Metabolic Syndrome

האם היסטוריה של פגות מעלה את הסיכון לתסמונת מטבולית ומחלות לב וכלי דם בבגרות? (The Journal of Pediatric) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בולט בין היסטוריה של פגות ובין מספר מרכיבים של התסמונת המטבולית וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בבגרות.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין לידה מוקדמת ובין מרכיבי התסמונת המטבולית בבגרות. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירת ספרות במאגר PubMed והתמקדו במחקרים השוואתיים, אשר דיווחו על התוצאות המטבוליות והקרדיווסקולאריות במבוגרים (גילאי 18 שנים ומעלה) אשר נולדו מוקדם (לפני 37 שבועות היריון), בהשוואה למבוגרים שנולדו במועד (לאחר 37-42 שבועות הריון). כל המחקרים פורסמו עד מרץ 2018.

התוצאים המרכזיים שנבחנו כללו את מדד מסת הגוף, היקף מותניים, יחס מותניים-ירך, מסת שומן, לחץ דם סיסטולי, לחץ דם דיאסטולי, לחץ דם סיסטולי לאורך 24 שעות, לחץ דם דיאסטולי לאורך 24 שעות, זרימת דם תלוית-הרחבה בעורק הברכיאלי, עובי שכבת אינטימה-מדיה בעורקי התרדמה, מהירות גל דופק, ריכוז אינסולין וסוכר בצום, מדד HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment-Estimated Insulin Resistance Index) ופרופיל השומנים בדם.

הסקירה כללה 43 מחקרים, עם סך כולל של 18,295 משתתפים שנולדו מוקדם ו-294,063 מבוגרים שנולדו במועד. הממצאים הצביעו על קשר בין פגות ובין מסת שומן גבוהה יותר (p=0.03), מדידות גבוהות יותר של לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי (p<0.0001), כמו גם מדידות לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהות יותר במהלך ניטור לאורך 24 שעות (p<0.001). יתרה מזאת, במבוגרים שנולדו פגים תועדו ריכוזים גבוהים יותר של אינסולין (p=0.002) וסוכר (p=0.01), בצום מדד HOMA-IR גבוה יותר (p=0.05) ורמות כולסטרול כולל גבוהות יותר (p=0.05), בהשוואה למבוגרים שנולדו במועד.

החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים סטטיסטים בין מבוגרים שנולדו פגים ואלו שנולדו במועד בתוצאים אחרים שנבחנו במחקר.

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים על קשר הדוק בין פגות ובין מספר מרכיבים של התסמונת המטבולית וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בבגרות.

The Journal of Pediatrics, April 13, 2019

הערות עורך נאונטולוגיה , ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים המאששים את תאוריית ברקר, הטוענת כי לגדילה התוך רחמית יש השפעה למצבי בריאות בחיים הבוגרים. כאן, אנו רואים כי לעצם העובדה שאדם מסויים נולד פג יש קשר ועלייה בסיכון להתפתחות תסמונת מטבולית. מחקר נוסף, המדגיש את החשיבות של מניעת לידת פגים, וכי הטיפול הטוב ביותר בניאונטולוגיה הוא המניעה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין וריאביליות ברמות הסוכר בדם ובין שיעורי התמותה באשפוז בקרב חולים עם אוטם לבבי חד, בפרט בחולים בהם תועדו רמות סוכר תקינות בדם בקבלה לאשפוז. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין שונות גליקמית, מגמות שינויים בערכי הסוכר והסיכון […]

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • הבדלים מגדריים וגורמים המנבאים תמותה באשפוז בחולים עם תסמונת טקצובו (Int J Cardiol)

    הבדלים מגדריים וגורמים המנבאים תמותה באשפוז בחולים עם תסמונת טקצובו (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שתסמונת טקצובו נפוצה יותר בנשים, ישנם הבדלים מגדריים בתוצאות הקליניות של מחלת לב זו. דום לב והלם קרדיוגני ללא תמיכה מכאנית זמנית זוהו כגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר של תמותה באשפוז של גברים. הלם קרדיוגני עם תמיכה מכאנית […]

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה