צריכת קפה קשורה לסיכון מופחת לפתח כבד שומני (Alimentary Pharmacology & Therapeutics )

ע”פ מחקר חדש מה-Alimentary Pharmacology & Therapeutics צריכת קפה קשורה לסיכון מופחת לפתח מחלת כבד שומני לא אלכוהולית (NAFLD ) .

החוקרים מציינים ברקע ש-NAFLD, שמהווה את הביטוי הכבדי של הסינדרום המטבולי, היא הגורם השכיח ביותר למחלת כבד ראשונית.

למרות שמחקרים אחרונים מצאו ששתיית קפה מגינה מפני התפתחות השלב הסופי של מחלת כבד כרונית, כמעט ולא נמצאו עד כה סימוכין שצריכת קפה עשוייה להיות גורם מגן נגד NAFLD .

מטרת המחקר הייתה לחקור את האפקט של התנהגות תזונתית במטופלים עם NAFLD , באמצעות שימוש במחקרי ה-NHANES שהתקיימו בין 2001-2008 .

החוקרים עשו שימוש בנתונים של 4 מחזורים של סקר ה-NHANES , שהוא שאלון צריכה תזונתית המכיל 62 רכיבים תזונתיים. בוצעה רגרסיה לוגיסטית לצורך זיהוי גורמים בלתי תלויים של NAFLD לאחר התאמות לגורמי סיכון קליניים. כל האנליזות נעשו באמצעות מערכת SAS 9.1 ו-SUDAAN 10.0 .

נמצא שמתוך 62 מרכיבים תזונתיים שבהם נעשה שימוש באנליזות, ל-38% היו תוצאות מובהקות (עם p<0.05 ).

ניתוח רב משתנים שעשה שימוש בנתונים דמוגרפיים, פרמטרים קלינים, ורכיבי תזונה מצא 5 גורמי שהיו קשורים קשר בלי תלוי ב-NAFLD באופן מובהק סטטיסטי:


  • מוצא אפרו-אמריקאי

  • מין זכר

  • השמנת יתר (של BMI>30 )

  • צריכת קפה (קשר הפוך)

  • שתיית מיים (קשר הפוך)

החוקרים מסכמים בכך שהאנליזה מראה שקפאין קשור באופן בלתי תלוי עם סיכון מופחת ל-NAFLD , מה שרומז על אפקט הגנתי של צריכת הקפאין. החוקרים סבורים שיש מקום למחקרים נוספים שבהם גם ייבחנו המנגנונים שבאמצעותם הקפה מגן מפני NAFLD .

Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 2012;35(1):76-82

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית בשילוב עם HIV מלווה בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולארית (Am J Gastroenterol)

    מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית בשילוב עם HIV מלווה בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולארית (Am J Gastroenterol)

    משלב מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease) עם זיהום בנגיף HIV אינו מעלה את הסיכון לשחמת כבד או ממאירות כבד, בהשוואה ל-MASLD בלבד. עם זאת, מהנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי היארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים גבוהה יותר משמעותית בחולים עם שתי המחלות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לאוסטיאוארתריטיס (Arthritis Research & Therapy)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לאוסטיאוארתריטיס, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת בדרגה נמוכה והפרעות מטבוליות עשויות להיות מעורבות באופן חלקי לפחות בהופעת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול ואוסטיאוארתריטיס. המשמעות הינה כי לשתי המחלות הללו […]

  • טיפול באספירין במינון נמוך עשוי להפחית תכולת שומן כבדי בחולים עם מחלת כבד שומני (JAMA)

    טיפול באספירין במינון נמוך עשוי להפחית תכולת שומן כבדי בחולים עם מחלת כבד שומני (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול יומי באספירין במינון נמוך בחולים עם מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית עשוי להפחית משמעותית תכולת שומן כבדי לאחר שישה חודשים, בהשוואה לפלסבו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אספירין מהווה אפשרות טיפול מבטיחה ובעלות נמוכה לטיפול במחלת כבד על-רקע הפרעה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה