נפרולוגיה

צריכה גבוהה של מלח עשויה להגביר את הסיכון למחלת כליות כרונית (JAMA Netw Open)

אנשים שרגילים להוסיף מלח באופן קבוע לצד השולחן עלולים להיות בסיכון מוגבר לפיתוח מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease, CDK), כך פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of the American Medical Association.

תזונה עתירת מלח קושרה בעבר לבעיות בריאותיות רבות, כולל יתר לחץ דם ומחלות לב. במחקרים קודמים נראה כי תדירות הוספת מלח לצד השולחן משקפת במידת מה את צריכת המלח בפועל ולכן יכולה להעיד על הרגל של אכילת מזון עתיר במלח. על כן, החוקרים רצו לבדוק אם גם הרגל זה יכול להיות מקושר לעלייה בסיכון ל-CKD, על מנת לספק מידע חשוב למדיניות בריאות הציבור ולהמלצות תזונתיות.

מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר בין הרגלי הוספת מלח ליד השולחן לסיכון לפיתוח CKD. על כן, החוקרים בדקו את השפעת הוספת מלח לאוכל על תדירות פיתוח CKD באוכלוסייה. המחקר כלל יותר מ-460,000 משתתפים במהלך תקופת מעקב של למעלה מעשור, בה נרשמו כ-22,000 מקרים חדשים של CKD.

מהתוצאות עולה כי ישנו קשר ישיר בין תדירות הוספת המלח לסיכון מוגבר ל-CKD. נמצא שגם הוספת מלח לעיתים העלתה את הסיכון ב-7% (רווח בר-סמך 95%: 1.04-1.10) לעומת אלו שלא הוסיפו מלח בכלל או לעיתים נדירות. אצל אלו שהוסיפו מלח באופן תדיר, הסיכון עלה ב-12% (רווח בר-סמך 95%: 1.07-1.16) ואצל מי שתמיד הוסיף מלח, הסיכון עלה ב-29% (רווח בר-סמך 95%: 1.22-1.37).

ראוי לציין כי אנשים שהוסיפו תכופות מלח בדרך כלל אימצו אורך חיים פחות בריא והיו בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך. בנוסף, כבר בתחילת המחקר הם הראו אינדקס מסת גוף גבוה יותר (BMI), היו בעלי סיכוי גבוה לעשן, סבלו מסוכרת או מחלות לב וכלי דם, והיו בעליestimated Glomerular Filtration Rate (eGFR) נמוך. לאחר תיקון לפקטורים אלו, תוצאות המחקר מצביעות שעדיין ישנו קשר סטטיסטי בין הרגלי הוספת מלח לסיכון ל-CKD אם כי נמוך יותר מלפני התיקון. כלומר, נראה כי יתכן ולהרגלי הוספת המלח לצד השולחן יש השפעה על הסיכון לפתח מחלת כליות כרונית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי המחקר מעלה חשש בקשר שבין הוספת מלח לאוכל לצד השולחן לסיכון מוגבר לפתח CKD באוכלוסייה הכללית. יחד עם זאת, הם מציינים שתדירות ההוספה אינה משקפת בהכרח את צריכת המלח האמיתית, על אף מה שנטען במחקרים קודמים וכי יתכן שהיא רק מראה על אורח חיים לא בריא באופן כללי. על כן, הם משערים שהפחתת השימוש במלח עשויה לסייע בהפחתת הסיכון ל-CKD בקרב האוכלוסייה, אך השערה זו זקוקה לגיבוי במחקרים נוספים.

 

JAMA Netw Open Dec 28 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • הופעה חדשה של יתר לחץ דם מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מיומות בנשים בגיל העמידה (JAMA Netw Open)

    הופעה חדשה של יתר לחץ דם מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מיומות בנשים בגיל העמידה (JAMA Netw Open)

    הופעה חדשה של יתר לחץ דם מלווה בעליה של 45% בסיכון להתפתחות מיומות ברחם בנשים ללא היסטוריה של יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 2,570 נשים בגילאי 43-52 שנים (גיל חציוני של 45 שנים) לאורך 13 ביקורים החל משנת 1996 ועד 2013. […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה