אונקולוגיה

הלכה ורפואה ב’יד שרה’ : סתירה בין דעות הרופאים בעניין אכילת חולה ביום הכיפורים/מאת הרב יעקב וינר

חולה פנה לשני רופאים בשאלה האם על פי צרכיו הרפואיים הוא רשאי לצום ביום הכיפורים או לא. אחד מהרופאים מומחה בתחום הספציפי הנוגע לעניין המחלה, ואילו הרופא השני מתמחה ברפואה כללית בלבד, אך הוא בעל ניסיון וותק רב שנים יותר מחברו. כל אחד מהרופאים קבע קביעה אחרת, אחד מהם אומר שהוא יכול לצום ואין בכך שום סכנה, ואילו לדעת השני על ידי הצום עלול החולה להסתכן. למי מהם צריך החולה לשמוע?

אדם חש בכאבים עזים באוזנו בערב יום הכיפורים, ופנה לרופא אף-אוזן-גרון לצורך בדיקה, קביעת הרופא היתה שאף שיש באוזנו דלקת ועליו ליטול תרופות, בכל זאת אין בזה סכנה לחייו ועל כן לדעתו החולה יכול לצום ביום הכיפורים. לאחר מכן הלך החולה לשאול את דעתם של שנים משכיניו, המשמשים אף הם כרופאים בתחום הרפואה הכללית, ולהם ניסיון רב שנים בענייני רפואה. רופאים אלו קבעו לאחר בדיקתו, שהדלקת שבאוזנו מהווה סכנה לבריאותו, ועל כן בנוסף לנטילת התרופות, עליו להימנע מלצום ביום כיפור.

השאלה היא: כיצד על חולה זה לנהוג, האם עליו לצום כקביעתו של הרופא המומחה בתחום האוזניים, או שמא עליו לאכול ולשתות ביום כיפור כקביעת הרופאים הכלליים, מאחר שיש שניים כנגד אחד, ועוד, שיש להם ניסיון רב שנים ברפואה כללית?

תשובה: בהלכות אכילת חולה ביום הכיפורים פסק השולחן ערוך (אורח חיים סימן תרי”ח): “רופא אחד אומר – צריך, ורופא אחד אומר – אינו צריך, מאכילין אותו”. כלומר, שכאשר ישנה מחלוקת בין שני רופאים בעניין צום יום כיפור, אין החולה צריך לצום.

הרמ”א הוסיף על דברי השולחן ערוך וכתב: “והוא הדין לשנים נגד שנים, ואפילו קצתן יותר בקיאין מקצתן”. כלומר, שכאשר בחילוקי הדעות בין הרופאים מעורבים יותר משני רופאים – ששנים או יותר אומרים שעל החולה לאכול ביום כיפור, וכנגדם יש שנים הקובעים קביעה הפוכה – שעל החולה לצום, מותר לחולה לאכול, אף שהרופאים המחמירים הם מומחים ובכירים יותר מהאחרים.

עוד פסק שם בעל השולחן ערוך, שכאשר רופא אחד קובע שהחולה צריך לאכול, וכנגדו יש רוב דעות – שני רופאים או יותר – שלפי דעתם החולה רשאי לצום והדבר אינו מהווה סכנה לבריאותו, באופן זה יש ללכת אחרי קביעת הרוב ועל החולה לצום.

המשנה ברורה כתב בעניין זה חידוש מעניין: שבמקרה בו לדעת רופא אחד על החולה לאכול ביום הכיפורים, ואילו לדעת שני רופאים או יותר עליו לצום, כאשר הרופא היחיד “מופלג בחכמה” יותר מהרופאים האחרים, כלומר – שהוא רופא בעל שם וותק רב הרבה יותר מהרופאים האחרים, יש להכריע להקל לאכול כדעת הרופא היחיד אף כנגד הרבים.

מאידך – קובע המשנה ברורה, אם המחלוקת בין הרופאים היא הפוכה, שהרופא היחיד מחמיר וקובע שעל החולה לצום, ואילו הרופאים הרבים קובעים שעליו לאכול, במקרה כזה אין לחולה לצום אפילו כאשר הרופא היחיד הוא רופא בכיר ומומחה יותר מהשאר.

על פי דבריו, גם בנידון שאלתנו, על החולה לאכול ולא לצום – כדעת שני הרופאים שקבעו להקל, שהרי הם רוב, ובמקרה שהרוב מקילים, אף שהיחיד שכנגדם מומחה יותר, אין לשמוע בקול קביעתו אלא יש ללכת אחרי הרבים.

אכן, אילו המחלוקת בין הרופאים היתה הפוכה, שהרופא א.א.ג המומחה היה קובע שעל החולה לאכול, ואילו שני הרופאים היו קובעים שעליו לצום, היה מקום לפסוק שעל החולה לאכול, מאחר שרופא א.א.ג נחשב מומחה בתחומו יותר מרופאים כלליים, אף שהם ותיקים ובעלי ניסיון רב יותר, (אכן דין זה עדיין צריך עיון, מהו גדרו של רופא המומחה בתחום רפואי מסויים, האם יש להחשיבו כ”מופלג בחכמה” או לא).

אמנם, דיני האכילה ביום הכיפורים לחולים, הם דברים מורכבים, ועל כן אין לדמות בעניינים אלו מקרה אחד למשנהו, אלא יש לשאול רב פוסק הלכה בכל מקרה ומקרה לגופו.

השם יתברך ישלח רפואתו לכל חולי ישראל, ויחיש גאולתנו במהרה בימינו. אמן!

הכותב – הרב יעקב וינר שליט”א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il ובטלפון 02-6444590, וכן בכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה