הערכת מדדי עצב קרנית בחולים עם טרשת נפוצה עשויה לסייע בהערכה וניטור שלבי המחלה, כך עולה מנתונים שהוצגו כפוסטר במהלך כנס ה-Women in Ophthalmology Summer Symposium.
בעבר, בדיקת מיקרוסקופ של הקרנית שימשה להוכחה כי צפיפות מוגברת של תאי חיסון בקרינת ואובדן סיבי עצב קרנית הם שינויים אופייניים לטרשת נפוצה. השערת המחקר הייתה כי באמצעות הערכת שינויים בקרנית המצויים בקורלציה עם חומרת מוגבלות נוירולוגית ניתן יהיה להעריך ולנטר את מצבי טרשת נפוצה בשלבים שונים.
מחקר החתך כלל 20 נשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית או מתקדמת-משנית בגילאי 18-65 שנים עם אירוע של אופטיק נויריטיס ו-20 ביקורות בריאות.
מודול Heidelberg Retina Tomograph 3 עם מצלמת Rostock שימש להגדלה פי 800 והערכת סיבי עצב קרנית באמצעות ACCMetrics שימשה להערכת מדדי סיבי עצב קרנית. חומרת טרשת נפוצה ומצב המוגבלות נמדדו באמצעות Multiple Sclerosis Severity score ומדד Expanded Disability Status Scale.
מהנתונים עולה כי כל המדדים המיקרוסקופיים של עצב הקרנית היו שונים משמעותית בין חולים עם טרשת נפוצה ובין ביקורות.
בהשוואה לביקורות, בחולים עם טרשת נפוצה תועדה צפיפות נמוכה יותר של סיבי עצב קרנית (32.15 לעומת 38.85 סיבים/ממ2, P<0.04), צפיפות נמוכה יותר של סעיפי עצב קרנית (48.5 לעומת 62.75 סעיפים/ממ2, p<0.03) ואורך קצר יותר של סיבי עצב קרנית (18.75 לעומת 21.1 מ"מ/מ"מ2, p<0.01). יתרה מזאת, המורפולוגיה של סיבי עצב קרנית הייתה בקורלציה ישירה עם מדד MSSS ומדד EDSS, עם קורלציה שלילית בין צפיפות סיבי עצב קרנית ומדד EDSS.
מדדים שונים של עצב הקרנית עשויים לשקף היטב את מצב המוגבלות של החולים, עם השפעות שונות שתוארו על-בסיס חומרת המוגבלות והשפעות הטיפול.
החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את החשיבות של שינויים בעצב הקרנית ככלי לזיהוי חולים בסיכון להתקדמות מוגבלות והשפעות טיפול תרופתי על התחדשות עצב קרנית.
מתוך כנס ה-Women in Ophthalmology Summer Symposium
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!