Osteoarthritis

תזונה ים תיכונית ורכיביה כמשפיעים על ביומרקרים מוחיים, נפח מוח ותפקוד קוגנטיבי במבוגרים/מאמר אורח מאת ד”ר סילביה מנדל, מומחית בחקר המוח ושמירת הקוגניציה בדרכים טבעיות.

התזונה הים תיכונית היא הגישה התזונתית הנחקרת ביותר הן ביחס לבריאות הכללית, והן לתפקוד הקוגניטיבי. תכולתה הגבוהה בחומצות שומן אומגה 3, פוליפנולים, מינרלים ספציפיים, סיבים וחלבון נקשרה לשיפור הזיכרון האפיזודי והפחתת הסיכון לדמנציה.

במאמר שפורסם בכתב העת NEUROLOGY, הראו המחברים כי אנשים שסיגלו לעצמם תזונה ים תיכונית במהלך החיים הראו שיפור בתפקוד הקוגניטיבי יחד עם הורדה בסמנים לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר. המדגם (גיל ממוצע 69 שנים) כלל 169 משתתפים בריאים קוגניטיבית ו- 343 אנשים עם סיכון גבוה לאלצהיימר: 53 עם קרובי משפחה עם אלצהיימר, 209 עם ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית (SCD) ו -81 עם ליקוי קוגניטיבי קל (MCI).

לאחר התאמתם לגורמים כמו גיל, מין והשכלה, הממצאים הראו קורלציה חיובית בין דבקות גבוהה בתזונה הים תיכונית לבין שיפור הזיכרון המילולי והשפה, אך לא לתפקודים ניהוליים, זיכרון עבודה ויכולת חזותית-מרחבית. מנגד, רמות Aβ42/40 ו- p-tau181, המזוהים עם מחלת אלצהיימר, בנוזל השדרה היו נמוכות יותר באנשים הנצמדים לתזונה ים תיכונית.

סריקות MRI הצביעו על קשר חיובי בין התזונה לבין נפח החומר האפור באונה המדיוטמפורלית הימנית, איזור הנפגע באלצהיימר. ראוי לציין כי עבור כל נקודה של הצמדות גבוהה בתזונה, נרשמה התאמה לנפח מוח גבוה יותר, שהיה שווה ערך לשנה אחת פחות של הזדקנות מוחית.

על פי החוקרים חשיבותם של הממצאים בכך שניתן לשפר לא רק את התפקוד הקוגניטיבי – בעיקר הזיכרון – אלא גם להפחית את הסיכון לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר בחלוף הזמן. מחקרים התערבותיים מבוקרים נדרשים לבחון השערה זו והשלכות הטיפול.

תזונה עשירה בפוליפנולים חשובה לבריאות המוח

מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על קשר בין צריכת תזונה עשירה בנוגדי חימצון מסויימים מקבוצת הפוליפנולים- כמו אלה הנמצאים בענבים אדומים, אוכמניות כחולות, שוקולד, תה ירוק, יין אדום, סויה כורכום ועוד- לבין סיכון נמוך לדמנציה, והאטה בירידה הקוגניטיבית במבוגרים בריאים.

במחקר קליני אקראי וכפול סמיות שנערך עם ממופנול, נוסחה חדשנית המשלבת תמציות ענבים צרפתיים ואוכמניות כחולות בהרכב פוליפנולי מוגבר, עקבו החוקרים אחר שינויים בתפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים בריאים במשך חצי שנה של מתן 600 מ”ג ממופנול על בסיס יומי. הממצאים העלו שנטילת ממופנול גרם לשיפור משמעותי בזיכרון לטווח קצר בכלל האוכלוסייה.

עוד דווח כי בתת קבוצה של מבוגרים, אשר ביצועם במבחני זיכרון בתחילת המחקר היה נמוך יחסית לגילם,  ממופנול שיפר משמעותית את הזיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך. לטענת החוקרים הממצאים באוכלוסייה “מדורדרת” זו שקולים להפחתה של כ-10 שנים בגיל הקוגנטיבי בתום 6 חודשי טיפול.

במחקר אחר עם ממופנול באוכלוסייה צעירה של סטודנטים נמצא כי צריכה אקוטית של ממופנול שיפר זיכרון עבודה וקשב במהלך פעילות קוגניטיבית מתמשכת ואינטנסיבית.

מקורות:

Ballarini et al., Neurology, 2021

Bensalem et al; J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2018

Philip et al; Antioxidants, 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה