המלצות לתמיכה בייעוץ לפני-לידה במקרים של פגות בגבול החיות (Pediatrics) והערות עורך ניאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics פורסמו המלצות מטעם צוות רב-מקצועי, אשר התמקדו בנושא הייעוץ לפני-לידה במקרים של פגות בגבול החיות. המסמך המלא כולל המלצות וכלים להתאמה אישית של נושאים שונים במקרים אלו, כולל ארגון, תהליכי קבלת החלטות, תוכן השיחות עם ההורים ואופן הייעוץ להורים.

המטרה הייתה לפתח מסגרת ארצית, מבוססת-ראיות לתמיכה בייעוץ לפני-לידה במקרים של פגות בגבול החיות. מחקר רב-מרכזי ארצי נערך בין נובמבר 2016 ועד דצמבר 2017 בהולנד. תחילה, ההמלצות נאספו מהספרות הרפואית ומחקרים קודמים. לאחר מכן, פאנל שכלל 21 מומחים עם הורים מנוסים, מומחים למיילדות ונאונטולוגיה דירגו את ההמלצות לפי חשיבותן כחלק ממסגרת העבודה. לבסוף, הדירוגים נידונו במהלך מפגש קונצנזוס. הסדרה הסופית של ההמלצות אושרה ושולבה לתוך מסגרת העבודה.

בסך הכול פורסמו 101 המלצות בנושאים שונים, כולל כלים לתמיכה בייעוץ מותאם-אישית. ההמלצות החשובות ביותר בנוגע לארגון כללו מעורבות של ההורים בייעוץ, הן עם המומחים למיילדות והן עם המומחים לנאונטולוגיה. הומלץ על מודל קבלת-החלטות לבחירה בטיפול תמיכה פעילה ובין טיפול תומך. ההמלצות העיקריות בנוגע לתוכן הדיונים כללו הסבר אודות אפשרויות הטיפול, מידע אודות הישרדות, סיכון לסיבוכים קבועים, חוסר אפשרות לחזות את המהלך של החולה הפרטני, אפשרות לצמתי החלטה רבים בעתיד, דיון אודות הערכים והסטנדרטים של ההורים. ניתן דגש להימנעות משימוש במונחים מקצועיים, לשים לב לבדוק את ההבנה של ההורים ולכלול סיכום של הדברים. פאנל המומחים, ארגוני המטופלים ואיגודים מקצועיים ארציים (גניקולוגיה ורפואת ילדים) אישרו את ההמלצות.

תהליכי קבלת-החלטות בייעוץ לפני לידה בגבול החיות

צעדים ו/או מודל ההחלטה המבוקש לקבלת החלטות

ההחלטה בין תמיכה פעילה או טיפול תומך צריכה להתקבל על-בסיס עקרונות תהליכי קבלת-החלטות.

·         צעד 1: יש ליידע את ההורים אודות העובדה כי ההחלטה צריכה להתקבל כאשר יש חשיבות לעמדת ההורים.

·         צעד 2: יש להסביר את האפשרויות, כולל היתרונות והחסרונות של כל גישה.

·         צעד 3: יש לקבוע את הרצונות והחששות של ההורים והנקודות החשובות להם בכדי לתמוך בקבלת ההחלטות של ההורים.

·         צעד 4: יש לדון באופן בו ההורים מעוניינים להגיע להחלטה ואם מעוניינים לדון בהשלכות של החלטה זו.

קבלת החלטות אחרת

·         יש להציג את שתי האפשרויות (טיפול תומך ותמיכה פעילה) באופן שווה; אין החלטה נכונה או שגויה. הרופא יכול רק להדגיש אחת האפשרויות במידה ויש גורמים העשויים להשפיע לטובה או לרעה על הפרוגנוזה של העובר שטרם נולד.

·         במידה וכבר התקבלה החלטה לפני הייעוץ, אזי עדיין יש להשלים דיון ע”י הנאונטולוג והמיילד בכדי לבחון את ההחלטה שהתקבלה ואת האופן בו נערך תהליך קבלת ההחלטות. במידת הצורך, ניתן להוסיף או לתקן החלטה קודמת.

·         יש להזכיר את אפשרות טיפול תומך שוב לקראת תום הדיון, מאחר ונדרש זמן ארוך יותר להסביר את משמעות תמיכה פעילה, בהשוואה לטיפול תומך.

·         יש לספק תמיכה פעילה במקרים בהם אין כל אפשרות לייעוץ (בשל יילוד מיידי) ואם אין התוויות-נגד, למרות שעדיף לעשות זאת לאחר עדכון ההורים.

·         ניתן להשתמש בעזרי החלטה כתוספת לדיון.

תוכן ייעוץ לפני-לידה בגבול החיות: קבלת החלטה אודות תמיכה פעילה או טיפול תומך

·         התחלה: יש להתחיל את הדיון בהסבר כי ישנן שתי אפשרויות, כך שיהיה ברור כי צריכה להתקבל החלטה אודות המדיניות סביב הלידה בשלב זה של ההיריון (תמיכה פעילה או טיפול תומך).

·         תמותה: יש לדון באפשרות להישרדות ובאפשרות לתמותה; להסביר על סיכויי ההישרדות והתמותה, תוך הצגת מספרים במידה וההורים מעוניינים בכך; להזכיר את המספרים הנוגעים לסיכויי ההישרדות וסיכויי התמותה; להתבסס על מספרים עדכניים אודות סיכויי ההישרדות והתמותה (עדיף פחות מ-10 שנים); שימוש בסיכויי הישרדות ותמותה על-בסיס השאלה אם מדובר בלידת-חי; בנוסף, יש לדון בהישרדות ללא נכות חמורה; במידת האפשר, יש להתבסס על תרשימים ארציים אודות סיכויי ההישרדות והתמותה; יש להסביר להורים כי העקומות והסיכויים לקבוצה אינם מנבאים בהכרח את התוצא בילד שלהם; יש להציג את הסיכויים בדרכים שונות, בתלות בהעדפה של ההורים; יש להשתמש בקביעות באותו מכנה בעת הצגת התוצאים השונים והדיון בנוגע לסיכויים; יש לדון בעובדה שהטיפול ביחידת טיפול נמרץ ביילודים מהווה נטל משמעותי ליילוד, עם פוטנציאל סבל של היילוד.

·         תחלואה ארוכת-טווח: יש לדון בסיכון להשלכות קבועות של לידה מוקדמת. בעת הדיון בסיכון למוגבלות או נכות, יש להבהיר מה נחשב נכות; יש לדון בסיכון להשלכות גופניות של לידה מוקדמת (לדון בסיכון לספאסטיות או בעיות תנועה אחרות, בסיכון לבעיות ראיה ושמיעה); יש לדון בסיכון להפרעה בהתפתחות מנטאלית; יש לדון בהפרעה ארוכת-טווח בהתפתחות ריאות; יש לדון בסיכון לבעיות התנהגות ורגשיות; יש לדון בסיכון לבעיות למידה וריכוז.

·         קבלת החלטה אודות תמיכה פעילה או טיפול תומך: יש לדון בעובדה כי במידה וההחלטה לפני הלידה היא להציע תמיכה פעילה, אז לאורך התקופה שלאחר הלידה ייתכנו נקודות החלטה נוספות בנוגע להמשך או התחלת טיפולים; יש לשאול לדעת ההורים אודות איכות החיים והערכים והסטנדרטים שלהם; לשמור על ניטראליות בהצעת תמיכה להורים, ללא תלות בהחלטתם; יש לדון בחוסר היכולת לחזות והמהלך הנפיץ של התקדמות המחלה של ילדיהם; יש לדון בעובדה כי למרות האפשרויות הנוכחיות בתחום טיפול נמרץ ביילודים, לא ניתן תמיד להימנע מתמותה או נכות; יש להסביר כיצד הילד יטופל במקרה של תמיכה פעילה (הילד יעזוב מיידית עם רופאים ויופנה ליחידת טיפול נמרץ ביילודים) וכיד הילד יטופל בלידה במקרה של טיפול תומך (הילד יכול להישאר עם האם); יש לחזור על ההחלטה בצורה ברורה ולוודא עם ההורים כי זו נכונה.

·         גורמים משפיעים: בהקשר של התאמה אישית, מומלץ במידת האפשר לדון בגורמים העשויים להשפיע על הפרוגנוזה של העובר שטרם נולד, כולל עיכוב בגדילה תוך-רחמית, הכנה עם מתן סטרואידים לפני הלידה, סימני זיהום ברחם ומומים מולדים חמורים.

הכותבים מסכמים וכותבים כי המלצות אלו מספקות מסגרת עבודה מבוססת-ראיות לייעוץ לפני לידה אודות פגות בגבול החיות.

Pediatrics, June 2019

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

במשך שנים רבות אנו מתלבטים כיצד לדון עם ההורים שעומדים ללדת פג בגבול החיות. אני מניח שכל רופא פיתח לעצמו דרך שונה לדבר עם ההורים על כך. עבודה זו מהולנד (ואני מציע לקרוא את המאמר המלא) מנסה לגבש עמדה של מומחים לשם יצירת דרך מובנית לשיחה עם ההורים במצב רגיש זה. יש לזכור בבואנו לאמץ דרך זו או אחרת את ההבדלים התרבותיים ממדינה למדינה (וכמובן את ההבדלים החוקיים). אולם, דרך מוצעת זו יכולה להוות בסיס לפיתוח דרכים לאומיות או מקומיות לדיון עם ההורים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • האם נטילת תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויה להגן מפני צפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות? (JAMA Pediatrics)

    האם נטילת תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויה להגן מפני צפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות? (JAMA Pediatrics)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatric עולה כי תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויים להפחית את הסיכון לצפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות, הודות להשפעה של הוויטמין על תפקודי דרכי אוויר. החוקרים השלימו ניתוח מדדי FEF (או Forced Expiratory Flow) של ילדים שנכללו במחקר אקראי שבעבר מצא כי תוספי ויטמין C, בשילוב עם ייעוץ להפסקת עישון, […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine(פלקווניל) כנגד לופוס או דלקת מפרקים שגרונית במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינו מביא לעליה משמעותית בסיכון למומים מולדים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Rheumatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Hydroxychloroquine מומלץ לטיפול בנשים הרות עם מחלות ריאומטיות, כולל לופוס ודלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, בשנת 020 פורסם מחקר גדול […]

  • אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה באם מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה בילדות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה באם מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה בילדות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Dermatology עולה קשר בין אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה באם ובין סיכון מוגבר לסיבוכים בלידה ותחלואה בילדות, כולל הפרעות נשימתיות, מטבוליות, מחלות מערכת עצבים מרכזית ומחלות נוספות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הידראדניטיס סופורטיבה מלווה בשכיחות מוגברת של תחלואה בנשים בגיל הפוריות וסיבוכי הריון, אך ההשפעות […]

  • הריון בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    הריון בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת בנשים עם היסטוריה של הריון במהלך גיל ההתבגרות. הסיכון הגדול ביותר לתמותה תועד במקרים של היריון לפני גיל 16 שנים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות למעלה מ-2.2 מיליון נשים בין אפריל 1991 […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה