Wound Care

מומחים קוראים להקפיד על טיפול הולם בקשישים עם אבחנה של לוקמיה מסוג APL (מתוך אתר Medscape)

בשליש מהחולים עם לויקמיה מסוג APL (Acute Promyelocytic Leukemia) מעל גיל 60 הפרוגנוזה טובה יותר בשנים האחרונות, הודות לשימוש ב-ATRA (All-Trans Retinoic Acid) ו-ATO (Arsenic Trioxide). עם זאת, בחולים אלו עדיין ישנם שיקולים ייחודיים ויכולים ליהנות מיתרונות הטיפול רק במידה ומזהים נכונה את החולים.

בסדרת המלצות שפורסמה לאחרונה, ה-International Society of Geriatric Oncology Task Force פירט את הנתונים העדכניים אודות הטיפול ב-APL בחולים מבוגרים. באתר Medscape החליטו להשלים ראיון עם אחת המומחיות בתחום, פרופסור היידי קלפין מצפון קרוליינה, אשר הדגישה את הנקודות המרכזיות בטיפול בחולים אלו.

פרופ’ קלפין מבהירה כי היתרונות האפשריים של הטיפול טובים הרבה יותר בחולים עם APL, בהשוואה לחולים עם סוגים אחרים של לויקמיה מיאלוידית חדה. השימוש במשטרי טיפול שאינם כוללים כימותרפיה הוביל לשינוי מהותי בטיפול ב-APL, כאשר משלב ATRA+ATO מלווה בשיעורי הפוגה והחלמה גבוהים.

אפשרויות הטיפול בחולים עם APL השתנו משמעותית בעקבות פיתוח משטרי טיפול שאינם כוללים כימותרפיה. מרבית הקשישים המקבלים טיפול ל-APL צפויים להפוגה ממושכת, עם סיכון נמוך יותר לתופעות לוואי מג’וריות במהלך הטיפול. גם מבוגרים עם מחלות רקע, גיל מתקדם או מגבלה תפקודית יכולים ליהנות מטיפולים אלו.

אין נתונים ממחקרים קליניים אודות הטיפול האופטימאלי במבוגרים מעל גיל 70 שנים. עם זאת, על-בסיס הנתונים הזמינים והניסיון בתחום, קיים קונצנזוס כי יש להציע לקשישים עם מחלה בסיכון נמוך את אפשרות טיפול במשלב ATRA+ATO, ללא תלות בגילם.

למרות שחולים שבריריים לא נבחנו באופן ספציפי במחקרים קליניים, סביר להציע את הטיפול שאינו מבוסס על כימותרפיה לחלק גדול מהחולים הללו.

טיפול מיצוק מומלץ עם ATRA+ATO כמיצוק סטנדרטי במרבית החולים, אם כי ייתכנו הבדלים בפרוטוקולי הטיפול.

בין הגורמים העשויים להשפיע על החלטות הטיפול יש לקחת בחשבון גיל מתקדם, מחלות רקע (בעיקר מחלת לב) ותפקוד גופני. ללא תלות במחלה עצמה, ספירה לבנה גבוהה בעת האבחנה, המסווגת מחלה בסיכון מוגבר, מסייעת בבחירת הטיפול, בפרט בקשישים במצב כללי טוב. מחלת לב עשויה להגביל חלק מאפשרויות הטיפול עקב סיכון תופעות לוואי.

פרופ’ קלפין מציינת כי ההתייצגות של APL עם ספירת דם נמוכה עשויה להיות דומה לסוגים אחרים של לויקמיה מיאלוידית חדה או תסמונת מיאלודיספלסטית כאשר בוחנים את בדיקות המעבדה השגרתיות.

למרות שחל שיפור בתוצאות הטיפול בחולים עם APL, ההבדל בהישרדות בין קבוצות הגיל לא פחת בשנים האחרונות והיקף השיפור בהישרדות חולים מבוגרים עדיין מפגר מאחור חולים צעירים. גיל מתקדם מלווה בתוצאות גרועות יותר, בעיקר בשל עליה בשיעורי תמותה מוקדמת, עם שיעור גבוה יותר של זיהומים וכשל רב-מערכתי המובילים לירידה בהישרדות הכללית.

אין נתונים אודות חשיבות הערכה גריאטרית באופן ספציפי בחולי APL, אם כי הערכה זו מומלצת בכלל הקשישים המתחילים טיפול כימותרפי חדש.

פרופ’ קלפין מבהירה כי מנקודת מבט קלינית, חשוב כי המידע הנ”ל יגיע לרופאים המטפלים המפנים את החולים לאונקולוגים, במטרה להבטיח בירור אבחנתי מהיר. ההחלטות הטיפוליות יתקבלו רק לאחר השלמת האבחנה וישנה חשיבות רבה לזמן במקרים אלו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    יתרונות טיפול CAR-T בחולים עם הישנות לויקמיה לאחר-השתלה (מתוך כנס ה-European CAR T-cell Meeting)

    בחולים עם הישנות B-Cell ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) לאחר השתלת מח עצם תועדה תוצאות טובות יותר לאחר טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בהשוואה לטיפולים חליפיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European CAR T-cell Meetingמ מטעם ה-European Society for Blood and Marrow Transplantation – European Hematology Association. ברקע למחקר מסבירים […]

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה