אנדוקרינולוגיה ילדים

מחקר מצא כי עדיף לחולי סוכרת לאכול את האורז שלהם קר/ מאמר אורח

אורז

החוקרים גילו כי אכילת אורז קר עוזרת בשמירה מאזן סוכר תקין לחולי סכרת

קירור אורז מסייע באיזון הסוכרים בדם כך עולה ממחקר חדש אשר מצא כי עדיף לחולים בסוכרת סוג 1 לצרוך את האורז שלהם דווקא קר ולא מחומם.

פרופ’ אריאל רבל מנהל תחום רפואה בקדימה סטם: “סוכרת מסוג 1, או “סוכרת נעורים” מאופיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם.  ולכן המטרה העיקרית בטיפול סוכרת היא להשיג איזון של ערכי הגלוקוז, לרוב באמצעות שימוש באינסולין, כדי להימנע מסיבוכי סוכרת כרוניים. חולי הסוכרת צריכים גם להקפיד במיוחד על כמות הפחמימות וסוגן”.

אורז הוא אחד המקורות הנפוצים ביותר לפחמימות, אשר משפיעות על התגובה הגליקמית אצל חולי סוכרת. הפחמימה באורז היא עמילן, הבנויה משרשרת ארוכה של סוכרים. עמילן מתפרק בעיכול לחלקי הגלוקוז המרכיבים אותו ולכן מעלה את הרמה הגליקמית בדם. עם זאת, בין כל סוגי העמילן קיים גם עמילן עמיד שאינו מתפרק כל כך בעיכול. אחת הדרכים ליצירת עמילן עמיד היא קירור האוכל. החוקרים מסבירים כי קירור האורז לאחר הבישול גורם להגברת כמות העמילן העמיד בו שהופכת אותו למאכל שלא נספג במערכת העיכול ולכן לא משפיע על הרמה הגליקמית ואף יכול לתרום להורדת ערכי הגלוקוז לאחר הארוחה.

המחקר כלל 32 חולים עם סוכרת מסוג 1. כל משתתף במחקר צרך שתי ארוחות דומות עם אורז לבן. אחת מהן הוגשה מיד לאחר ההכנה, ואחרת צוננה למשך 24 שעות ב-4 מעלות צלזיוס וחוממה מחדש לפני ההגשה. לאחר ארוחה מדדו את הערך הגליקמי במשך 3 שעות לאחר הארוחה עבור כל מטופל.

מן המחקר עלה כי לאחר ארוחה עם אורז מקורר העקומה הגליקמית הייתה נמוכה משמעותית – 135 לעומת 336 (P>0.0001). אולם נרשם גם מספר גבוה יותר של אירועי היפוגליקמיה (נפילת סוכר, הכוללת חולשה והתעלפות ועלולה להביא אף למצבים מסכני חיים) 12 פעמים לאחר צריכת ארוחות עם אורז מקורר בהשוואה לארוחות טריות במהלך 180 דקות לעומת 3 אשר נבעו מאי התאמת רמת האינסולין שהוזרקה לרמת העמילן הנמוכה יותר.

מסקנות המחקר מעלות כי צריכת אורז מקורר אצל חולים עם סוכרת סוג 1 מביאה לעלייה נמוכה יותר ברמת הגלוקוז בדם לאחר הארוחה.  אבל אם המטופלים לא מפחיתים את מינון האינסולין שלהם בהתאם ונותרים עם מינון סטנדרטי, הסיכון להיפוגליקמיה גדל משמעותית.

למחקר לחצו כאן בבקשה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה