אם עדיין לא הספקנו להיות מבולבלים מהאינפורמציה על השפעות משקאות על בריאותינו ביניהם בירה ויין אדום, הרי לפניכם סכום מאמר שהתפרסם לאחרונה בעיתון Hypertension 2005 45:87, אתם מוזמנים לעיין במאמר ובתוצאותיו. אביא לפניכם רק את התקציר.
הקשר בין צריכת אלכוהול ולחץ דם ידוע ומוכח, אך האפקט היחסי של משקאות אלכוהוליים נתון בוויכוח.
המחקר הזה הוצע על מנת לבחון אם יין אדום יכול לשפר את התפקוד הווסקולרי.
השפעת היין על לחץ דם היא תודות לתכולה הגבוהה של תרכובות פנוליות, בעלות פעילות אנטי – אוקסידנטיות שנחשבות כמרחיבי כלי דם.
לשם כך נבחרו אנשים בריאים עם לחץ דם נורמאלי. מערך הניסוי היה של 4 פעמים של crossover באופן אקראי.
המשקאות אשר נצרכו (ליום) הם: יין אדום 375 מ”ל (39 גרם אלכוהול); בירה 1125 מ”ל (41 גרם אלכוהול) או יין אדום שהורחק ממנו האלכוהול (375 מ”ל).
תקופת הניסוי 4 שבועות.
המחקר הנוכחי אכן מחזק ממצאים קודמים המראים על עליה בקצב הלב כתוצאה מעליה בצריכת אלכוהול הן באנשים עם יתר לחץ וכן באלו עם לחץ דם נורמאלי. האפקט של אלכוהול על העלייה בקצב הלב הייתה יותר בולטת במהלך הערב והלילה.
היתרון של מחקר זה על אחרים שנעשו, שנראה שהוא הראשון שבחן השפעת קצרת טווח של המשקאות האלכוהוליים (controlled study) שהוזכרו לעיל אך גם בחן את תפקוד האנדותל.
יחד עם זאת, שני מחקרים לא מבוקרים אחרים מדווחים שצריכה קצרת טווח של מיץ ענבים (4-8 מ”ל/ק”ג ליום למשך 2-4 שבועות), אכן שיפרה את תפקוד האנדותל.
למרבה הצער, מחקרים אלו לא רק שלא נעשו באקראיות גם לא הייתה להם קבוצת ביקורת שקבלה משקה עם ריכוז נמוך של פלבונידים (חומרים שלהם מייחסים את האפקטים לתפקוד האנדותל).
בנוסף לכך, בשני המחקרים האלו מתן מיץ הענבים היה בבוקר מיד לפני הבדיקה של תפקוד האנדותל.
זה כמובן מקשה לקבוע האם השיפור הוא תוצאה של צריכה אקוטית או תוצאה של צריכה קצרת הטווח במהלך הניסוי.
המחקר הנוכחי אכן היה מבוקר היטב ויש לו יתרון על אחרים אך יש לזכור; הסטטוס של “שותים בריאים” ללא כל השפעה עדיין אינו אומר שמיץ ענבים או יין אדום אין השפעה על תפקוד האנדותל.
דעתי היא שלשתיית משקאות אלו יש בוודאי אפקט מניעתי ולא קצר טווח כפי שנבדק בניסוי זה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!