ילדים

בדיקת נוגדנים למזון עשויה לסייע בבחירת הדיאטה בחולים עם תסמונת מעי רגיז (Gastroenterology)

דיאטת אלימינציה בהנחיית בדיקה חדשה של נוגדנים ספציפיים עשויה לסייע בהפחתת כאבי בטן בחלק גדול מהחולים עם תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), כך על-פי תוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology.

דיאטת אלימינציה המכוונת למזונות הגורמים לעליה ברמות נוגדני IgG הוכחה ככלי מבטיח בטיפול בחולים עם תסמונת מעי רגיז; עם זאת, המחקרים להערכת היעילות של גישה זו היו מוגבלים בשיטות והציגו תוצאות סותרות. כעת השלימו החוקרים מחקר קליני להערכת היעילות של דיאטת אלימינציה על-בסיס בדיקת נוגדנים חדשה ספציפית לתסמונת מעי רגיז בחולים עם אבחנה של התסמונת בגילאי 21 שנים ומעלה, אשר סבלו בממוצע מכאבי בטן בעוצמה של 3.0-7.5 בממוצע לאורך שבועיים ונמצאו חיוביים לפחות למזון אחד בבדיקה הכוללת נוגדנים כנגד 18 מאכלים.

המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת התערבות שהקפידה על דיאטה בהנחיית בדיקת הנוגדנים, או לקבוצת ביקורת שכללה דיאטת דמה למשך שמונה שבועות. החולים בקבוצת ההתערבות הוציאו מהתפריט היומי מאכלים להם נמצאו חיוביים בבדיקת הנוגדנים, בעוד שאלו בקבוצת הביקורת הוציאו מהתפריט מאכלים דומים לאלו שנמצאו חיוביים.

התוצא העיקרי היה ירידה של לפחות 30% בעצימות כאבי בטן למשך לפחות שבועיים במהלך ארבעת השבועות האחרונים בתקופה של שמונה שבועות ההתערבות.

מדגם המחקר כלל 118 חולים בקבוצת ההתערבות (גיל ממוצע של 39.5 שנים, 76.3% נשים) ו-105 חולים בקבוצת הביקורת (גיל ממוצע של 40.7 שנים, 81.0% נשים).

שיעור גבוה יותר משמעותית של חולים שהקפידו על דיאטת אלימינציה על-בסיס בדיקת הנוגדנים השיגו את התוצא העיקרי של ירידה בכאבי בטן, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (59.6% לעומת 42.1%, p=0.02).

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלו שיעורי תגובה גבוהים יותר בחולים עם תסמונת מעי רגיז שעיקרה עצירות (67.1% לעומת 35.8%) וחולים עם תסמונת מעי רגיז עם תמונה מעורבת (66.0% לעומת 29.5%) בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת.

מספר האירועים החריגים היה מעט גבוה יותר בקבוצת הביקורת לעומת קבוצת ההתערבות (2.5% לעומת 7.6%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הרגלי התזונה הם מורכבים וזיהוי טריגרים בתזונה הינה משימה לא פשוטה. בדיקת נוגדנים זו הספציפית לתסמונת מעי רגיז עשויה לסייע לחולים הסובלים מהתסמונת לזהות את המאכלים הספציפיים העלולים להוביל להחמרה בתסמינים שלהם.

Gastroenterology, March 2025

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה