עדויות נוספות תומכות ביתרונות דיאטה ים-תיכונית כנגד מחלת כבד שומני (מתוך Medscape)

בעדכון ההמלצות הקליניות מטעם ה-American Gastroenterological Association מציגים המומחים עדויות משכנעות ליתרונות של הפחתת משקל בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול וממליצים על דיאטה ים תיכונית, הפחתת צריכת שומן רווי והגבלת או הפסקת צריכת מוצרים המכילים פרוקטוז מעובד.

המומחים מסבירים כי מהעדויות עולה כי הפחתת משקל גוף בשיעור של מעל 5% עשויה להפחית סטיאטוזיס כבדי, ירידה של מעל 7% במשקל הגוף מובילה לנסיגה של NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis) וירידה של מעל 10% עשויה להביא לנסיגה או התייצבות פיברוזיס.

מאחר וחולים רבים שואלים איזו דיאטה מומלצת עבורם, המומחים כותבים כי חולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול צריכים להקפיד על דיאטה ים תיכונית, לצמצם צריכת שומן רווי (בעיקר בשר אדום ומעובד), להגביל או להימנע כליל מצריכת פרוקטוז מעובד.

עדויות רבות בספרות תומכות בהמלצה זו, אך מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי שינוי דיאטה ים-תיכונית כך שתהיה עשירה עוד יותר בפוליפנולים ירוקים ספציפיים עשויה להביא לתועלת רבה עוד יותר במטופלים בסיכון מוגבר.

במאמר שפורסם לאחרונה, חוקרים כללו 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר סווגו לשלוש קבוצות: הנחיות לתזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית, או דיאטה ים-תיכונית ירוקה.

שתי קבוצות דיאטה ים-תיכונית כללו הגבלה קלורית והמלצה על צריכה יומית של 28 גרם אגוזי מלך (עם 440 מ”ג/יום של פוליפנולים). עם זאת, באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית ירוקה ניתנה עוד תוספת של 3-4 כוסות ביום של תה ירוק ו-100 גרם/יום של מנקאי בצורת קוביות קפואות שהומרו לשייק ירוק כתחליף לארוחת ערב. אחוז השינוי בתכולת שומן תוך-כבדי נקבע על-סמך בדיקת Proton Magnetic Resonance Spectroscopy.

לאחר 18 חודשים, שיעורי הימצאות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ירדו ל-54.8% בקרב משתתפים בזרוע הנחיות לתזונה בריאה, 47.9% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית ול-31.5% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית ירוקה. בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה מתונה במשקל הגוף ורמות גבוהות יותר משמעותית של פוליפנולים בפלזמה, בהשוואה לזרוע שכללה הנחיות לתזונה בריאה. עם זאת, בזרוע דיאטה ים-תיכונית ירוקה תועדה ירידה יחסית גדולה יותר משמעותית בתכולת שומן תוך-כבדי (38.9%-), בהשוואה לדיאטה ים-תיכונית סטנדרטית (19.6%-) או עם הנחיות לתזונה בריאה (12.2%-).

החוקרים קבעו כי קיים קשר מובהק סטטיסטית בין היקף הירידה בתכולת שומן תוך-כבדי ובין הגדלת צריכת מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור רמות חומצה פולית בדם וסמני שומנים/אדיפוקינים ושינויים בהרכב מיקרוביום וחיידקים ספציפיים.

ייתכן כי המנגנונים בהם פוליפנולים מפחיתים סטיאטוזיס ומונעים נזק כבדי כוללים הפחתת יצירת שומן דה-נובו, הגברת חמצון חומצות שומן והפחתת עקה חמצונית.

נתונים נוספים תמכו בהשפעה החיובית של דיאטה ים-תיכונית ירוקה על הבריאות הקרדיו-מטבולית. למרות שבשתי זרועות דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה דומה במשקל הגוף (6.2- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית ירוקה ו-5.4- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית סטנדרטית), דיאטה ים תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה יותר בהיקף מותניים (8.6- ס”מ לעומת 6.8- ס”מ, בהתאמה). בתוך שישה חודשים, דיאטה ים תיכונית ירוקה גם הובילה לירידה גדולה יותר בריכוז LDL, לחץ דם דיאסטולי ותנגודת לאינסולין.

המומחים כותבים כי הממצאים בספרות תומכים בתועלת של דיאטה ים תיכונית בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח להפחתת תכולת שומן תוך-כבדי והפחתת שיעורי מחלת כבד שומני שאינו על-רקע צריכת אלכוהול.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת של Filgotinib בחולים עם קוליטיס כיבית (Aliment Pharmacol The)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת של Filgotinib בחולים עם קוליטיס כיבית (Aliment Pharmacol The)

    טיפול ארוך-טווח ב- Filgotinib השרה וסייע בשמירה על הפוגה בתסמיני קוליטיס כיבית, לצד שיפור איכות חיים בריאותית, ללא סוגיות בטיחות חדשות, כך עולה מניתוח ביניים של תוצאות מחקר הארכה SELECTION, שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics. המומחים מסבירים כי Filgotinib הינו מעכב JAK1 פומי, הניתן פעם ביום ומאושר באיחוד האירופי, יפן ובריטניה לטיפול בקוליטיס […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

  • טיפול בסטטינים עשוי לשפר בריאות כבדית בחולים עם מחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית (Gut)

    טיפול בסטטינים עשוי לשפר בריאות כבדית בחולים עם מחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית (Gut)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gut עולה כי טיפול בסטטינים בחלים עם מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית מלווה בסיכון נמוך יותר בטווח הארוך לתמותה מכל-סיבה, סיבוכים משנית למחלת כבד והתקדמות נוקשות כבדית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבחולים רבים עם מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ישנה התוויה לטיפול בסטטינים, כולל מחלות […]

  • האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולות עדויות התומכות בהשפעה המגנה של סטטינים מפני סרטן כבד ומעידות על השפעה מגנה דומה גם עם תכשירים שאינם סטטינים ומפחיתים רמות שומנים בדם הודות לעיכוב ספיגת כולסטרול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים הציעו כי סטטינים עשויים להפחית את הסיכון לסרטן כבד, אך לא ידוע אם לתרופות […]

  • גישה עוקבת הכוללת בדיקת קפסולה ואנדוסקופיה כפולת בלון של המעי מסייעת בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק (Digestive and Liver Disease)

    גישה עוקבת הכוללת בדיקת קפסולה ואנדוסקופיה כפולת בלון של המעי מסייעת בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק (Digestive and Liver Disease)

    בדיקת קפסולה והשלמת אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי (Double Balloon Enteroscopy) מסייעות בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק מעבר לאלו הניתנים לאבחון באמצעות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Digestive and Liver Disease. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקווים המנחים ממליצים על השלמת בדיקת קפסולה ולאחריה אנטרוסקופיה לאבחנה ומעקב אחר מחלת צליאק […]

  • מחלת כבד כרונית הינה גורם סיכון לסיבוכים ותמותה בחולים עם דלקת לבלב חדה (Sci Rep)

    מחלת כבד כרונית הינה גורם סיכון לסיבוכים ותמותה בחולים עם דלקת לבלב חדה (Sci Rep)

    בחולים עם אבחנה של דלקת לבלב חדה, נוכחות מחלת כבד כרונית מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון לתמותה באשפוז לצד שיער גבוה יותר משמעותית שם סיבוכים סיסטמיים ומקומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאור גורמי הסיכון החופפים, חשוב לאסוף מידע אודות הקשר בין דלקת לבלב […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני תסמונת מעי רגיז לאחר גסטרואנטריטיס חדה (Gut)

    שכיחות גבוהה של תסמיני תסמונת מעי רגיז לאחר גסטרואנטריטיס חדה (Gut)

    גסטרואנטריטיס חדה מעלה את הסיכון להתפתחות דיספפסיה פונקציונאלית ותסמונת מעי רגיז, כאשר במחצית מהחולים תסמונת מעי רגיז נותרת למשך עד ארבע שנים לאחר הזיהום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Gut. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות בממשק מוח-מעי, דוגמת תסמונת מעי רגיז ודיספפסיה פונקציונאלית, עשויות להופיע לאחר גסטרואנטריטיס זיהומית חדה, אך אין נתונים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה