מחקר חדש מצא כי טיפול ב-Atorvastatin במהלך השבוע שלפני ניתוח לבבי אלקטיבי עשוי לצמצם את שכיחות פרפור פרוזדורים לאחר הניתוח. הטיפול הפרופילקטי מוריד את הסיכון לפרפור פרוזדורים לאחר הניתוח ב-61%, בהשוואה לחולים המטופלים בפלסבו בשבוע שלפני הניתוח. החוקרים מסכימים כי דרושים מחקרים נוספים בכדי לקבוע אם מדובר בהשפעה של כלל משפחת התרופות, או תופעה ייחודית ל- Atorvastatin.
תוצאות ממחקרים תצפיתיים העלו את האפשרות שלסטטינים פעילות נוגדת פרפור פרוזדורים, אך לא היו ממצאי מחקרים אקראיים, מבוקרים.
במחקר ARMYDA-3 (Atorvastatin for Reduction of Myocardial Dysrhythmia After Cardiac Surgery), בחנו החוקרים את שכיחות פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח לבבי ב-200 חולים שחולקו באקראי לטיפול ב- Atorvastatin במינון 40 מ"ג ביום, או פלסבו, למשך 7 ימים לפני ניתוח לבבי אלקטיבי עם מעקף לב-ריאה. כל המשתתפים לא טופלו קודם בסטטינים, ולא סבלו מעולם מפרפור פרוזדורים.
57% מהמשתתפים בקבוצת הביקורת פיתחו פרפור פרוזדורים, לעומת 35% מהחולים שטופלו ב- Atorvastatin (P=0.003). משך השהות הממוצעת בקרב מטופלי Atorvastatin היה מעט יותר קצר, 6.9 ימים לעומת 6.3 ימים, אך בעל משמעות סטטיסטית (p=0.001).
ניתוח רב משתני של התוצאות העלה כי Atorvastatin הוריד את הסיכון לפרפור פרוזדורים ב-61%. בניגוד לכך, החוקרים מצאו קשר בין רמות CRP גבוהות לאחר הניתוח ובין סיכון מוגבר ב-100% להפרעת קצב.
שכיחות אירועים קרדיאליים מג'וריים ואירועים צרברווסקולרים היתה דומה בשתי הקבוצות.
הממצאים החדשים מחזקים את הטענה לפיה יש להתחיל בשלב מוקדם בטיפול ב- Atorvastatin בחולים העוברים ניתוח לבבי עם מעקף לב-ריאה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!