Interv. Radiology

רופאים התערבותיים בסיכון לעכירות של הקרנית על-רקע חשיפה לקרינה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-RSNA)

פרוצדורות התערבותיות עלולות לחשוף רופאים התערבותיים וצוות רפואי המצוי בסמוך למינוני קרינה גבוהים וקיים סיכון מוגבר לעכירות של הקרנית על-רקע חשיפה לקרינה, כך מסבירים מומחים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Radiological Society of North America.

המומחים מסבירים כי מקרים אלו של עכירות העדשה מופיעים לרוב בחלק האחורי של העדשה, אזור אותו רופאי עיניים אינם בודקים, מאחר והם לרוב מתמקדים בבדיקת החלק הקדמי.

מחקרים דיווחו כי רופאים התערבותיים וצוותי עזר מצויים בסיכון מוגבר לעכירות של העדשה. לדוגמא, מחקר משנת 2010 מצא כי במחצית מהקרדיולוגים ההתערבותיים הייתה עדות לעכירות של הקרנית, זאת בהשוואה ל-9% מביקורות בריאות. אותו מחקר דיווח עוד כי עכירות של הקרנית תועדה ב-45% מהאחיות שהשתתפו בפרוצדורות ההתערבותיות. ממצאים דומים דווחו במחקרים משנת 2012 ו-2013, עם שכיחות מוגברת של עכירות של העדשה הן בקרב קרדיולוגים התערבותיים והן בקרב הצוות המסייע להם בפרוצדורות.

מהעדויות בנושא עולה עוד כי עכירות של העדשה אשר אינה משפיעה על הראיה, עלולה להחמיר עם הזמן ובסופו של דבר להתבטא בצורת קטרקט. עם זאת, לא ידוע מהו מהלך הזמנים הצפוי ואם מדובר בתהליך המתרחש לאורך שנה, עשור, או יותר מכך.

הבשורות הטובות הן שמקרי קטרקט על-רקע קרינה ניתנים למניעה ב-100% באמצעות כלי הגנה הולמים במהלך הפרוצדורה, דוגמת משקפי עופרת.

ממחקר עוקבה גדול משנת 2017, אשר כלל למעלה מ-45,000 רופאים אשר ביצעו פרוצדורות התערבותיות בהנחיית שיקוף, סך מקרי התמותה עקב ממאירות ומסיבות אחרות לא היה גבוה יותר באוכלוסיה זו, בהשוואה לפסיכיאטרים. לאור זאת, המומחים טוענים כי אין מקום לחשוש מפני סיכון מוגבר לממאירות באוכלוסיית רופאים זו.

עם זאת, חלק מהרופאים ההתערבותיים לא היו כה משוכנעים וציינו כי מחקר פרוספקטיבי משנת 2016 דיווח על עליה של למעלה מכפליים בשיעורי תמותה עקב סרטן המוח בקרב טכנאי רנטגן, כמו גם היארעות גבוהה יותר משמעותית של מלנומה וסרטן שד באוכלוסיה זו. בשורה התחתונה, הטענתם הייתה כי דרושים מחקרים פרוספקטיביים נוספים בנושא.

מעבר לרופאים ההתערבותיים ואנשי הצוות שלהם, גם המטופלים נחשפים לקרינה במהלך הפרוצדורה. בקרב המטופלים הסיכון להתפתחות נזק על-רקע קרינה מוגבל בעיקר לעור, אך מדובר בסיכון קטן מאוד, בהשוואה לסיכונים האפשריים האחרים של הפרוצדורה. למרות שההיארעות המדויקת אינה ידועה, שיעורי הופעת נזק קרינתי מג’ורי נעים סביב 1:10,000 ועד 1:100,000 מהפרוצדורות.

החשש האמיתי הוא כי רופא, דוגמת רופא עור, לא יזהה את ההשפעה העורית של נזק קרינתי ויחליט לבצע ביופסיה. במידה והנזק עמוק, מסלול הביופסיה עשוי שלא להחלים, דבר העלול להוביל לזיהום.

בארצות הברית, ה-Joint Commission הכירו בסיכון ופרסמו בינואר האחרון מסמך דרישות לאיגודים המציעים שירותי שיקוף.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-RSNA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • נהיגה בטוחה אפשרית למרות אובדן שדה ראיה

    נהיגה בטוחה אפשרית למרות אובדן שדה ראיה

    בחולים עם ירידה בשדה הראיה בשל גלאוקומה או אירוע מוחי אשר קיבלו בחזרה את רישיון הנהיגה שלהם לאחר השלמת הערכה מבוססת-סימולטור תועדו יכולות נהיגה דומות בכביש בהשוואה לאלו עם ראיה תקינה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmologica. החוקרים משבדיה בחנו את יכולות הנהיגה של מטופלים עם ירידה בשדה ראיה שקיבלו בחזרה את הרישיון […]

  • מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדדי RVGLS (או Right Ventricular Global Longitudinal Strain) ומדד RVOT VTI (או Right Ventricular Outflow Tract Velocity Time Integral) עשויים לנבא את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי עם תסחיף ריאתי. מדד RVGLS נקשר באופן […]

  • ההשפעה של היפופאראתירואידיזם כרוני על בריאות הלב

    ההשפעה של היפופאראתירואידיזם כרוני על בריאות הלב

    בחולים עם היפופאראתירואידיזם כרוני סיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לביקורות ללא מחלה זו, כאשר ההשפעה בולטת במיוחד בנשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים השלימו מחקר שכלל נתונים ממאגרים מבוססי-אוכלוסייה בשבדיה להערכת הסיכון למחלות […]

  • התועלת של מעכבי JAK בטיפול בדלקת ענביה בילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance)

    התועלת של מעכבי JAK בטיפול בדלקת ענביה בילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance)

    מסדרת מקרים שתוצאותיה הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Childhood Arthritis and Rheumatology Research Alliance עולה כי מעכבי JAK הובילו לשיפור בדלקת ענביה במחצית מהילדים שקיבלו בעבר טיפול בתרופות ממשפחת DMARD (או Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs), עדות לתועלת אפשרית של תכשירים אלו בחלק מהילדים. החוקרים מדווחים על סדרת מקרים מחמישה מרכזים בארצות הברית ואיטליה שכללו חולים […]

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך