה זוכה לפופולריות רבה גם במחוזותינו. יש המתאמנים בקבוצות ריצה, יש המתאמנים על פי הדרכה באפליקציות שונות ויש המחליטים יום בהיר אחד לצאת ולרוץ ועושים זאת ללא תוכנית מסודרת. אלה וגם אלה עלולים ללקות בפציעות מטרידות שחלקן אף פוגע באורח החיים הרגיל ולא רק בריצה. מביניהם יש המחליטים להמשיך ולרוץ כי “הכאב מחשל” ו”אם נתעלם הוא יפוג”, ובכך מחמירים את הפציעה והופכים פציעה קלה לכרונית שקשה להיפטר ממנה. יש לעומתם הסרים לרופא בתלונה על כל מיחוש קל או “שריר תפוס”.

חובה עלינו כמטפלים להתייחס לכל התלונות ברצינות. יש להתרכז באנמנזה יסודית הכוללת היכן כואב, מתי בדיוק החלו הכאבים, האם זכורה חבלה ספציפית, נפילה או צעד לקוי, האם כואב כעת גם במנוחה, האם הכאב מעיר משינה? האם כואב מייד בתחילת ריצה, מתי הכאב נרגע, מהו הטיפול שעוזר ומה מחמיר ועוד. האנמנזה כוללת פרטים רבים, אך המפתח לאבחנה הוא בה. בדיקה גופנית מכוונת לאבחנה משוערת, תשלים ברוב המקרים את כל הנדרש לאבחנה נכונה ותכנון טיפול. שימו לב שברוב המקרים אין צורך בהדמייה נוספת וכי הטיפול אינו תמיד NSAID.

במקרים רבים כל הנדרש הוא הדרכה למתיחות, חיזוק שרירים וגירויים פרופיוצפטיביים (במסגרת פיזיותרפיה). לעיתים יש לשנות את “סביבת הריצה” (משטחים, נעלי ריצה, הימנעות מעליות וכדומה), ולעיתים לרדת בעומסים או לבצע הפסקה קלה בריצה, וכבר לתכנן איך ומתי לחזור, השתדלו להימנע מהמלצה על הפסקה גורפת בריצה. אמירה מסוג “תפסיק לרוץ – זה לא בשבילך” לא תזכה לשיתוף עולה מה”פריקים” האמיתיים של ספורט זה ותעשה עוול ברוב המקרים לאחרים, כיוון שהעיסוק בספורט זה מוסיף בריאות, משפר איכות חיים ואף תורם להארכת תוחלת החיים

ריצה נעימה!

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • ניתוח ארתרוסקופי עשוי להשפיע לטובה על המהלך הטבעי של אוסטיאוארתריטיס בחולים עם תסמונת צביטת הירך (Am J Sports Med)

    ניתוח ארתרוסקופי עשוי להשפיע לטובה על המהלך הטבעי של אוסטיאוארתריטיס בחולים עם תסמונת צביטת הירך (Am J Sports Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Sports Medicine עולה כי תיקון ארתרוסקופי מלווה בתוצאות טובות יותר בחולים עם תסמונת צביטת הירך (Femoroacetabular Impingement) למרות התקדמות דומה של אוסטיאוארתריטיס לעומת חולים לאחר טיפול לא-שמרני. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 100 חולים (200 ירכיים) לאחר ניתוח ארתרוסקופי ראשוני חד-צדדי של הירך (100 ירכיים) או טיפול […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטריה אינו משפיע על הסיכון לניתוח החלפת ברך בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטריה אינו משפיע על הסיכון לניתוח החלפת ברך בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטרייה של רקמת ברך ניוונית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס אינה מלווה בהאצת או האטת קצב ההתקדמות עד לניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך בטווח הארוך. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי שנערך במרכז אחד להערכת התוצאות ארוכות הטווח ב-178 חולים עם […]

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה