עליה בריכוז טרופונין מסוג I ו-T מלווה בסיכון מוגבר לפגיעה בתפקוד הלב על-רקע טיפול ב- Trastuzumab (הרספטין) בנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.
במסגרת המקחר בחנו החוקרים את הפוטנציאל של התבססות על בדיקות cTnI (Troponin I), cTnT (Troponin T) ו-NT-proBNP (N-terminal Prohormone of Brain Natriuretic Peptide) לניטור הבטיחות הלבבית בנשים שלקחו חלק במחקר HERA (Herceptin Adjuvant).
בתחילת המחקר, ב-13.9% מהנשים שטופלו ב- Trastuzumab תועדו ערכי cTnI מוגברים וב-24.9% תועדו ערכי cTnT מוגברים, זאת בהשוואה ל-12.9% ו-24.6%, בהתאמה, מהנשים שחולקו לקבוצת מעקב בלבד.
במרבית המקרים של ריכוזי cTnI ו-cTnT מוגברים, העליה בערכי טרופונין תועדה כבר בתחילת הדרך וניתן היה לפרשה כביטוי של רעילות לבבית על-רקע אנתרציקלינים, מאחר ו-94% מהנשים כבר קיבלו טיפול באנתרציקלינים, כחלק מטיפול כימותרפי אדג'וונטי.
ריכוז cTnI מוגבר בתחילת המחקר לווה בעליה של פי 3.76 בסיכון לירידה משמעותית במקטע הפליטה של חדר שמאל, בעוד שריכוז מוגבר של cTnT לווה בעליה של פי 2.37 בסיכון לירידה משמעותית במקטע הפליטה של חדר שמאל, לאחר תקנון לגורמים אחרים.
כל עליה של 10 ננוגרם/ד"ל של NT-proBNP לוותה בעליה בסיכון לירידה משמעותית במקטע הפליטה של חדר שמאל של כ-30%, אך הוריאביליות ברמות NT-proBNP לא סייעה בהבחנה בין חולים עם ובלי ירידה משמעותית במקטע הפליטה של חדר שמאל.
בדומה, רמות cTnI ו-cTnT לא הצליחו לנבא באופן מהימן ירידה משמעותית במקטע הפליטה של חדר שמאל.
ממצאי המחקר אינם מצדיקים שימוש בסמנים הלבביים האמורים בכלל הנשים המיועדות לטיפול ב- Trastuzumab. עם זאת, יש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא.
J Clin Oncol 2016
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!