משפחה

תוצאות מבטיחות לגירוי חושי בחולים עם מחלת אלצהיימר (מתוך כנס ה-CTAD)

מכשיר רפואי המספק גירוי ראיה ושמיעה המעודד דפוס מסוים של גלי מוח עשוי לשמש כהתערבות לא-תרופתית מבטיחה לטיפול בתסמיני מחלת אלצהיימר, כך עולה מנתוני מחקר חדש בשלב 2, שפורסמו במהלך כנס Clinical Trials on Alzheimer’s Disease.

מחקרים קודמים הצביעו על קשר דו-כיווני בין פתולוגיה של מחלת אלצהיימר ובין הפעלה עצבית חריגה. מכאן עולה כי הפעלה עצבית חריגה מהווה יעד מבטיח לטיפול במחלת אלצהיימר.

המחקר הנוכחי כלל 53 חולים בשנות ה-70 המוקדמות לחייהם עם אבחנה של מחלת אלצהיימר בדרגה קלה-עד-בינונית, כפי שנקבע על-סמך ציון של 14-26 נקודות במבחן מיני-מנטל. מבין אלו, 33 חולים חולקו באקראי לקבלת גירוי פעיל ו-20 חולקו לגירוי דמה.

ההתערבות הפעילה כללה משלב גירוי שמיעה וראייה בתדר של 40 הרץ, אשר הוביל לדפוס גלי גאמא במוח כפי שתועד בבדיקת EEG.  החוקרים כיוונו את המכשיר לספק את הגירוי ולאחר מכן החולים לקחו את המכשיר הבית לשימוש-עצמי במשך שעה כל יום, באופן אידיאלי באותה שעה ביום, למשך שישה חודשים.

על-סמך נתונים אודות למעלה מ-30,000 שעות טיפול, החוקרים קבעו כי הטיפול הדגים פרופיל בטיחות מצוין, עם אירועים חריגים דומים בשתי הקבוצות. אירועים חריגים על-רקע הטיפול שתועדו בשכיחות גבוהה יותר בזרוע הטיפול הפיל כללו טנטון וכאבי ראש.

המשתתפים דיווחו כי היה קל לשלב את הטיפול בשגרה היומית שלהם, כאשר למעלה מ-80% מהחולים הקפידו על הפרוטוקול המומלץ.

בתום המחקר, המשתתפים נשאלו אם הם מעוניינים לקחת חלק בשלב הארכה בתווית פתוחה ומרביתם הביע עניין להמשיך להשתמש במכשיר.

ההתערבות הדגימה את ההשפעה הבולטת ביותר על התפקוד, כפי שנקבע לפי מדדי ADCS-ADL (AD Cooperative Study Activities of Daily Living). החוקרים זיהו השפעה משמעותית על פעילויות יומיומיות, אשר לדעתם מהווה מדד חשוב לתפקוד המטופלים ביום-יום טוב יותר מאשר זכירת חמש או שש מילים בסולם ADAS-Cog.

אמנם ההערכה הקוגניטיבית הצביעה על תוצאות שונות, אך נרשם הבדל משמעותי בהשפעה על תוצאות מבחן מיני-מנטל ו-Integrated Alzheimer’s Disease Rating Scale.

לטיפול הפעיל הייתה גם השפעה על המוח, כפי שנקבע לפי בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית. הטיפול הפחית משמעותית את אובדן נפח מוח, עם נטיה משמעותית להפחתת התרחבות חדר לטראלי. בנוסף, תועדה ירידה משמעותית בנפח אונה אוקסיפיטאלית וירידה בעובי הקורטקס.

מד אקטיגרפיה בתת-קבוצה של המשתתפים הראה כי אלו בזרוע ההתערבות הפעילה הדגימו שיפור באיכות השינה במונחים של תקופות קצרות יותר של פעילות בזמן הלילה. זאת בניגוד לממצאים בזרוע הפלסבו, שם הדפוס היה הפוך, עם עליה במשך ערות בלילה.

החוקרים מצפים להמשיך ולבחון את גישות הטיפול הנ”ל במחקרים נוספים.

מתוך כנס ה-CTAD

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה