הנחיות חדשות מטעם ESC/EACTS לניהול חולים עם פרפור פרוזדורים (Eur Heart J)

במהלך כנס ה-European Society of Cardiology הוצגו הנחיות חדשות מטעם ה-ESC (European Society of Cardiology), בשיתוף עם ה-EACTS (European Association of Cardio-Thoracic Surgery) לניהול חולים עם פרפור פרוזדורים. במקביל, ההנחיות פורסמו בכתב העת European Heart Journal.

ההנחיות תומכות במסלול ABC בטיפול בחולים עם פרפור פרוזדורים: A מסמן Anticoagulation/Avoid Stroke, B נועד לסימון Better Symptom Control ו-C מסמן Comorbidity/Cardiovascular Risk Factor Optimization.

ההנחיות החדשות תומכות בהערכת מבוססת מדד-סיכון של הסיכון לדימום בכלל החולים, כולל שימוש במדד HAS-BLED במטרה לסייע בזיהוי גורמי סיכון הפיכים לדמם ולזיהוי חולים בסיכון גבוה לדימומים (מדד HAS-BLED של 3 ומעלה) למעקב מוקדם ותדיר יותר.

יש להשלים הערכות אלו באופן קבוע, מאחר והן הסיכון לאירוע מוחי והן הסיכון לדימומים הוא סיכון דינאמי, המשתנה לאורך הזמן עם הגיל ומחלות רקע. בחולים עם פרפור פרוזדורים המוגדרים תחילה בסיכון נמוך לאירוע מוחי, ההערכה הבאה צריכה להתבצע לאחר 4-6 חודשים.

המומחים כותבים יש לשקול השלמת בדיקת אק”ג כבדיקת סקר לזיהוי פרפור פרוזדורים במטופלים בגילאי 75 שנים ומעלה, או באלו בסיכון גבוה לאירוע מוחי.

המלצות חשובות נוספות כוללות המלצה ליידע את המטופלים העוברים בדיקות סקר אודות חשיבות והשלכות הטיפול במקרים מאובחנים של פרפור פרוזדורים ולהקים פלטפורמת הפנייה מובנית להמשך הערכה רפואית של חולים אלו.

אבחנה דפיניטיבית של פרפור פרוזדורים נקבעת לאחר אישור הפרעת הקצב באק”ג עם 12 לידים או אק”ג של ליד יחיד בו עדות לפרפור פרוזדורים במשך לפחות 30 שניות.

ההנחיות נוגעות גם בנושא ירידה במשקל בחולים שמנים עם פרפור פרוזדורים, בפרט במקרים בהם שוקלים אבלציה, ואיזון לחץ דם טוב בחולים עם פרפור פרוזדורים ויתר לחץ דם להפחתת הישנות הפרעת הקצב והסיכון לאירוע מוחי ודימומים. חשוב במיוחד להתייחס לגורמי סיכון אלו ולאיזון גורמי סיכון הפיכים המגדילים את הסיכון להופעת פרפור פרוזדורים.

ההנחיות אינן קובעות המלצה בנוגע לנוגד-קרישה פומי חדש אחד על-פני אחר. עם זאת, בחולים שכבר מטופלים בקומדין, ואינם שוהים זמן רב בחלון התרפויטי, הם ממליצים על החלפה לנוגד-קרישה פומי חדש אחר, אך כי יש להבטיח היענות והקפדה על הטיפול לאורך זמן.

אבלציה באמצעות צנתר זוכה למקום בולט יותר בגישת איזון מקצב הלב וכעת מומלצת לאחר כישלון טיפול בתרופה אנטי-אריתמית אחת לשיפור תסמיני הישנות פרפור פרוזדורים בחולים עם פרפור פרוזדורים התקפי, או פרפור פרוזדורים קבוע. אבלציה זו מוגדרת כעת כקו טיפול ראשון בחולים עם פרפור פרוזדורים בהם סבירות גבוהה לקרדיומיופתיה על-רקע טכיקרדיה, ללא תלות בנוכחות תסמינים. בידוד חשמלי מלא של ורידי הריאה מומלץ במהלך כל פרוצדורות אבלציה של פרפור פרוזדורים.

ההנחיות החדשות כוללות גם המלצה למדוד את איכות הטיפול בחולים אלו במטרה לזהות הזדמנויות לשיפור הטיפול באוכלוסיה זו.  מדדי האיכות מסווגים לשש קטגוריות: הערכת מטופל, נוגדי-קרישה, איזון קצב לב, איזון מקצב לב, איזון גורמי סיכון ומדדי תוצאים.

Eur Heart J. Published online August 29, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה