Immuno-Therapy Oncology

מחקר חדש מחזק התועלת של בדיקת גארדנט בחולי סרטן המעי הגס (הודעת אונקוטסט)

ציון דרך חדש בטיפול בסרטן מעי הגס חיובי ל :HER-2 בדיקת Guardant360 מבוססת ביופסיה נוזלית מאפשרת לזהות חולים המתאימים לטיפול  ממוקד עם מעכבי HER-2 להעריך אילו מטופלים יגיבו לטיפול, ולזהות מנגנוני עמידות ראשוניים לטיפול טרם התחלתו.

מחקר חדש פורסם בחודש שעבר בכתב העת Nature  Medicine נתן עדות נוספת התומכת בתועלת של תרופות ממוקדות לHER2 בחולי סרטן מעי גס גרורתי עם גידולים חיוביים לHER2. המחקר גם מצא שבדיקת ביופסיה נוזלית עשויה להציע יתרונות בזיהוי חולים המגיבים לטיפול.

מחקר ה TRIUMPH- הוא מחקר פרוספקטיבי, פאזה שנייה, רב מרכזי ביפן שתוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Nature Medicine. המחקר העריך את יעילות הטיפול הממוקד עם pertuzumab ו– trastuzumab ב-30 חולי mCRC עם אמפליפיקציה של הגן HER2 שזוהתה באמצעות בדיקת ביופסיה נוזלית מסוג Guardant360 ו/או בדיקות על רקמת הגידול מסוג  אימונוהיסטוכימיה או Fluorescence in situ hybridization. בנוסף חלק מהחולים ביצעו בירור גנומי מבוסס על טכנולוגיית next generation sequencing מסוג Oncomine על רקמת הגידול, בדיקה אשר  מוכללת במסגרת סל הבריאות בישראל לחוליmCRC   .

המחקר הדגים כי בירור גנומי מביופסיה נוזלית מסוג Guardant360 מאפשר לזהות חולי  mCRC    חיוביים המתאימים לטיפול  ממוקד עם מעכבי HER2 בשיעור דומה לבדיקות פרופיל גנומי מרקמה וביעילות דומה, עם יתרונות נוספים שהוא יכול להעריך אילו מטופלים מגיבים לטיפול ולחשוף מנגנוני עמידות פוטנציאליים. מחברי המחקר מציינים כי בהתבסס על התוצאות, הם ימליצו על יישום בירור גנומי מביופסיה נוזלית ובדיקת HER2 מרקמה בפרקטיקה הקלינית כדי לזהות חולי mCRC המתאימים ביותר לתרופות ממוקדות HER2.

על פי החוקרים, המחקר עמד במטרת העל והדגים שיעורי תגובה אובייקטיביים לטיפול של 30% ו-28% בחולי mCRC שהיו חיוביים ל– HER2 על ידי בירור גנומי מרקמת גידול או ביופסיה נוזלית, בהתאמה. כמו כן, נמצא כי יותר ממחצית מהשינויים האונקוגניים שנמצאו בבירור הגנומי מביופסיה נוזלית לא זוהו בבירור הגנומי על רקמת הגידול הראשונית. תוצאה זו זוהתה במחקרים נוספים בעבר שהראו כי בדיקת בירור גנומי עדכני בזמן התחלת הטיפול מזהה בצורה מיטבית את החולים שיפיקו תועלת מטיפול ממוקד. על כן כתבו מחברי המאמר שלביצוע בירור גנומי מביופסיה נוזלית יש יתרון על גבי בירור מרקמה ראשונית.

בהקשר זה בדיקת Guardant360 הצליחה לזהות מוטציות עמידות לפני תחילת הטיפול, לדוגמה, מנגנון העמידות הנפוץ ביותר היה אובדן אמפליפיקציה של HER2 אשר נמצא בקורלציה עם חוסר תגובה לטיפולים מממוקדים לHER2- בקווי טיפול מאוחרים יותר בחולי סרטן השד והקיבה.

מעבר לכך,  בבירור גנומי מביופסיה נוזלית אפשר להעריך את תגובת המטופל לטיפול הממוקד בזמן אמת. נמצא כי ב-28 מטופלים שנבדקו טרם תחילת הטיפול ושלושה שבועות לאחר תחילת הטיפול, נצפתה ירידה ברמות הדנ”א הגידולי בדם בבדיקת Guardant360 מנקודת הזמן הראשונה לשנייה אשר תאמה הן לירידה בסיכון להתקדמות מחלה והן לירידה בסיכון לתמותה.

בנוסף, ביצוע בדיקת הביופסיה הנוזלית לאחר התקדמות המחלה תחת הטיפול הממוקד לHER-2 אפשר לזהות מוטציות העשויות לסייע בקבלת החלטות לגבי אפשרויות טיפול נוספות. סך הכול, ב-16 מתוך 26 חולים זוהה שינוי אחד בר טיפול לאחר התקדמות המחלה.

למעשה, בירור גנומי מסוג ביופסיה נוזלית הדגים יכולת לנטר תגובה לטיפול וגם לזהות מוטציות עמידות וכך יכול לסייע להפסיק את הטיפול במקרה של חוסר יעילות בהקדם האפשרי ולשנות כמה שיותר מהר לטיפול אחר.עם זאת, יש לציין כי ב-20 אחוז מהמקרים אשר בדיקת הביופסיה הנוזלית לא זיהתה את האמפליפיקציה של HER-2 מה שמצביע על כך שניתן להחמיץ חולים חיוביים ל HER-2 עם גידולים בעלי שיעור הפרשה נמוך של דנ”א גידולי לזרם הדם. אף על פי כן, מחברי המאמר מציינים כי שיעורי ההצלחה הגבוהים של בדיקת הביופסיה הנוזלית, מהירות קבלת התוצאה והיכולת לנטר שינויים בזמן אמת גוברים על חיסרון זה.

לסיכום, מדובר במחקר פרוספקטיבי ראשון מסוגו אשר הראה שמטופלים עם mCRC חיובי ל HER-2 זוהו על ידי בדיקת ביופסיה נוזלית נהנים מטיפול ממוקד ל HER-2 באופן דומה לחולים שזוהו על ידי בדיקות שגרתיות של גנוטיפ מרקמה. מעבר לכך לבדיקת ביופסיה נוזלית יש יתרון לבחירת המטופל המתאים למשטר טיפולי באמצעות זיהוי גורמי עמידות ראשוניים וכן זיהוי גורמי עמידות שניוניים. לכן, ההמלצה ליישם בדיקת ביופסיה נוזלית בפרקטיקה הקלינית עבור חולים עם mCRC לזיהוי מיטבי של מועמדים לטיפול ב pertuzumab –   בתוספתtrastuzumab .

בדיקת ביופסיה נוזלית מסוג Guardant360 הינה בדיקה גנומית מקיפה ורגישה אשר תוקפה והוכחה כבעלת יכולת לזיהוי שינויים גנומיים ברי טיפול בגידולים סולידיים. הבדיקה מתאימה לקו הטיפול הראשוני וכן עשויה לספק קו טיפולי ממוקד נוסף בעת התקדמות המחלה, על ידי איתור השינויים הגנומיים שהקנו עמידות לטיפול. Guardant360 היא הביופסיה הנוזלית הראשונה שאושרה על ידי ה FDA-והיא נמצאת בשימוש ע”י מעל 6000 אונקולוגים, מגובה ע”י 150,000 דגימות קליניות ואומתה במעל 250 מחקרים שפורסמו בכתבי עת מובילים.

מחקר זה מתווסף לסדרת מחקרים אשר הראו התאמה בין בירור גנומי מביופסיה נוזלית של   Guardant360    לבין בירור גנומי מרקמה ותועלת קלינית מטיפול על פי תוצאות הבדיקה. בדיקת Guardant360 ובדיקות האונקומיין משווקות בישראל על ידי אונקוטסט-רניום.

לקריאת המאמר המלא:

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01553-w

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Renal Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Niacinamide עשוי לשמש כטיפול יעיל להפחתת ריכוזי זרחן בדם בחולים עם כשל כלייתי תחת טיפולי המודיאליזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרפוספטמיה הינה סיבוך נפוץ בחולים עם כשל כלייתי, למרות השימוש בסופחי זרחן. ויטמין B3, בין אם בצורת […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה