רפואה משלימה

חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

OBESITY

אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה של הפרעות מטבוליות, כולל עודף-משקל והשמנה, תנגודת לאינסולין, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה.

החוקרים בחנו את הקשר בין משק מגנזיום ובין תסמונת מטבולית ב-15,565 מבוגרים בארצות הברית (גיל ממוצע של 47 שנים; מחציתם נשים) שלקחו חלק בסקר National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2003-2018, מהם 5,438 עם תסמונת מטבולית (גיל ממוצע של 55 שנים).

מהנתונים עולה כי מדד MDS, הכולל ארבעה משתנים (שימוש במשתנים, מעכבי תעלות מימן, קצב פינוי גלומרולארי משוער וצריכת אלכוהול רבה), מנבא חסר מגנזיום. החוקרים סיווגו את מדד MDS לשש רמות (לפי מדדי 0-5), כאשר מדד MDS גבוה יותר העיד על חסר מגנזיום חמור יותר.

שיעור החולים עם מדד MDS של 2 נקודות ומעלה היה גבוה יותר בקרב אלו עם תסמונת מטבולית, לעומת אלו ללא תסמונת מטבולית (p<0.05). גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, כל עליה של יחידה אחת במדד MDS לוותה בעליה של כ-30% בסיכון לתסמונת מטבולית (יחס סיכויים מתוקן של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.17-1.45).

הממצאים הצביעו על קשר מנה-תגובה בין מדד MDS ובין הסיכון לתסמונת מטבולית, כאשר MDS של 1 לווה בעליה של פי 1.28 בסיכון לתסמונת מטבולית (רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.55) בהשוואה למדד אפסי; עליה נוספת בסיכון תועדה עם MDS של 2, 3 ו-4.

הקשר בין תסמונת מטבולית ובין מדד MDS נותר עקבי בכל תתי הקבוצות שנבחנו לפי גיל, גזע (למעט מקסיקנים-אמריקאים), מדד מסת גוף, הרגלי שתיה או עישון.

החוקרים כותבים כי ייתכן וניתן למנוע או להפחית את הסיכון לתסמונת מטבולית על-ידי הוספת תוספי מגנזיום או עידוד הגדלת צריכת מגנזיום בתזונה.

J Clin Endocrinol Metab, Feb 14, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • נוגדנים עצמיים של אנטינפרין כסמן למחלת כליות? (NEJM)

    נוגדנים עצמיים של אנטינפרין כסמן למחלת כליות? (NEJM)

    אנשים עם מחלות כליה קשות לאבחון, הקשורות לתסמונת נפרוטית, מראים רמות גבוהות במיוחד של נוגדנים עצמיים של אנטינפרין, דבר המצביע על סמן ביולוגי חדש ופיתוח פורץ דרך באבחון וניהול המחלות, כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב-New England Journal of Medicine. תסמונת נפרוטית, המאופיינת בעלייה של חלבון בשתן שעלולה להוביל לזיהום ולקרישי דם, יכולה להיגרם בין […]

  • יתרונות התרופה Semaglutide לכליות, גם לאנשים ללא סוכרת (ERA)

    יתרונות התרופה Semaglutide לכליות, גם לאנשים ללא סוכרת (ERA)

    שיפורים בתוצאות תפקוד הכליות שנצפו עם אגוניסטים לרצפטור של גלוקגון דמוי פפטיד-1 (GLP-1) בחולים עם סוכרת מסוג 2 יכולים להתאים גם לחולים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר, אך עדיין לא סובלים מסוכרת מסוג 2. המחקר הוצג השבוע בקונגרס ה-61 של איגוד הכליות האירופי (ERA) 2024 ופורסם במקביל ב-Nature Medicine. הממצאים עלו מניתוח משני של […]

  • המאבק באובדן שריר בטיפול ב-GLP-1 RA - פתרונות פרמקולוגיים חדשים?

    המאבק באובדן שריר בטיפול ב-GLP-1 RA - פתרונות פרמקולוגיים חדשים?

    הופעתם של אגוניסטים לקולטן GLP-1 (GLP-1 RAs) כגון Semaglutide ו- Tirzepatide חוללה מהפכה בניהול מחלת ההשמנה והציעה יתרונות משמעותיים לירידה במשקל. עם זאת, הירידה במשקל המושגת עם טיפול בתרופות אלה כוללת לעתים קרובות אובדן משמעותי של מסת גוף שאינה מסת השומן (Lean body mass), אשר יכול לגרום לנזק, במיוחד במבוגרים עם השמנת יתר ודלדול שרירים […]

  • ירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי עשויה להוביל לירידה בתדירות המודיאליזה ביתית (מתוך כנס ה-NKF)

    ירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי עשויה להוביל לירידה בתדירות המודיאליזה ביתית (מתוך כנס ה-NKF)

    חולה דיאליזה לאחר ירידה במשקל בעקבות ניתוח בריאטרי הצליח להפחית את מספר טיפולי המודיאליזה ביתית מחמישה לארבעה טיפולים, ללא הופעת סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במהלך כנס מטעם ה-National Kidney Foundation. החוקרים מסבירים כי ניתוח בריאטרי הינו טיפול מוכח להשגת הפחתת משקל בחולים עם השמנה חולנית. בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה ועברו […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Iptacopan להפחתת פרוטאינוריה (מתוך כנס NKF)

    תוצאות מבטיחות ל-Iptacopan להפחתת פרוטאינוריה (מתוך כנס NKF)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-National Kidney Foundation עולה כי Iptacopan עשוי להיות עדיף על פלסבו בהפחתת פרוטאינוריה לאחר תשעה חודשים, עם התחלת השפעה מוקדמת ויעילות ממושכת. החוקרים מסבירים כי בחולים עם נפרופתיה על-רקע IgA Nephropathy ישנה פעילות-יתר של חלק ממערכת המשלים עם התפתחות תגובה דלקתית, פגיעה כלייתית מתקדמת ואובדן הדרגתי של תפקוד כלייתי. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה