VTE=venous thromboembolism

ניתוחים אונקולוגיים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי (JAMA Network Open)

התערבות ניתוחית לטיפול בגידולים ממאירים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי, עם הבדלים בסיכון בהתאם לסוג הגידול ומועד הניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הן ניתוח מג’ורי והן מחלה ממארת מעלים את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי, העלול להוביל לתחלואה חמורה ותמותה. ממחקרים עולה כי כ-2% מהחולים לאחר ניתוח אונקולוגי בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי משמעותי, האחראי למחצית מכלל מקרי התמותה המתועדים מיד לאחר הניתוח.

הקווים המנחים מטעם ה-American Society of Clinical Oncology וה-European Association of Urology ממליצים על טיפול מונע למשך 28 ימים בחולים לאחר ניתוח אונקולוגי. הנחיות אלו כוללות הערכות ספציפיות של הסיכון העודף לאירועים תרומבואמבוליים בכל מחלה.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים אודות 432,218 חולים (גיל חציוני של 67 שנים) ממאגרים ארציים בשבדיה, אשר עברו ניתוח מג’ורי בשל שמונה סוגים של מחלות ממאירות (שלפוחית שתן, שד, מעי גס ורקטום, גניקולוגי, ריאות, ערמונית, וושט-קיבה וסרטן כליה או דרכי שתן עליונות) בין 1998 עד 2016. החוקרים התאימו לחולים למעלה מ-4 מיליון ביקורות ללא ממאירות מהאוכלוסייה הכללית ביחס של 1:10.

התוצא העיקרי היה שיעורי היארעות תרומבואמבוליזם ורידי, כולל תסחיף ריאתי תת-סגמנטלי ופקקת ורידים עמוקים בשוק, בתוך שנה לאחר הניתוח.

מהנתונים עולה סיכון אבסולוטי מוגבר לתסחיף ריאתי שנה לאחר ניתוח אונקולוגי, כאשר העליה הגדולה ביותר תועדה בחולים עם סרטן שלפוחית שתן (הבדל של 2.69%), לאחריה חולים עם סרטן ריאות (עליה של 2.61%), וושט-קיבה (2.13%), מעי גס ורקטום (1.57%), כליות ודרכי שתן עליונות (1.38%), גניקולוגי (1.32%), שד (0.59) וערמונית (הבדל של 0.57%).

הסיכון האבסולוטי המוגבר לאחר שנה אחת לפקקת ורידים עמוקים היה הגבוה ביותר בחולים עם סרטן שלפוחית שתן (הבדל של 4.67%), לאחריו סרטן וושט-קיבה (הבדל של 2.19%), סרטן מעי גס ורקטום (2.15%), דרכי שתן עליונות (2.14%), סרטן גניקולוגי (2.02%), סרטן ריאות (1.40%), שד (1.36%) וסרטן ערמונית (0.75%).

מהנתונים עולה כי הסיכון לתסחיף ריאתי ופקקת ורידים עמוקים הגיע לשיא מיד לאחר הניתוח והתייצב בתוך 120 ימים במרבית הגידולים הממאירים. לאחר 30 ימים מהניתוח, הסיכון לתסחיף ריאתי לאחר ניתוח אונקולוגי היה גבוה פי 10-30 בהשוואה לחולים שלא נותחו עם כלל הממאירויות למעט סרטן שד (יחס סיכון של 5.18). החוקרים זיהו סיכון מוגבר דומה לפקקת ורידים עמוקים 30 ימים לאחר הניתוח.

הסיכון לתסחיף ריאתי ופקקת ורידים עמוקים נותר משמעותי לאחר שנה אחת עם כל סוגי המחלות הממאירות, למעט סרטן ערמונית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי השונות הרבה בדפוסי אירועי תרומבואמבוליזם ורידי מעיד על צורך בגישה מותאמת למניעת קרישיות-יתר.

JAMA Network Open, Feb 2, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה