VTE=venous thromboembolism

עדויות חדשות בנוגע לסיכון ותועלת של טיפול בנוגדי-קרישה בחולים עם COVID-19 (מתוך Medscape)

שני מחקרים מניו יורק מספקים עדויות נוספות אודות התועלת והסיכונים של טיפול בנוגדי-קרישה בחולים מאושפזים עם COVID-19, כמו גם מידע אודות המשטרים העשויים להיות היעילים ביותר.

במחקר האשון, אשר פורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology, החוקרים סיפקו עדויות נוספות שתמכו בתועלת של טיפול מניעתי וטיפולי בנוגדי-קרישה להפחתת שיעורי תמותה וצורך בהנשמה מלאכותית והציעו משטרים העשויים להיות היעילים ביותר. הם מצאו עוד שכיחות גבוהה של אירועים תרומבואמבוליים, כפי שזוהה בנתיחה לאחר המוות, גם כאשר החולים לא הציגו כל סימן לקריש דם.

המחקר התצפיתי כלל 4,389 חולים (גיל חציוני של 65 שנים, 44% נשים) שאושפזו בין תחילת מרץ ועד סוף חודש אפריל. מבין אלו, 1,530 (34.9%) לא קיבלו טיפול בנוגדי-קרישה; 900 חולים (20.5%) קיבלו נוגדי-קרישה במינון טיפולי ו-1,959 (44.6%) קיבלו טיפול מניעתי בנוגדי-קרישה.

מהנתונים עולה כי בחולים תחת מינון טיפולי ומניעתי הדגימו נרשמה עליה של 50% בסיכויי ההישרדות וירידה של כ-30% בסיכוי להנשמה. באופן ספציפי, בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בנוגדי-קרישה, בחולים תחת נוגדי קרישה במינון טיפולי תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה באשפוז (יחס סיכון מתוקן של 0.53), כמו גם חולים תחת טיפול במינון מניעתי (יחס סיכון מתוקן של 0.50).

מגמה דומה תועדה בהערכת שיעורי הנשמה מלאכותית. בהשוואה לאלו שלא נטלו נוגדי-קרישה, באלו שקיבלו טיפול במינון טיפולי נרשמה ירידה של 31% בסיכון (יחס סיכון מתוקן של 0.69) ובאלו שקיבלו טיפול מניעתי נרשמה ירידה של 28% בסיכון הנ”ל (יחס סיכון מתוקן של 0.72).

מבין 6 נוגדי הקרישה שנבחנו במחקר, שלושה הדגימו את היעילות הגבוהה ביותר: קלקסן במתן טיפולי או מניעתי ו-Apixaban (אליקוויס). כעת החוקרים משלימים מחקר אקראי להערכת שלושת משטרי הטיפול.

החוקרים בחנו את תוצאות הניתוח לאחר המוות של 26 חולים עם COVID-19 ומצאו כי ב-11 מהם (42%) הייתה עדות לקריש דם בריאות, מוח ולב, למרות שלא היה חשד קליני קודם לכך.

במחקר השני, אשר פורסם בכתב העת Neurocritical Care, חוקרים הזהירו כי הטיפול בנוגדי-קרישה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי המורגי, גם בחולים עם COVID-19 בהם אין גורמי סיכון מוכרים לאירועי דמם.

מבין 4,071 חולים שאושפזו  עם COVID-19, 19 חולים (0.5%) אובחנו עם אירוע מוחי המורגי. מבין אלו, 17 חולים (89%) היו תחת טיפול אמפירי בנוגדי-קרישה, אשר החל לפי פרוטוקול בית החולים בשל סיכון מוגבר לאירועים תרומבוטיים על-רקע COVID-19. לשם השוואה, רק 10% מביקורות היסטוריות ו-4.6% מביקורות בהווה קיבלו נוגדי-קרישה.

הפרעת קרישה ברקע זוהתה כגורם הנפוץ ביותר (14 מבין 19 חולים עם COVID-19). עוד תועדו מדדי NIHSS התחלתיים גבוהים יותר משמעותית וערכי INR, PTT ופיברינוגן גבוהים יותר בהשוואה לביקורות.

בקרב חולים עם COVID-19 תועדו גם שיעורים גבוהים יותר של תמותה באשפוז (84.6%) בהשוואה לביקורות בהווה ובעבר (4.6% בשתי הקבוצות).

החוקרים הסבירו כי יש לבחון בזהירות את הסיכון הכרוך בטיפול בנוגדי-קרישה, אל מול התועלת האפשרית בחולים אלו. חשוב להשלים בדיקת CT ללא-חומר ניגוד טרם התחלת הטיפול והקפדה על הערכות נוירולוגיות סדירות לזיהוי חולים אלו. אמנם מספר החולים במחקר היה קטן, אך ייתכן כי לא כל החולים עם סיבוך זה זוהו ולכן חשוב להתייחס לנושא.

J Am Coll Cardiol. Published online August 26, 2020

Neurocrit Care. Published online August 24, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    בחולים עם הישנות B-Cell ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) לאחר השתלת מח עצם תועדה תוצאות טובות יותר לאחר טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בהשוואה לטיפולים חליפיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European CAR T-cell Meetingמ מטעם ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation – European Hematology Association. ברקע למחקר מסבירים […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה