במחקר חדש שפורסם ב-Journal of the American Society of Nephrology הוכיחו חוקרים כי למרות שישנה תועלת אפשרית למתן Pyridoxamine (נגזרת של וויטמין B6) לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2 עם הפרעה קלה בתפקוד הכלייתי, לטיפול הנ"ל אין תועלת בהאטת ההתקדמות בחולים עם מחלת כליות מתקדמת יותר.
במחקר ביקשו החוקרים להעריך את היעילות של Pyridoxamine בהאטת התקדמות נפרופתיה סוכרתית. מדגם המחקר כלל 317 חולים שחולקו באקראי לקבוצת פלסבו (106 חולים), קבוצת טיפול ב- Pyridoxamine במינון 150 מ"ג, פעמיים ביום (105 חולים), או Pyridoxamine במינון 300 מ"ג, פעמיים ביום (106 חולים) במהלך 52 שבועות. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 63.9 שנים, משך סוכרת הממוצע היה 17.6 שנים, ריכוז קריאטינין עמד בממוצע על 2.2 מ"ג לד"ל ויחס חלבון-קריאטינין היה 2973 מ"ג לגרם.
התוצא העיקרי של המחקר היה השינוי בריכוז קריאטינין בדם. לחץ הדם הסיסטולי היה מאוזן בכל הקבוצות ונותר יציב לאורך המחקר. רמות Hemoglobin A1c היו דומות בכל הקבוצות, והטיפול במעכבי ACE או ARB היה עקבי לאורך תקופת המחקר.
החוקרים לא מצאו הבדל מובהק סטטיסטית בריכוז קריאטינין בין שלוש קבוצות המחקר. עם זאת, תועדה השפעה משמעותית לטיפול בחולים בשליש התחתון של ערכי קריאטינין (1.3-1.85 מ"ג לד"ל) בשני מינוני הטיפול ב- Pyridoxamine, בהשוואה לפלסבו (p=0.046). היארעות תופעות לוואי הייתה דומה בשלוש הקבוצות.
למרות ממצאים מבטיחים במחקרים מוקדמים יותר, החוקרים לא הצליחו להדגים השפעה מובהקת סטטיסטית על התקדמות מחלת כליות בחולים אלו. החולים במחקר סבלו ממחלת כליות מתקדמת. עם זאת, תצפיות קודמות עם תרופות דומות הדגימו השפעה חיובית בחולים עם תפקוד כלייתי שמור יותר.
לסיכום, ממצאי המחקר אינם תומכים בתועלת הקלינית של Pyridoxamine. עם זאת, מהמחקר עולה כי תתכן תועלת מסוימת בחולים עם הפרעה פחות חמורה בתפקוד הכלייתי. החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.
J Am Soc Nephrol. Published online October 27, 2011
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!