פסיכיאטריה

מיגרנה קשורה לסיכון גבוה יותר לדיכאון מג’ורי וסימפטומים גופניים כרוניים (מתוך Neurology)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת ינואר של Neurology, עולה כי נשים עם מיגרניות כרוניות נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון ומסימפטומים גופניים כרונים חמורים אחרים.

החוקרים מצאו כי לנשים הסובלות מכאבי ראש כרוניים (יותר מ-15 כאבי ראש כל חודש) יש סיכון גבוה פי 4 לסבול מדיכאון בהשוואה לנשים עם כאבי ראש אפיזודיים (פחות מ-15 כאבי ראש בחודש). בנוסף, נשים בקבוצת כאבי הראש הכרוניים היו עתידות לדווח פי 3 יותר על דרגה גבוהה של סימפטומים הקשורים לכאבי ראש, כולל עייפות, בחילה, סחרחורת, כאב או בעיות בית קיום יחסי מין.

יתרה מכך, בקרב חולות, שאובחנו כסובלים ממיגרנה חמורה המטילה נכות, המחקר מראה כי הסבירות לדיכאון מג’ורי עולה פי 32 אם החולה גם מדווחת על סימפטומים גופניים חמורים.

למרות שהקשר בין מיגרנה ודיכאון כבר דווח במחקר קודם, זהו המחקר הפרוספקטיבי הראשון לבדוק את הקשר בין מיגרנה, דיכאון וסימפטומים סומאטיים.

הרבה נכתב על כאבי ראש כרוניים ודיכאון, אך לא הרבה נכתב על כאבי ראש כרוניים וסימפטומים סומאטיים. אם נוכל להבין איך שלושת אלה קשורים זה בזה פיזיולוגית, תהיה לנו תובנה גדולה יותר על דרך הטיפול בחולים אלה.

במחקר השתתפו 1032 נשים מ-6 קליניקות של כאבי ראש בארצות הברית 90% מהן אובחנו כסובלות ממיגרנות. מתוכן, 593 נבדקות דיווחו על כאבי ראש אפיזודיים ו-439 על כאבי ראש כרוניים. בין יוני 2003 ודצמבר 2004, הנבדקות השלימו שאלונים, שאספו מידע בנוגע לדמוגרפיה, גיל שבו התחילו כאבי הראש, נכות הקשורה לכאבי הראש, סימפטום סומאטי וחומרת דיכאון. לאחר מכן, החוקרים מדדו את הקשרים בין תדירות כאבי הראש ונכות הקשורה לכאבי הראש עם סימפטום סומאטי וחומרת דיכאון.

על פי התוצאות, 72% מאוכלוסיית המחקר דיווחו, שיש להם השפעה של כאבי ראש קשים, כאשר הפרופורציה הייתה גדולה יותר בקבוצת כאבי הראש הכרוניים 88% מול 60% בקבוצת כאבי הראש האפיזודיים.

באוכלוסיית המחקר, חומרת הסימפטום הסומאטי, שנמדדה על ידי שאלון PHQ-15 (Patient Health Questionnaire-15), דווחה על ידי משתתפי המחקר כגבוהה ב-31% מהמקרים, כבינונית ב-39% מהמקרים, כנמוכה ב-27% מהמקרים וכמינימאלית ב-4% מהמקרים.

מתוך 14 סימפטומים, שאינם כאבי ראש, ואשר נכללו בשאלוני PHQ-15, 11 היו יותר נפוצים בנבדקים עם כאבי ראש כרוניים ו-8 היו קשורים משמעותית עם כאבי ראש כרוניים. הסימפטומים הללו כללו : כאב בטן, כאב גב, סחרחורת, כאב או בעיות בעת קיום יחסי מין, עצירות, שלשול, בחילה, גזים, בעיות בעיכול, הרגשת עייפות, או הרגשה של אנרגיה נמוכה ובעיה בהירדמות.

Patient Health Questionnaire-9, אשר שימש להערכת דיכאון, הראה שכיחות של דיכאון מג’ורי עבור כל קבוצת המחקר של 18%. אך בהשוואה עם קבוצת כאבי הראש האפיזודיים, קבוצת כאבי הראש הכרוניים היו עתידים פי 4 יותר לדווח על סימפטומים של דיכאון מג’ורי וכמעט פי 2 יותר להציג סימפטומים של הפרעות דיכאוניות אחרות.

לדברי החוקרים לעיתים, סימפטומים של דיכאון או סימפטומים גופניים אחרים לא כל כך ברורים ולא צצים בעת הערכה כללית מהירה. במרפאות כאבי הראש, קרו הרבה פעמים, שבהן ברגע שמתחילים לדבר עם החולה הם עונים על הקריטריונים של דיכאון.

לסיכום, מחקרים בעתיד יכללו בדיקה של הקשר בין התעללות, בעיקר של התעללות בילדים ומיגרנות. יש ספרות מעניינת רבה המראה, שאירועים טראומתיים מוקדם בחיים יכולים לאפס את וסת הסטרס, כך שאם בעתיד האדם יחווה סטרסורים הוא עשוי יותר לפתח המון מבין מצבים כרוניים אלה, כולל מיגרנות.

בנוסף, החוקרים מתכוונים לבדוק אם יש הבדלים גנטיים בין חולים עם מיגרנות, סימפטומים סומאטיים חמורים ודיכאון מג’ורי. כלומר לבדוק אם פולימורפיזם בגנים של סרוטונין יכולים לגרום בחלק מהאנשים להיות רגישים יותר למצבים אלה.

Neurology. 2007;68:134-140

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Iloperidone לטיפול בהפרעה דו-קוטבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Iloperidone לטיפול בהפרעה דו-קוטבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור טבליות Iloperidone לטיפול אקוטי באירועי מאניה או מעורבים על-רקע הפרעה דו-קוטבית במבוגרים. המומחים מסבירים כי Iloperidone הינו תכשיר הפועל כאנטגוניסט משולב לקולטן 5-HT2A ו-D2 והינו חלק ממשפחת תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות. התכשיר אושר לראשונה ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי בשנת 2009 לטיפול אקוטי במבוגרים עם […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    מתן משולב של Atogepant (קיוליפטה) למניעה עם Ubrogepant (אוברלוי) לטיפול בהתקף מיגרנה נמצא בטוח ונסבל היטב לאורך 12 שבועות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים רבים נוטלים Atogepant למניעה של מיגרנה עם Ubrogepant לטיפול בהתקף מיגרנה. כעת הם ביקשו לבחון את הבטיחות […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מנבא הידרדרות נוירו-קוגניטיבית אימהית בגיל מבוגר (Obstet Gynecol)

    יתר לחץ דם הריוני מלווה במהירות עיבוד ותפקוד ניהולי נמוכים יותר בנשים לאחר גיל 45 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. מנגד, קדם רעלת הירון והיריון לא נקשרו עם הסיכון להידרדרות נוירו-קוגניטיבית. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 3,554 נשים שילדו בעברן (גיל ממוצע של 56.2 שנים), שהיו בגילאי 45 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה