טיפול בסטטינים אינו מגן מפני גלאוקומה (Investigative Ophthalmology & Visual Science)

מחקרים קודמים שבחנו את הקשר בין טיפול בסטטינים וגלאוקומה הצביעו על תוצאות סותרות ומאוד הטרוגניות, כעת מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Investigative Ophthalmology & Visual Science עולה כי טיפול בסטטינים אינו מגן מפני גלאוקומה.

החוקרים התבססו על נתונים ממאגר UK Biobank ואספו מידע אודות טיפול בסטטינים, מדדי לחץ תוך-עיני, OCT ונוכחות גלאוקומה במטרה לקבוע אם קיים קשר חיובי בין טיפול בסטטינים ובין מניעת גלאוקומה.

מחקר החתך כלל 117,153 משתתפים עם נתונים אודות טיפול בסטטינים ולחץ תוך-עיני לאחר פיצוי על עובי הקרנית. בנוסף, נכללו 192,283 משתתפים עם נתונים אודות מצב גלאוקומה. לאחר הוצאת משתתפים עם מחלות נוירו-דגנרטיביות, 41,638 משתתפים עם עובי mRNFL (Macular Retinal Nerve Fiber Layer) ו-41,547 משתתפים עם עובי mGCIPL (Macular Ganglion Cell Inner Plexiform Layer) היו זמינים להערכה.

החוקרים בחנו את הקשר בין טיפול בסטטינים ובין לחץ תוך-עיני, mRNFL, mGCIPL וסטטוס גלאוקומה. הם העריכו אם מדד PRS (Polygenic Risk Score) לגלאוקומה השפיע על הקשרים הללו. עוד הושלמה רנדומיזציה מנדליאנית להערכת הקשר עם מספר תוצאים הקשורים בגלאוקומה.

מהנתונים עולה כי בקרב מטופלים בסטטינים תועד לחץ תוך-עיני ממוצע לא-מתוקן שהיה גבוה יותר, בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטטינים, אך במודל שכלל תקנון רב-משתני לא תועדו הבדלים בלחץ תוך-עיני לפי טיפול בסטטינים (הבדל של 0.05 מ”מ כספית, p=0.17). בדומה, לא תועד קשר בין טיפול בסטטינים ובין אבחנת גלאוקומה (יחס סיכויים של 1.05, רווח בר-סמך 95% של 0.98-1.13).

החוקרים מדווחים על קשר חלש בין טיפול בסטטינים ובין שכבת mRNFL דקה יותר (הבדל של 0.15- מיקרונים, p=0.03), אך לא עם עובי mGCIPL (הבדל של 0.12- מיקרונים, p=0.17). כל הקשרים הללו לא השתנו לפי מדד PRS לגלאוקומה.

רנדומיזציה מנדליאנית לא הדגימה עדות לקשר סיבתי בין השינויים ברמות כולסטרול על-רקע טיפול בסטטינים ובין מספר מאפיינים של גלאוקומה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהמחקר עולה כי לאחר תקנון לערפלנים מרכזיים, אין עדות לקשר בין טיפול בסטטינים ובין גלאוקומה או מאפייני גלאוקומה.

Investigative Ophthalmology & Visual Science May 2022

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

    בחולים עם עין יבשה איכות שינה ירודה וסיכון מוגבר להפרעות במשך השינה (BMC Ophthalmology)

    בחולים עם מחלת עין יבשה איכות שינה גרועה יותר וייתכן סיכון מוגבר למשך שינה לא תקין, אם כי לא הוכח קשר סיבתי בין עין יבשה ובין הפרעות שינה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMC Ophthalmology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה תהליך פיזיולוגי חיוני לחיים ומהווה כשליש מהפעילות היומיומית של בני […]

  • שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    שימוש במד סוכר רציף מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה בחולים עם סוכרת מסוג 1 (JAMA Netw Open)

    השימוש במד סוכר רציף (Continuous Glucose Monitoring, או CGM) מלווה בסיכון מופחת לרטינופתיה סוכרתית ורטינופתיה סוכרתית פרוליפרטיבית במבוגרים עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 אשר טופלו בין השנים 2013 ו-2021. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויות לטיפול ב-Bempedoic Acid למניעת מחלות לב וכלי דם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויות לטיפול ב-Bempedoic Acid למניעת מחלות לב וכלי דם (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את ההתוויות למתן Bempedoic Acid ומשלב Bempedoic Acid עם Ezetimibe למניעת התקפי לב ופרוצדורות קרדיווסקולאריות בחולים הנדרשים לטיפול למניעה ראשונית או שניונית, ללא קשר לטיפול בסטטינים. מחברת התרופות נמסר כי Bempedoic Acid מאושר כעת להפחתת הסיכון לאוטם לבבי ורה-וסקולריזציה כלילית במבוגרים שאינם יכולים לקבלת טיפול מומלץ […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • כלים מבוססי טלפון חכם מסייעים בטיפול בחולים עם גלאוקומה (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    כלים מבוססי טלפון חכם מסייעים בטיפול בחולים עם גלאוקומה (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    מכשירי טלפון חכמים מהווים כלי נפוץ ושימושי מאוד העשוי לסייע לרופאים לטפל טוב יותר בחולים ולסייע לחולים לטייב את הטיפול בעצמם, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society. מבין האפליקציות הנפוצות ביותר בשימוש, אפליקציית Doximity Dialer מאפשר לרשום מספר טלפון במרפאה ממכשיר פרטי של רופא מטפל. באופן זה, ניתן להשלים שיחת טלפון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה