אורתופדיה-פיזיותרפיה

האם קרע מלא בצולבת יכול להחלים ללא ניתוח? – מאמר אורח מאת אדי רון, ספורט-תרפיסט מומחה לפילאטיס שיקומי, מלווה ומשקם פציעות של ספורטאים בינלאומיים

עדי רן | Adi Ran

קרע ברצועה הצולבת הקדמית הינה פציעה נפוצה בפעילות ספורטיבית שיש בה קפיצות בלימות ושינויי כיוון. עד לא מזמן הדעה הרווחת הייתה שהרצועה הצולבת הקדמית, ה- ACL, אינה יכולה להחלים, ולכן ההמלצה הייתה ניתוח לשחזור הרצועה ויפה שעה אחת קודם, בייחוד כי הדבר כרוך היה בתהליך שיקום ארוך.

במהלך מונדיאל 2022, המגן הצרפתי לוקאס הרננדז, נפצע במהלך משחק מול אוסטרליה. לאחר המשחק התגלה שמדובר בקרע ברצועה והרננדז נותח מיידית. ביירן מינכן אף הודיעו שהרננדז שוקל פרישה עקב הפציעה, אך לבסוף השחקן החליט שלא לפרוש.

קרעים בצולבת זו הפציעה הנפוצה ביותר בקרב ספורטאים.  20% סובלים מפגיעת רצועה נוספת במהלך השנתיים שלאחר הפגיעה, וישנם סימנים לשינויים ניווניים מוקדמים אצל 79%.

תופעת הקרעים נמצאת בעלייה בשנים האחרונות והאוכלוסיה הנמצאת בסיכון הגבוה ביותר הם ספורטאים צעירים וזאת במיוחד בגלל שאימוני הספורט שהם מבצעים נעשים בצורה אינטנסיבית יותר ומגיל צעיר יותר מבעבר.

בביצוע ניתוח לשחזור רצועה נלקחים שתל או רקמה משריר ההמסטרינג או מגיד הקוודרספס – הגיד שבתוכו יושבת פיקת הברך, לצורך שחזור של הרצועה המקורית. ההיגיון מאחורי הפעולה הוא שברך ללא רצועה קדמית, תסבול מחוסר יציבות ותעלה את הסיכון לפציעה חמורה יותר ותוביל לתהליך שחיקה מוקדם של סחוסי הברך. על כן, ניתוח לשחזור מקנה לברך את היציבות שהיא צריכה כדי לעמוד בעומסים שספורט ופעילות גופנית מייצרים ומפחית משמעותית את הסיכוי לנזק עתידי.

ב-2010 פורסם מחקר KANON, מחקר ראשון מסוגו שהשווה השלכות בין 121 צעירים בגילאי 18-35 פעילים עם קרע אקוטי ברצועה הצולבת הקדמית. 62 עברו ניתוח לשחזור הרצועה ושיקום, 59 הנוספים נשלחו לשיקום בלבד עם אופציה לניתוח שחזור עתידי.

המחקר מצא שבין אלו שנותחו לעומת אלו שעברו שיקום ללא שחזור, נראו מעט מאוד הבדלים בקריטריונים חשובים כמו כאב, חוסר יציבות בברך, שינויים מבניים ושחיקה, תפקוד ביומיום ואיכות החיים בטווח של 2-5 שנים מארוע הפציעה.

מעבר לכך, בסקירה חוזרת של מחקר kanon שפורסמה ממש לאחרונה, מצאו החוקרים שכ-53% מהמטופלים שעברו שיקום תנועתי בלבד ראו ב- mri במעקב של שנתיים שהרצועה החלימה. למטופלים שהחלימו היו פחות סיבוכים והשפעות שליליות בכל הפרמטרים שבדקו – כאב, נפיחות, תפקוד ספורטיבי ואיכות חיים.

הסקירה הזו בעצם משנה את התמונה. עד היום לא בדקו את האופציה של החלמה ספונטנית של רצועה ולכן גם לא יכלו לדעת על מערכת היחסים של רצועה שהחלימה לבין חזרה לתפקוד של המטופל.  עכשיו שמערכת היחסים הזו תתחיל להיחקר, סביר שנראה את ההשפעה שלה על תהליך קבלת ההחלטות בפציעות מהסוג הזה, בעתיד הקרוב.

MRI לא תמיד קובע את המשך הטיפול: למרות הטכנולוגיה המדהימה של בדיקות ההדמיה וחשיבותן באבחנה מבדלת, אפשר לומר בביטחון שבמקרה של קרעים בצולבת, רצוי לתת יותר משקל לתמונה הקלינית: בדיקות יציבות, טווחים, כוח ומבחנים כמו מבחן המגירה או מבחן לחמן אשר בודקות חוסר יציבות בברך. אפשר ללמוד ממחקר מ-2017 שפורסם ב journal of sport rehabilitation, שהשווה ביכולות האבחנה של מבחנים קליניים לעומת mri. במחקר גילו שבאבחנה של קרע ברצועה הצולבת המבחנים הקליניים קיבלו דירוג גבוהה יותר בספציפיות שלהן.

ב-2019 פורסם מאמר ב – American Journal of Sports Medicine המסכם הנחיות למניעת קרע צולבת בקרב ספורטאיות צעירות: הסקירה כללה 18 מחקרים, בקרב מעל 27,000 מתאמנות. מהמאמר עולה כי אימוני NMT neuromuscular training  לחיזוק פלג גוף תחתון הצליחו להפחית קרעים בקרב האוכלוסייה הצעירה.

ייתכן שתרגילי חיזוק ומניעה יכולים לא רק להפחית את מקרי הפציעה כפי שראינו במחקרים אלה, אלא גם להפחית את הנזק הרחב המתלווה פעמים רבות, כמו קרע של המיניסקוס וקרע של מבנים נוספים בברך. בנוסף, חיזוק פלג גוף תחתון לפני ניתוח עשוי להפחית את משך זמן השיקום ולהשפיע על הצלחת הניתוח.

אדי רון הוא ספורט-תרפיסט מומחה לפילאטיס שיקומי, מלווה ומשקם פציעות של ספורטאים בינלאומיים

 

4 תגובות
  1. זיוה גינוסר
    זיוה גינוסר אומר:

    ככתב עת רפואי היה חשוב שתפנו לאיש מקצוע מתוך מקצועות הבריאות (פיזיותרפיה למשל). יש רבים שעובדים עם ספורטאים בוינגייט ובקבוצות הספורט , לפנות למטפל שלא ברורה הכשרתו, ואין במדינה חוק מי יכול לקרוא לעצמו ספורטרפיסט, בניגוד לאנשי מקצועות הבריאות שהכשרתם מעוגנת בחוק.

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    בקשישים עם דלקת תוספתן חדה ללא סיבוכים אשר עברו ניתוח בתוך יממה מהאשפוז תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר באשפוז בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית או עברו ניתוח בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 24,320 קשישים (גיל חציוני של 72 שנים, 50.9% נשים) עם דלקת תוספתן ללא-סיבוכים […]

  • הסחת דעת באמצעות משחקי וידאו דו-ממדיים או טכנולוגיית מציאות מדומה תלת-ממדית יעילה להקלה על חרדה מניתוח בילדים (Anesthesia & Analgesia)

    הסחת דעת באמצעות משחקי וידאו דו-ממדיים או טכנולוגיית מציאות מדומה תלת-ממדית יעילה להקלה על חרדה מניתוח בילדים (Anesthesia & Analgesia)

    הסחת דעת פסיבית באמצעות סרטונים דו-ממדיים או מציאות מדומה תלת-ממדית דומה ביעילות להקלה על חרדה בילדים במהלך השראת הרדמה לפני התערבות ניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Anesthesia & Anaglesia. החוקרים השלימו מחקר אקראי ומבוקר שכלל 188 ילדים (גילאי 4-13 שנים) שעברו ניתוח אלקטיבי או דחוף תחת הרדמה כללית בבית חולים אחד באוסטרליה. […]

  • משככי כאבים נפוצים אינם יעילים במניעת הישנות כאב לאחר טיפול לאבני כליה (Academic Emergency Medicine)

    משככי כאבים נפוצים אינם יעילים במניעת הישנות כאב לאחר טיפול לאבני כליה (Academic Emergency Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Academic Emergency Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Piroxicam ו-Paracetamol אינם יעילים במניעת הישנות כאב או פניה חוזרת לחדר מיון בתוך שבעה ימים מטיפול באבני כליות. מבין שתי התרופות, היארעות אירועים חריגים גבוהה יותר עם טיפול ב-Piroxicam. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי, אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל ארבעה חדרי מיון […]

  • שכיחות גבוהה של מחלת גידים בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של היד (Rheumatology)

    שכיחות גבוהה של מחלת גידים בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של היד (Rheumatology)

    בדיקות אולטרה-סאונד הדגימו מעורבות גידים בקרוב ל-70% מהחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הידיים, ללא השפעה משמעותית על כאב או תפקוד היד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכת העת Rheumatology. נזק לגידים היה נפוץ יותר בגידים מכופפים, בעוד שדלקת גידים הייתה נפוצה יותר בגידים מיישרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נזק לגידים מלווה בשיעור גבוה של נזק […]

  • שיעור סיבוכים נמוך יותר עם בורג ללא ראש לעומת מיני-פלטה לטיפול בשברי ראש רדיוס (J Shoulder Elbow Surgery)

    שיעור סיבוכים נמוך יותר עם בורג ללא ראש לעומת מיני-פלטה לטיפול בשברי ראש רדיוס (J Shoulder Elbow Surgery)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Shoulder and Elbow Surgery עולה כי שימוש בבורג ללא ראש מוביל לתוצאות טובות יותר ממיני-פלטה בחולים לאחר שבר ראש רדיוס, כולל טווח תנועה טוב יותר ושיעור סיבוכים נמוך יותר, למרות שיעורי איחוי שבר דומים. המחקר הפרוספקטיבי, חד-מרכזי, אקראי, כלל 60 חולים שעברו ניתוח בשל שבר מבודד של […]

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה