משפחה

מודל לימוד-מכונה מסייעת בהפחתת בדיקות CT מיותרות בילדים לאחר חבלת ראש (JAMA Pediatr)

מודל לימוד-מכונה סייע בזיהוי נכונה של שיעור גבוה יותר של ילדים לאחר חבלת ראש בהם ניתן לחסוך בדיקת CT של הראש, בהשוואה לכלי PECARN (Pediatric Emergency Care Applied Research Network), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics.

כללי PECARN קלים לשימוש, אך הפשטות שלהם עשויה להגביל את הדיוק בחיזוי התוצאות. הזמינות הנרחבת של טכנולוגיות מידע רפואי במדינות מפותחות עשויה לאפשר יישום כלי מדויקים יותר המסייעים בהחלטות הקליניות.

לצורך המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות למעלה מ-42,000 ילדים עם חבלת אש וללא שינוי חמור במצב ההכרה, אשר נבדקו בין השנים 2004-2006 ב-25 מחלקות לרפואה דחופה בצפון אמריקה.

מודל OCT (Optimal Classification Tree) כלל 12 מנבאים של חבלת ראש בעלת חשיבות קלינית (גיל, מין, חומרת הפציעה, אובדן הכרה, שינוי מצב הכרה וכן הלאה). הסיכון הממוצע לפי חיזוי OCT היה קטן מ-0.05% בקטגוריית סיכון נמוך מאוד, 1.1-1.5% בקטגוריית סיכון נמוך ומעל 4% בקטגוריות סיכון גבוה יותר לפי PECARN.

בהשוואה לכללי PECARN, מודל OCT זיהה שיעור גבוה יותר ב-33% של ילדים מתחת לגיל שנתיים ובעיקר כאלו שלא יכלו להביע מילים, ככאלו בסיכון נמוך מאד ושיעור נמוך ב-32% ילדים סווגו בקטגוריית הסיכון המוגבר בה מומלץ להשלים בדיקת CT. עם זאת, המודל זיהה כונה מספר דומה של ילדים עם חבלת ראש בעלת חשיבות קלינית בקטגוריית הסיכון המוגבר.

בקרב ילדים גדולים יותר, בעלי יכולת הבעה מילולית, מודל OCT זיהה שיעור גבוה יותר ב-14% של ילדים ללא חבלת ראש בעלת חשיבות קלינית בקטגוריית הסיכון הנמוך מאוד ושיעור נמוך ב-8% של ילדים בקטגוריית הסיכון המוגבר, בהשוואה לכללי PECARN.

בקרב ילדים קטנים יותר, מודל OCT זיהה נכונה את כל החולים עם חבלת ראש בעלת חשיבות קלינית (בעוד שכללי PECARN סיווגו בשוגג יילוד אחד). בילדים גדולים יותר, מודל OCT פספס עשרה מקרים וכללי PECARN פספסו תשעה מקרים מבין 278 חולים עם חבלת ראש בעלת חשיבות קלינית.

בשתי הקבוצות, מודל OCT היה בעל סגוליות גבוהה יותר וערך מנבא חיובי טוב יותר משמעותית מכללי PECARN. עם זאת, לא תועדו הבדלים משמעתיים ברגישות או בערך המנבא השלילי של שני הכלים.

החוקרים כותבים כי במידה ומודל זה ייושם ברשומות הרפואיות הממוחשבות, הוא עשוי לסייע בהפחתת מספר בדיקות הדמיה מיותרות בילדים לאחר חבלת ראש, ללא פספוס חולים עם חבלת ראש בעלת חשיבות קלינית, בהשוואה לכללי PECARN.

JAMA Pediatr 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בדיקות סקר שגרתיות המבוססות על MRI מפחיתות את הסיכון לתמותה עקב סרטן שד בהיקף של 80% בנשים עם שינויים ברצף BRCA1, אך התועלת של מעקב באמצעות בדיקות MRI לא הוכחה בנשים עם שינויים ברצף BRCA2. ההנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines ממליצות כי […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • מתן Tranexamic Acid משפר ויזואליזציה ומקצר משך זמן ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    מתן Tranexamic Acid משפר ויזואליזציה ומקצר משך זמן ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Sports Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי מתן Tranexamic Acid משפר ויזואליזציה, מקצר משך זמן ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף ומשפר מדדי כאב לאחר-ניתוח. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת השימוש ב- Tranexamic Acid ב-231 חולים שעברו […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה