פסיכיאטריה

פצצת אנרגיה אדומה: 10 יתרונות בריאותיים ברימון/ מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית סוכרת במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת

רימון

הם ידועים בעיקר בזכות המיץ האדום הבוהק והטעם העסיסי של הפרי המגיע עם בוא החגים. מה שחשוב שתכירו זה את הפוטנציאל הבריאותי הטמון בו: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, שיפור יכולות המוח, הקטנת הסיכון למחלות לב. ומה באשר לסוכרתיים? כל הסיבות להוסיף רימון לתזונה שלכם.

רימונים הם פירות עסיסיים ומתוקים עם זרעים אכילים אשר עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים ואפילו מכילים מעט חלבון. הם גם מלאים בנוגדי חמצון ובתרכובות אנטי דלקתיות כגון punicalagins. אלה נחקרו בשל היתרונות המגנים שלהם לבריאות הלב, השתן, המוח, מערכת העיכול והערמונית. לרימון עשויים להיות גם יתרונות נוספים:  חלק מהחומרים שבו נחשבים כנוגדי סרטן, תומכים בהתאוששות שרירים לאחר פעילות גופנית ונלחמים בחיידקים מזיקים.

 

10 יתרונות בריאותיים שקיימים ברימון:

  1. עמוס בחומרי הזנה

הזרעים הוורודים הקטנים בתוך רימון, הנקראים ארילס, הם החלק האכיל של הפרי. אמנם, תהליך הוצאת הזרעים מהבשר הפנימי של הפרי אינו תמיד פשוט, אך הפרופיל התזונתי והטעם שלהם שווים את ההשקעה. בסך הכול, רימונים דלים בקלוריות ושומן אך עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים. הם מכילים גם מעט חלבון.

להלן המידע התזונתי בפרי רימון ממוצע (282 גרם) אחד:

  • קלוריות: 234
  • חלבון: 4.7 גרם
  • שומן: 3.3 גרם
  • סך הפחמימות: 52 גרם

מתוכם סוכר: 38.6 גרם

מתוכם סיבים: 11.3 גרם

  • סידן: 28.2 מ”ג
  • ברזל: 0.85 מ”ג
  • מגנזיום: 33.8 מ”ג
  • זרחן: 102 מ”ג
  • אשלגן: 666 מ”ג
  • ויטמין C: 28.8 מ”ג
  • חומצה פולית (ויטמין B9): 107 מק”ג

באופן השוואתי, מנה של 1/2 כוס (87 גרם) של אריל (הגרעינים השלמים) מספקת 72 קלוריות, 16 גרם פחמימות, 3.5 גרם סיבים, 1 גרם שומן ו-1.5 גרם חלבון. כמות זו של גרגרי רימון מהווה מנת פרי אחת לסוכרתיים כך שבהחלט ניתן לאכול כמות זו בבת אחת ולבחון את ההשפעה על רמת הסוכר בדם. במידת הצורך, ניתן לאכול חופן אגוזים או שקדים מספר דקות (ואף 10-15 דקות) לפני אכילת הרימון ולבחון אם תגובת הסוכר לאחר אכילתו מתונה יותר באופן זה.

  1. עשיר בנוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם תרכובות המסייעות בהגנה על תאי הגוף מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים נמצאים תמיד בגופנו, אך יותר מדי מהם עלול להזיק ולגרום למספר מחלות כרוניות. רימונים עשירים בנוגדי חמצון ובתרכובות פוליפנוליות היוצרות הגנה מפני נזק זה. התרכובות הביו-אקטיביות העיקריות בעלות פעילות נוגדת חמצון שנמצאות ברימונים נקראות punicalagins, אנתוציאנינים וטאנינים. קבלת נוגדי חמצון מירקות ופירות כמו רימונים היא דרך מצוינת לתמוך בבריאות הכללית ולעזור במניעת מחלות.

  1. נלחם בדלקת

דלקת לטווח קצר היא תגובה גופנית נורמלית לזיהום ולפציעה. עם זאת, דלקת כרונית יכולה להוות בעיה אם אינה מטופלת – והיא נפוצה כיום, במיוחד בתרבויות מערביות. כאשר הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה לגרום למצבים כרוניים רבים, כולל מחלות לב, סוכרת מסוג 2, סרטן, מחלת אלצהיימר ועוד. אכילת רימונים עשויה לסייע במניעת דלקת כרונית הקשורה לסיכון מוגבר למחלות כרוניות.

זה מיוחס במידה רבה לתרכובות הנקראות punicalagins, אשר הוכחו כבעלי תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות במחקרי in-vitro (שנעשו לא ביצורים חיים אלא במבחנות)  וכן במחקרים שנעשו בבעלי חיים. כמה מחקרים שנעשו בעבר מצאו גם שצריכת מיץ רימונים יכולה להפחית סמנים של דלקת בגוף. ובכל זאת, יש צורך במחקר נוסף לגבי האופן שבו אכילת גרעיני רימון טריים משפיעה על דלקת בבני אדם.

  1. עשוי להיות בעלי תכונות אנטי סרטניות

כמה מחקרי in-vitro (שנעשו לא ביצורים חיים אלא במבחנות) מצאו שתרכובות בפירות, מיץ ושמן רימונים יכולים לעזור להרוג תאי סרטן או להאט את התפשטותם בגוף.

מחקרים רבים הוכיחו קשר ישיר שרימון עשוי לעזור להילחם בדלקת ולהאט את צמיחת תאי הסרטן. למעשה, הפרי הוכיח השפעות אנטי-גידוליות בסרטן הריאות, השד, הערמונית, העור והמעי הגס. מחקרים אחרים בבעלי חיים מצאו שרימון עוזר להאט את צמיחת הגידול בשלבים המוקדמים של סרטן הכבד. זה גם עוזר לדכא תגובות דלקתיות ולחץ חמצוני.

על פי מחקר מבחנה ישן יותר, תמצית רימון עשויה להיות שימושית גם להאטת הצמיחה, או אפילו גרימת מוות, של תאי סרטן הערמונית

 

  1. משפר את בריאות הלב

 ישנן עדויות שפירות עשירים בתרכובות פוליפנוליות, כגון רימון, עשויים להועיל לבריאות הלב. מחקרים מצאו שתמצית רימונים עשויה להפחית מתח חמצוני ודלקת בעורקים, להוריד לחץ דם ולעזור להילחם בטרשת עורקים – הצטברות רובד בעורקים שעלולה להוביל להתקפי לב ושבץ. במחקר שנעשה עם אנשים הסובלים מרקע של מחלות לבביות נמצא כי שתיית כוס אחת (220 מ”ל) של מיץ רימונים מדי יום במשך 5 ימים הפחיתה באופן משמעותי את התדירות והחומרה של כאבי חזה, כמו גם סמנים ביולוגיים מסוימים בדם המצביעים על השפעה מגנה על בריאות הלב.

במידה ואתם סוכרתיים או טרום סוכרתיים, לא מומלץ להתחיל לשתות מיץ רימונים באופן קבוע או בכלל, לפני שהתייעצתם על כך עם איש מקצוע. בכל מקרה, זכרו כי תמיד מומלץ לאכול את הפרי השלם על פני שתיית המיץ שלו.

 

  1. עשוי להיות בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות

תרכובות רימונים עשויות לסייע במאבק במיקרואורגניזמים מזיקים כגון סוגים מסוימים של חיידקים, פטריות ושמרים. מחקרים רבים, ותיקים וגם יותר חדשים מצביעים על כך שהם עשויים להגן על בריאות הפה על ידי השפעות אנטיבקטריאליות כנגד חיידקי פה לא רצויים שעלולים להפוך לבעייתיים כאשר הם גדלים – כגון כאלה שגורמים לריח רע מהפה ומעודדים עששת. מחקר בנושא מצא שלתרכובות מרימון היו גם השפעות אנטיבקטריאליות נגד Listeria monocytogenes, חיידק שנמצא בסביבות לחות שעלול לגרום לבעיות קשות בבליעה.

 

  1. עשוי לשפר את סיבולת הגוף בפעילות מוגברת

הפוליפנולים ברימונים עשויים להגביר את הסיבולת בזמן עשיית פעילות הגופנית – את משך הזמן שבו מסוגלים להשתתף בפעילות גופנית לפני שמתעייפים. מחקר מצא כי נטילת גרם אחד בלבד של תמצית רימונים 30 דקות לפני הריצה הגדילה את הזמן עד לתשישות ב-12%. מחקרים נוספים מצאו כי לתוספי רימונים יש פוטנציאל לשפר הן את סיבולת הפעילות הגופנית והן את התאוששות השרירים.

 

  1. טוב למוח

רימונים מכילים תרכובות בשם Ellagitannins, הפועלות כנוגדי חמצון ומפחיתות דלקת בגוף. ככאלה, הם גם מציעים יתרונות הגנה למוח מפני מצבים המושפעים מדלקת וסטרס חמצוני. כמה מחקרים מצאו כי Ellagitannins עשוי לסייע בהגנה על המוח מפני התפתחות מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון על ידי הפחתת נזקי חמצון והגברת ההישרדות של תאי המוח. הם עשויים גם לתמוך בהחלמה מפציעה מוחית היפוקסית-איסכמית

 

  1. תומך בבריאות מערכת העיכול

כמה מחקרים ישנים וחדשים יותר על בעלי חיים מצאו שלרימון השפעות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות במערכת העיכול, השפעה אשר מיוחסת במידה רבה לחומרהקרוי חומצה אלגית,, שהיא נוגד חמצון טבעי שנמצא בירקות ובפירות. מחקרים במבחנה מצאו גם שרימון יכול להגביר רמות של חיידקי מעיים מועילים, כולל Bifidobacterium ו-Lactobacillus, מה שמצביע על כך שעשויות להיות לו השפעות פרה-ביוטיות). פרהביוטיקה הן תרכובות, בדרך כלל סיבים, המשמשות כדלק לחיידקים הטובים, או הפרוביוטיקה, במערכת העיכול שלך. פרה-ביוטיקה מאפשרת לחיידקים אלו לשגשג ולתמוך במיקרוביום בריא יותר במעיים.

בנוסף, רימונים עשירים בסיבים, ומציעים כ-3.5 גרם למנה של 1/2 כוס (87 גרם). סיבים חיוניים לבריאות מערכת העיכול ועשויים להגן מפני עצירות, טחורים, סרטן המעי הגס ועוד.

 

  1. האם רימון טוב לסוכרתיים?

סוכרתיים יכולים לצרוך פירות כמו הרימון בהתאם לייעוץ אישי והתאמה אישית לבדיקות הדם וההעדפות האישיות. מומלץ להתייעץ עם  הדיאטנית כדי לקבל תובנות לגבי הדרך הטובה ביותר לשלב את הפרי הטעים והבריא הזה בתזונה. כמו כן, חשוב למדוד את רמות הסוכר באופן תדיר על מנת לאבחן את ההשפעה של הרימון (או של הפירות האחרים), ורצוי בעזרת מד סוכר רציף ללא דקירות. למרות שהרימון מכיל סוכרים, הוא שופע גם תרכובות פנוליות, המסייעות בירידה במשקל, סיבים, המווסתים את הרעב והתיאבון, הוא מקור נפלא לוויטמין c ומכיל גם חומצה פולית ואשלגן החשוב להפחתת לחץ דם. נוגדי החמצון העוצמתיים שלו הוכחו כמפחיתי דלקות וכיוון שדלקת כרונית היא גורם בסיסי במחלות רבות כולל סוכרת מסוג 2, בהחלט יש מקום לשלבו בתפריט האישי.

 

בשורה התחתונה

אפשר בהחלט לומר בבטחה שרימון הוא תוספת טעימה ומזינה לתזונה היומית שלנו ובריאה במיוחד. בפעם הבאה שאתם עוברים בסופר, או אצל הירקן הכניסו רימון לסל הקניות שלכם. ניתן לאכול כנשנוש, לערבב בסלטים עם עלים ירוקים, לשלב ביוגורט יווני, ואפילו להוסיף אותם לשייקים. הכל בצורה מותאמת אישית ותוך הבנה כיצד משפיע עליכם הרימון באופן אישי.

 

10 יתרונות:

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#The-bottom-line

רימון וסוכרת:

https://www.ndtv.com/food/diabetes-management-should-you-include-pomegranate-in-your-diabetes-diet-here-s-the-answer-1953030

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה