Osteoporosis

תרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס: עדכון ההגדרות (J Bone Miner Res ) – סקירתו של ד”ר פנסקי, עורך מדור אורתופדיה

כולנו מודעים לסיבוכי השברים הנובעים מאוסטיאופורוזיס ונדרשים לעיתים תכופות לטפל בשברים אלו. מעבר לטיפול בשברים עצמם כדאי להקדיש מחשבה לטיפול באוסטיאופורוזיס וכך להקטין את היארעות השברים והסיבוכים הכרוכים בהם.  

במאמר שלהלן ערכו המחברים סקירה יסודית על מנגנוני הפעולה של התרופות האנטיאוסטיאופורוטיות וחלקו אותן לשתי קבוצות עיקריות: אנטי קאטאבוליות אשר מקטינות את קצב ה Turn over בעצם, ואנאבוליות אשר מגבירות את קצב ה Turn over אך מעלות בעיקר את תהליך בניית העצם.

ההגדרה העדכנית לאוסטיאופורוזיס היא מחלה הגורמת להחלשת העצם ולא לירידת במסת העצם בלבד. מסת העצם אמנם חשובה לחוזק העצם, אך למבנה הגיאומטרי של העצם (עצם גדולה לעומת קטנה), למבנה המיקרוסקופי (נוכחות טרבקולות, עוביין, הקשרים ביניהן) ולחומרים מהם היא בנויה חשיבות רבה בקביעת חוזקה.

טיפול תרופתי יעיל באוסטיאופורוזיס פירושו חיזוק העצם והקטנת היארעות השברים. 

תהליך הרימודולוציה של העצם מורכב מספיגת עצם ויצירת עצם. התהליך אינו אקראי, ספיגת העצם מבוצעת ע”י אוסטיאוקלסטים היוצרים חלל בעצם. יצירת החלל אורכת כ 2-4 שבועות. החלל מתמלא באוסטיאובלסטים המייצרים אוסטיאואיד העובר מינרליזציה ויוצר עצם חדשה. תהליך יצירת העצם החדשה אורך כ 4-6 חודשים.

בנוסף לתהליך הרהמודולוציה המתרחש בעצם וכולל ספיגה ויצירה של עצם יתכן גם תהליך יצירת עצם בלבד ללא ספיגה. תהליך זה מתרחש בעיקר במשטח הפריאוסטיאלי ומביא לעיבוי העצם בשלבי הצמיחה.   

תרופות אנטי קאטאבוליות: תרופות המקטינות את קצב ה Turn-over בעצם, כלומר מקטינות גם ספיגה וגם יצירה. רובן משפיעות על קצב רימודולוצית העצם ע”י האטת הגיוס והשפעול של האוסטיאוקלסטים.

מבין תרופות אלו קיימות פוטנטיות יותר ופחות. בין התרופות הפחות פוטנטיות נמצאים קלציטונין בתרסיס נזלי ורלוקסיפן Raloxifene (פועל על קולטני אסטרוגן). תרופות אלו מקטינות את ספיגת העצם ב 20-30%, מקטינות שכיחות שברי חוליות ב 30-40%, אך אינן יעילות להקטנת שברים בעצמות אחרות.

התרופות האנטי קאטאבוליות הפוטנטיות יותר כאסטרוגן וביספוספונטים (Alendronate, Risedronate) מקטינות את ספיגת העצם ב 40-60% את השברים בחוליות ב 34-48% ואת השברים האחרים ב 27-44%.

ביספוספונטים וכן אסטרוגן במינון גבוה ובטיפול ממושך מעלים גם את שלב יצירת העצם בתהליך הרהמודולציה.

טסטוסטרון מקטין ספיגת עצם ומזרז בניה. טיבולון משלב פעילות אסטרוגנית,אנדרוגנית ופרוגסטוגנית. סטרונטיום מעלה את צפיפות העצם, מקטין את שכיחות השברים בחוליות ב 40% אך מנגנון פעולתו אינו ברור דיו.   

מעניין לציין כי מעבר לעובדה הברורה שהקטנת ספיגת העצם מחזקת את העצם (צפיפות עצם גבוהה יותר – פחות שברים) גם הקטנת קצב ה Turn-over מקטינה את שכיחות השברים כיוון שכך תהיה פחות פגיעה במבנה הטרבקולות ובקורטקס העצם. 

מקובל אגב להוסיף לטיפול בתרופות אנטי קאטאבוליות סידן וויטמין D שיעילים בעיקר במצבי חסר תזונתי.

תרופות אנאבוליות: בעבר נמנה עם קבוצה זו סודיום פלואוריד שאמנם מעלה את צפיפות העצם אך אינו מוריד את שכיחות השברים בשל השפעתו על מבנה הקריסטל בעצם ועל חוזקה של העצם.

התרופה היחידה היום בקבוצה זו היא טריפאראטיד (Teriparatide) [(1-34)PTH]. תרופה זו מעלה את צפיפות העצם בחוליות ובצוואר הירך ומקטינה את שכיחות השברים בחוליות בכ 65% ואת השברים האחרים ב 53%.

טריפאראטיד שונה לחלוטין במנגנון הפעולה מהתרופות האנטיקאטאבוליות. התרופה גורמת להגברת קצב ה Turn-over אך קיימת עלייה בעיקר ביצירת העצם הודות להפעלת אוסטיאובלסטים. קצב היצירה והספיגה של העצם משתווים לאחר כ 6 חודשי טיפול, ולאחר כ 3 שנות טיפול אין הבדל משמעותי בין התרופה לפלצבו.

לתרופה זו מנגנוני פעולה נוספים לחיזוק העצם: שפעול יצירה בלבד של העצם (ללא ספיגה) בעיקר במשטח הפריאוסטאלי, עיבוי הקורטקס והגדלת חתך הרוחב של העצם (מופיע גם בטיפול בהורמון גדילה), והשפעה ישירה על מבנה הטרבקולות והקשרים ביניהן.

ההגדרות אלו נועדו להחליף את ההגדרות הקודמות: תרופות המקטינות ספיגת עצם (לא מדוייק שכן מנגנון הפעולה מקטין הן ספיגה והן יצירה) ותרופות המגרות יצירת עצם  (לא מדוייק שכן יש תהליכים המגרים יצירת עצם אך מגרים גם את ספיגתה ולכן עלולים אף לגרום להחלשת העצם).

Riggs BL, Parfitt AM , Drugs Used to Treat Osteoporosis: The Critical Need for a Uniform Nomeclature Based on Their Action on Bone Remodeling. J Bone Miner Res 20:177-183,2005

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • כריתת אדרנל עקב הפרשת קורטיזול אוטונומית קלה עשויה לשפר את איכות העצם (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AACE)

    כריתת אדרנל עקב הפרשת קורטיזול אוטונומית קלה עשויה לשפר את איכות העצם (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AACE)

    כריתת אדרנל לא הובילה לשיפור צפיפות העצם במבוגרים עם הפרשה אוטונומית קלה של קורטיזול אך לוותה בעליה במדד TBS (או Trabecular Bone Score) בעמוד השדרה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-AACE. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל מבוגרים עם הפרשה אוטונומית קלה של קורטיזול שהיו מיועדים לעבור ניתוח כריתת אדרנל בין […]

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים תחת טיפול בתרופות המפחיתות את צפיפות העצם, דוגמת תרופות אנטי-פסיכוטיות, SSRI, גלוקוקורטיקואידים או מעכבי תעלות מימן, ייתכן סיכון מוגבר לניתוח חוזר להחלפה מלאה של מפרק הברך. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר ארצי והשלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל למעלה מ-1.2 מיליון חולים שעברו ניתוח ראשוני להחלפה […]

  • הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים ממחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) לאוסטיאופורוזיס מלווה בסיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים, בהשוואה לטיפול באנאלוגים ל-PTH. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Romosozumab הינו נוגדן המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס ובעל תכונות המשפיעות לטובה על בניית עצם. השימוש הקליני ב- Romosozumab מלווה בחשש מפני אירועים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילר לפרוליה ואקסג'יבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילר לפרוליה ואקסג'יבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור תכשיר ביוסימילר ראשון ל-Denosumab במינון 60 מ”ג (פרוליה) או 120 מ”ג (אקסג’יבה). התכשיר הביוסימילר, Denosumab-bddz (או Wyost/Jubbonti) קיבל מעמד של טיפול בר-החלפה, המאפשר לרוקחים להחליף את תכשיר הביוסימילר בתכשיר המקורי ללא צורך בשינוי המרשם הרפואי. הטיפול ב- Denosumab-bddzבמינון המופחת, המשווק תחת השם Jubbonti, אושר […]

  • אובדן צפיפות עצם מהיר בגברים מבוגרים עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן צפיפות עצם מהיר בגברים מבוגרים עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה אובדן צפיפות עצם מהיר יותר בגברים מבוגרים עם אבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה באובדן עצם מהיר יותר בנשים, אך אין עדויות רבות אודות אובדן עצם בגברים או באלו עם טרום-סוכרת. […]

  • טיפול ב-Denosumab מלווה בסיכון מופחת לסוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Denosumab מלווה בסיכון מופחת לסוכרת (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי המשך טיפול ב-Denosumab (פרוליה) מלווה בסיכון נמוך יותר להתפתחות סוכרת במבוגרים עם אוסטיאופורוזיס מעל גיל 65 שנים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי Denosumab, תכשיר המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס, עשוי לשפר את האיזון הגליקמי, אך אין עדויות קליניות רבות אודות השפעות הטיפול על […]

  • צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology עולה כי תכולת צפיפות המינרלים של העצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני באמה ובצוואר ירך, אך אינה שונה משמעותית באתרים אחרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מנופאוזה מוקדמת הינה סיבוך משמעותי של כשל שחלתי ראשוני ועשויה להשפיע משמעותית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה