מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מצא כי כריתת שקדים ושקד שלישי (Adenotonsillectomy) בילדים עם הפרעת נשימה בשינה קלה הובילה לירידה של 32% במספר הביקורים הרפואיים ולירידה של 48% בשימוש בתרופות לאורך שנה, בהשוואה למעקב בלבד.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעת נשימה בשינה בילדים נקשרה עם בעיות בריאותיות רבות, אך עד כה לא היה ברור אם כריתת שקדים מוקדמת בילדים עם הפרעת נשימה בשינה בדרגה קלה עשויה להפחית את הצורך בשירותי בריאות מעבר לשיפור איכות השינה. המחקר הנוכחי בחן את ההשלכות הרחבות יותר של הניתוח על שימוש במשאבי בריאות.
החוקרים השלימו מחקר קליני אקראי מבוקר שנערך בין השנים 2016 ל-2022 בעשרה מרכזים רפואיים מובילים בארה"ב. מדגם המחקר כלל 381 ילדים בגילאי 3 עד 13 שנים עם הפרעת נשימה בשינה בדרגה קלה, היפרטרופיית שקדים בדרגה 2 ומעלה, מדד מסת גוף נמוך והפניה מרופאים במסגרת רשומות רפואיות אלקטרוניות מקומיות.
במסגרת המחקר נערכה השוואה בין כריתת שקדים מוקדמת לבין מעקב עם טיפול תומך. ניתוח הנתונים התמקד במספר הביקורים הרפואיים והמרשמים שנרשמו במשך 12 חודשים לאחר החלוקה לקבוצות, תוך אי הכללת ביקורים שהתרחשו ב-28 הימים שלאחר הניתוח כדי למנוע הטיה בשל טיפול פוסט-ניתוחי מיידי.
מהנתונים עולה כי בקרב הילדים לאחר ההתערבות הניתוחית נרשמה ירידה של 32% בסך כל הביקורים הרפואיים, בהשוואה למעקב בלבד. עוד דווח על ירידה של 48% במספר המרשמים לטיפולים תרופתיים בילדים לאחר ניתוח לכריתת שקדים ושקד שלישי, בהשוואה לאלו בקבוצת המעקב.
הירידה בביקורים הרפואיים נבעה בעיקר מירידה במספר הביקורים במרפאות חוץ (הבדל ממוצע של 0.77- למשתתף בכל שנה) ובפרוצדורות אמבולטוריות (הבדל ממוצע של 0.44- למשתתף בכל שנה).
הירידה בהיקף המרשמים הייתה בולטת במיוחד במשככי כאבים (הבדל ממוצע של 0.81-), תרופות דרמטולוגיות (הבדל ממוצע של 0.54-) ותרופות למחלות בדרכי האוויר, דוגמת קורטיקוסטרואידים (הבדל ממוצע של 0.50-).
ההשפעה של ההתערבות הניתוחית הייתה משמעותית יותר בקרב ילדים מעל גיל 5, עם ירידה של 1.53 ביקורים בשנה, לעומת ירידה של 0.94 ביקורים בשנה בקרב ילדים בני 5 ומטה.
החוקרים כותבים כי הקטגוריה שבה נרשמה הירידה הגדולה ביותר בשימוש בתרופות הייתה משככי כאבים, גם לאחר שלילת מרשמים שניתנו לאחר הניתוח. ממצא זה עולה בקנה אחד עם תוצאות מחקרים קודמים שהראו כי מחסור בשינה משפיע על עיבוד תחושת הכאב.
JAMA Pediatrics, March 17, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!